Κυριακή, Ιανουαρίου 07, 2007

Για την ιστορία, χωρίς σχόλιο.



From: Lamprini C. Thoma
Αγαπητέ Παναγιώτη, χρόνια πολλά. Σε παρακαλώ πάρα πολύ να αφαιρέσεις το μπλογκ μου locandiera.blogspot.com (εμφανίζεται ως Mirandolina) από τη λίστα μπλογκς του μόνιτορ άμεσα. Με κάθε φιλική διάθεση σου υπενθυμίζω ότι το που θα δημοσιοποιείται και που όχι οποιαδήποτε νέα μου δημοσίευση είναι αποκλειστικά δικό μου νόμιμο δικαίωμα και δεν επαφίεται σε κανενός άλλου ιδιωτικού ιστοχώρου την ευχέρεια.
Ευχαριστώ, Λαμπρινή Χ. Θωμά Δημοσιογράφος
--------------------------------------------------------------------------------
From: vrypan
Αγαπητή Λαμπρινή, Δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω -για τεχνικούς λόγους είναι δύσκολο να αφαιρεθεί ένα feed από το monitor. Το monitor δεν δημοσιοποιεί τις δημοσιεύσεις σου, απλά ενημερώνει για την ύπαρξή τους και παρουσιάζει τις λίγες αρχικές τους λέξεις. Αν υπονοείς ότι υπάρχει καταπάτηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αυτό δεν ισχύει. Η λειτουργία αυτή γίνεται χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό των feeds που εσύ έχεις ενεργοποιήσει στο blogger.com και δίνεις δημόσια από την σελίδα σου. Εάν δεν επιθυμείς υπηρεσίες όπως το monitor και το technorati να διαβάζουν το feed σου, θα πρέπει να το απενεργοποιήσεις (μπορείς να βρείς σχετικές οδηγίες στις σελίδες του blogger.com).
Φιλικά, Παναγιώτης Βρυώνης.
--------------------------------------------------------------------------------
From: Lamprini C. Thoma
Αγαπητέ Παναγιώτη, δεν με πειράζει να φαίνεται στο τεχνοράτι το μπλογκ μου. Απλώς δεν επιθυμώ να φαίνεται στο μόνιτορ και μόνο στο μόνιτορ. Δεν επιθυμώ να ενημερώνει για την ύπαρξη των δημοσιεύσεών μου και δεν επιθυμώ να παρουσιάζει τις λίγες αρχικές τους λέξεις. Όπως ξέρεις ίσως για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ο παραγωγός ενός πολιτιστικού προϊόντος έχει δικαίωμα διάθεσης του σε συγκεκριμένους και μόνο αποδέκτες. Το ότι τεχνικά το feed είναι διαθέσιμο σε όλους δεν σημαίνει ότι απευθύνεται και σε όλους (άλλη η τεχνική δυνατότητα και άλλοι οι όροι χρήσης που μπορεί να θέλει να επιβάλλει ο δημιουργός). Για παράδειγμα, το Reuters στέλνει σε ανοικτό κανάλι τα ειδησεογραφικά videos του. Αν τα χρησιμοποιήσεις όμως χωρίς να πληρώσεις τα αντίστοιχα δικαιώματα, πας φυλακή. Βέβαια, δεν έχω βάλει κάποιο συγκεκριμένο disclaimer μέχρι τώρα, όμως μπορείς να θεωρήσεις αυτό το μέηλ σαν ρητή έκφραση της θέσης μου στο θέμα. Δεν μπορώ να φανταστώ κανενός είδους σχεδίαση ενός rss feed reader στην οποία η αφαίρεση ενός feed είναι "δύσκολη για τεχνικούς λόγους". Δεν μιλάμε για retroffiting του ZFS στο OSX (και αυτό γίνεται απ' ό,τι μαθαίνω). Στην χειρότερη περίπτωση, και αν η σχεδίαση είναι τελείως της πλάκας, να απαιτείται ένα χειροκίνητο SQL statement που να σβήνει την συγκεκριμένη καταχώρηση από μια βάση δεδομένων. Δεδομένου ότι έχεις σχεδιάσει ένα open source feed reader, δεν νομίζω ότι δεν έχεις τα l33t skillz που απαιτούνται για να διαγράψεις ένα feed url. Επιμένω λοιπόν στο αίτημα μου και παρακαλώ να αφαιρέσεις το μπλογκ μου locandiera.blogspot.com (εμφανίζεται ως Mirandolina) από τη λίστα μπλογκς του μόνιτορ.
Λαμπρινή Χ. Θωμά, Δημοσιογράφος.
--------------------------------------------------------------------------------
From: vrypan
Αγαπητή Λαμπρινή, Θεωρώ ότι το monitor ΔΕΝ καταπατά κανένα δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας. Εφόσον όμως επιμένεις, και με δεδομένο ότι έχω άλλα πράγματα να κάνω ΤΩΡΑ από το να λύνω παρεξηγήσεις σε δικαστήρια, η μόνη λύση που βλέπω είναι να κλείσω το monitor. Σε παρακαλώ να με ενημερώσεις αν αυτό θέλεις. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, με λυπεί που κάποιος που επαγγέλεται δημοσιογράφος, αντιμετωπίζει την ενημέρωση και την διάδοση των πληροφοριών με αυτό τον τρόπο.
Παναγιώτης.
--------------------------------------------------------------------------------
From: Lamprini C. Thoma
On Jan 6, 2007, at 6:56 PM, Panayotis Vryonis wrote: > Αγαπητή Λαμπρινή, > > Θεωρώ ότι το monitor ΔΕΝ καταπατά κανένα > δικαίωμα πνευματικής > ιδιοκτησίας. Δεν διαφωνώ ότι δεν καταπατούσε ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ. Από την στιγμή που σου ζητάω να με βγάλεις όμως, σημαίνει ότι για τους Χ προσωπικούς λόγους, δεν επιθυμώ να είναι το feed μου στο μόνιτορ. Δεν είναι θεωρητική συζήτηση περί πνευματικών δικαιωμάτων και rss feeds πλέον, αλλά συγκεκριμένο αίτημα. > Εφόσον όμως επιμένεις, και με > δεδομένο ότι έχω άλλα > πράγματα να κάνω ΤΩΡΑ από το να λύνω > παρεξηγήσεις σε δικαστήρια, η > μόνη λύση που βλέπω είναι να κλείσω > το monitor. > > Σε παρακαλώ να με ενημερώσεις αν > αυτό θέλεις. Σε παρακαλώ να μου πείς τι πίνεις και δεν μας δίνεις! Είναι τόσο δύσκολο τεχνικά να βγάλεις ένα feed από το Monitor που πρέπει να κλείσεις όλη την υπηρεσία για να το πετύχεις; Στείλε μου τον πηγαίο κώδικα αν θέλεις και θα σου υποδείξω πως ακριβώς μπορείς να βγάλεις το feed μου σε δέκα λεπτά. Αν πάλι διατηρείς τις πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων, μπορείς να μου στείλεις το schema και θα σου στείλω την αντίστοιχη εντολή. Εκτός αν εννοείς, όπως υποψιάζομαι, ότι αν ο ένας και ο άλλος αποκτήσουν το δικαίωμα να διαγράφονται από το monitor μπορεί να απομείνουν τρείς και ο κούκος, και έπειτα πως θα μπορείς να λες πως είσαι ο δερβέναγας της ελληνικής ευλογόσφαιρας. Ε, ως προς αυτό δεν μπορώ να κάνω τίποτα, μπορεί μόνο Εκείνος. > Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, με λυπεί > που κάποιος που επαγγέλεται > δημοσιογράφος, αντιμετωπίζει την > ενημέρωση και την διάδοση των > πληροφοριών με αυτό τον τρόπο. Αντίθετα, θα έπρεπε να το θεωρείς δεδομένο. Απ' ό,τι θα έπρεπε να ξέρεις οι δημοσιογράφοι ζούνε από την ελεγχόμενη δημοσίευση της δουλειάς τους, με συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι αφορούν τόσο στο οικονομικό κομμάτι (το οποίο δεν με ενδιαφέρει εδώ, αφού αφιλοκερδώς γράφω το ιστολόγιο) όσο και στο που και πως δημοσιεύονται τα κειμενά τους. Δεν πιστεύω να περιμένεις, ένεκα "ελευθερίας της πληροφορίας" να δεχθεί ο Carl Bernstein να δημοσιεύονται τα κείμενα του στην Βαβούρα ή δίπλα στου Τράγκα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Λαμπρινή Χ. Θωμά Δημοσιογράφος
--------------------------------------------------------------------------------
From: vrypan
Κοίταξε, σου παρουσίασα τα δύο πράγματα που μπορώ να κάνω: 1. Να αφήσω το feed σου όπως είναι 2. Να κλείσω το monitor Το γιατί και πώς δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο πρέπει να εξηγώ σε έναν άγνωστο. Σε παρακαλώ επέλεξε και ενημέρωσέ με.
Παναγιώτης.
--------------------------------------------------------------------------------
From: Lamprini C. Thoma
Φυσικά και δεν σε πιστεύω. Βγήκε παλαιότερα ο πιτσιρίκος και από ό,τι ξέρω και άλλοι. Τεχνικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εν πάσει περιπτώσει δεν είναι np-complete πρόβλημα. Εάν παρ όλα αυτά συνεχίζεις να υποστηρίζεις ότι το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι ή να αφήσεις το feed μου ή να κλείσεις το μόνιτορ, ε, κλείσε το μόνιτορ. Αν έχει ...τόσο σοβαρά προβλήματα διαχείρισης, μην το ξανανεβάζεις αν δεν προβείς σε ριζικό refactoring. Επειδή η απόφαση αυτή είναι απολύτως προσωπική σου και δεν στηρίζεται ούτε τεχνικά ούτε ηθικά αυτό το οποίο υποστηρίζεις, σε περίπτωση που με αναφέρεις σε σχέση με τη συγκεκριμένη σου απόφαση, απαιτώ την άνευ σχολίων δημοσίευση όλης της σειράς των επιστολών αυτών, από την πρώτη, στην οποία δεν μπήκες καν στον κόπο να απαντήσεις, έως την τελευταία αυτή, στην οποία εμμέσως πλην σαφώς με εκβιάζεις (είτε να μείνει το feed μου, είτε να φανώ ως ...η κακιά που έκλεισε το μόνιτορ). Είναι θέμα ηθικής τάξεως. Θα σου συνιστούσα επίσης, μελλοντικά, να βάλεις προειδοποίηση στο monitor, με μεγάλα κόκκινα γράμματα, "Εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα εξόδου όσοι μπαίνετε εδώ μέσα". Απ' όσο ξέρω, το συγκεκριμένο "πρόβλημα διαγραφής" είναι κάτι μοναδικό στο διεθνές ουέμπ.
Ευχαριστώ, Λαμπρινή Χ. Θωμά Δημοσιογράφος


---------------
http://vrypan.net/weblog/wp-content/uploads/2007/01/emails_070106.txt


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και τώρα… στο ΘΕΜΑ μας. Βάζoντας στην άκρη τις διενέξεις, ακόμη και τις… εμπάθειές μου, έστειλα προ ολίγου το εξής γράμμα σε διάφορα νέα “blog aggregators” (διαδόχους του monitor):

Γειά σας,

Προς το παρόν δεν είμαι κάτοχος blog, αν και έχω αρκετά προσωπικά sites.

Στην πρόσφατη ιστορία του κλεισίματος του blog-aggregator “monitor” τάχθηκα αναφανδόν υπέρ της άποψης του Παναγιώτη Βρυώνη (τον οποίο δεν γνωρίζω, αλλά πιστεύω ότι έχει δίκιο).

Ο λόγος που σας γράφω είναι για να κάνω μία ΠΑΡΑ πολύ σοβαρή (και κρίσιμη)… χαζή ερώτηση:
-Δεν μπορείτε να εισάγετε blogs στον aggregator _χωρίς_ να το ζητήσουν οι ίδιοι οι bloggers? Γιατί αν μπορείτε, ΔΕΝ έχει νόημα η διένεξη Μιραντολίνας / Παναγιώτη, και ΕΧΕΙ νόημα να απαιτήσουμε ΩΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ να μην έχει δικαίωμα κανένας από τώρα και στο εξής να σας… σαμποτάρει (όπως πιστεύω ότι σαμποταρίστηκε ο Παναγιώτης).

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, και αφορά τα δικαιώματα του ΙΔΙΟΥ του ευρέος κοινού (και όχι των… ξιπασμένων καλλιτεχνών που πιθανόν να είμαστε… εμείς που γράφουμε στο διαδίκτυο), σας παρακαλώ να απαντήσετε.

Εγώ προσωπικά, ως αναγνώστης και ως πολίτης, ΔΕΝ θα επέλεγα ποτέ να διαβάσω ένα blog-aggregator όπου απουσιάζουν παταγωδώς σημαντικά blogs επειδή εκείνοι που τα έγραψαν απέκτησαν… μεγαλομανείς τάσεις ή άλλες ψυχώσεις αποκλείοντας εμένα ως αναγνώστη και πολίτη από το να ενημερώνομαι μαζικά για την ύπαρξή τους.

Η απάντησή σας θα σταλεί σε πάρα πολλά blogs, και θα αποπειραθώ να θέσω το θέμα επί τάπητος σε ένα… νέο blog είδος “meta-blog”) που θα ασχολείται με θέματα δεοντολογίας και κοινωνιολογίας του Διαδικτύου.

Στη διαμάχη μεταξύ… εμού (ως επίδοξου blogger) και του αναγνώστη, υποστηρίζω αναφανδόν _τον αναγνώστη_,

Με εκτίμηση (και ευχές για την επιτυχία της προσπάθειάς σας)
Γιώργος Α. Στάθης

—- προσωπικά sites, OXI blogs —-
http://www.soundclick.com/omadeon
http://multiforms.netfirms.com
http://www.omadeon.com

Y.Γ. Προφανέστατα, η μόνη αδικία που μπορεί να υποστεί blogger είναι η…
λογοκρισία του, με το να αρνείται ένας aggregator να τον βάλει μέσα,
μετά από επανειλημένα αιτήματά του. ΕΚΕΙ πρέπει να στραφεί το βλέμμα μας, και όχι στις μεγαλομανείς ψυχώσεις των… επίδοξων Carl Bernstein !!!

Rodia είπε...

Πες τα χρυσόστομε!:-)
Τώρα έχουμε το κρίσιμο θέμα του funel.blogspot.com πουαρνούνται κάποιοι να το υποστηρίξουν και ασχολούμαστε με ξεκάρφωτες υποθέσεις. Αμάν!
ρίξε μια ματιά: http://rodiat5.blogspot.com/2007/01/blog-post_12.html

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Ροδιά, ΞΕΡΩ το πρόβλημα που επισημαίνεις, αλλά πολύ λίγα μπορώ να κάνω (προσωπικά). Αντί για αυτό, αποφάσισα να... προκαλέσω μήνυση ο ΙΔΙΟΣ (perhaps), τι να κάνουμε:

http://www.geocities.com/omadeon/saboteur.html
http://www.geocities.com/omadeon/monitor.html

Υ.Γ. Σατιρίζω επωνύμως, κοσμίως, δημοκρατικώς, και ΠΑΝΤΑ εν νομίμω πλαισίω. Ο διαφωνών πρώτος την... μύνησιν καταθετήσθω! ΕΔΩ ΕΙΜΙ. Η ΤΑΝ Η ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΜΠ!

Υ.Τ. Ζήτω οι ΕΛ, Ζήτω το έθνος,
Ζήτω ο Κατακερματισμός των Ανίερων
Τελειωμένων Ντουβαρίων Βλογογράφων,
Ζήτω οι Παραληρούντες εν Μονιτουροσαλήμ
Ιερομάρτυρες, Ζήτω το Φουρνέλο του funEL !

Rodia είπε...

Α-ΠΙΣ-ΤΕΥ-ΤΟ !!!

..τελικά είναι.. ΤΑΝ ΚΕΜΠΑΠ ή ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ..?..