Σάββατο, Δεκεμβρίου 16, 2006

είμαστε μια φτωχή και μόνη χώρα του far east...



Oλο λέμε «έτσι όπως πάμε θα γίνουμε Αλβανία» ή «δεν είμαστε και Αλβανία» απαξιώνοντας τους γείτονές μας που είναι τάχα μου καθυστερημένοι περί τα πολιτιστικά, την παιδεία, κλπ κλπ, και δεν κοιτάμε τα δικά μας, εκτός πια αν εννοούμε "πολιτισμό" το "παίρνω αμπάριζα και κλείνω" -παιδικές βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικούς τόπους πολιτιστικής ενημέρωσης, κλπ κλπ.

Η υπόθεση cultureguide είναι γνωστή, ο υπουργός πολιτισμού (του ποιού πολιτισμού? του Μέγαρου?) καθάρισε μόνος του! Σιγά που θα ρώταγε καναν άλλο... Τουλάχιστον εδώ η Αλβανία κερδίζει στα σημεία: ζήτησε τη γνώμη της Βουλής και το ζήτημα του λουκέτου στην εκεί Ακαδημία των Επιστημόνων εκκρεμεί, δεν χάθηκε οριστικά.


Γράφει το news.in.gr για τις παιδικές βιβλιοθήκες: (oι επισημάνσεις δικές μου)

    Την αναστολή της λειτουργίας του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου η πρόεδρός του Αιμιλία Γερουλάνου.
    Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μπαίνει «λουκέτο» σε 28 παιδικές βιβλιοθήκες, σε όλη τη χώρα, παρά συνηθισμένες δημόσιες δηλώσεις επισήμων για τη σπουδαιότητα του βιβλίου στην ανατροφή των παιδιών.
    Σύμφωνα με την κ. Γερουλάνου, ο Οργανισμός αδυνατεί να καταβάλει τα δεδουλευμένα των υπαλλήλων του και τα κοινόχρηστα των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς τους τελευταίους μήνες δεν έχει λάβει κρατική ενίσχυση.
    Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί να διορίσει τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα αίτησης για την ετήσια επιχορήγηση.
    Όσο για τα χρέη προς το ΙΚΑ, ο οργανισμός ζήτησε ευνοϊκή μεταχείριση («διακανονισμό που γίνεται σε ποδοσφαιρικές ομάδες και τεχνικές εταιρείες»), αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό.
    Σύμφωνα με το Βήμα, ο Oργανισμός έχει αναζητήσει υποστηρικτές και στον ιδιωτικό τομέα και ήδη έχουν βρεθεί έξι χορηγοί που υιοθέτησαν ισάριθμες βιβλιοθήκες. Ωστόσο, χωρίς τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν οι βιβλιοθήκες που έκλεισαν.
    Ο Oργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών ιδρύθηκε το 1979 και από τα τελευταία στοιχεία προκύπτει πως κατά μέσον όρο 2.400 παιδιά την ημέρα ζητούσαν να εξυπηρετηθούν από αυτόν, και μάλιστα σε περιοχές όπου η πρόσβαση στο βιβλίο δεν είναι αυτονόητη (Κύθηρα, Σέρρες, Ηλεία, Καρδίτσα).
    «Είναι κρίμα που αναστέλλουμε τη λειτουργία μας όταν τα λειτουργικά έξοδα για τις 28 βιβλιοθήκες δεν ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ» επισήμανε η κ. Γερουλάνου.


Οπότε... εμείς είμαστε Αλβανία και όποιος έχει αντίθετη γνώμη να περάσει με τον κηδεμόνα του!!!

..κατά τα άλλα.. μας ενοχλούν οι bloggers.. φαντάζομαι τι άποψη θα εκφράσουμε ως χώρα στην επιτροπή περί θέσπισης νόμων στην ΕΕ για το blogging...

Είναι ντροπή (δεν είναι?) η χώρα που θα μπορούσε να ζήσει προβάλλοντας τον πολιτισμό (της) να τον πολεμά, να τον κρύβει, να τον (εξ)αφανίζει, εξαπατώντας με ποταπές δικαιολογίες περί οικονομικών τάχα περικοπών, κλπ κλπ..

Αμα δεν υπάρχουν λεφτά -όπως λέτε- ενισχύστε (όχι με λόγια αλλά με ΕΡΓΑ, με πραγματικές διευκολύνσεις) την επιχειρηματική πρωτοβουλία των μικρών επιχειρηματιών ή... κόψτε κάτι από τις μίζες επιτέλους! ΑΜΑΝ ΠΙΑ

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε ναι... αφού είμαστε οι πρώτοι διδάξαντες της Αλβανίας δίπλα, όπως τα γράφει ο N.Ago στο μπλογκ του.

Ανώνυμος είπε...

Ρίξε μια ματιά στο μπάνερ σου για τα δικαιώματα του πολίτη στο διαδίκτυο, δεν λειτουργεί το λινκ.

Rodia είπε...

Μόλις το πάτησα και λειτουργεί.. Πατάς πάνω στο εικονίδιο..?

Ανώνυμος είπε...

Δεν βλέπω κανένα εικονίδιο!!!

Μήπως φταίει που μπαίνω μόνο απο Firefox;

Rodia είπε...

Πατησα το "ιχνος" του εικονιδιου που εξαφανιστηκε και βγαζει το εξης:

«ο εξυπηρετητής μας παρουσίασε κάποια προβλήματα και αυτή τη στιγμή του εμφυσάται ζωή εκ νέου. Μέσα στις επόμενες μέρες όλα θα παίζουν σωστά (ελπίζουμε). Λυπούμεθα για το downtime. :)»

αρα.. φταίει το timing..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αλλού κλείνουν Ακαδημίες, στην Ελλάδα κλείνουν βιβλιοθήκες και σε ένα σημαντικό δήμο της Θεσσαλονίκης (4ος σε πληθυσμό) εγκανιάζουν το χωροταξία μίας παλιάς βιβιοθήκης. Αντί να ανοίγουν βιβλιοθήκες και εργαστήρια μελέτης σε κάθε δήμο, σε κάθε σχολείο εμείς κλείνουμε τα δικά τους. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να ελπίζουμε για ευοίωνο μέλλον των μαθητών μας;

Rodia είπε...

~~ο δείμος του πολίτη, κόψτα και ξαναρίχτα.. δεν κατάλαβα τπτ λεμε.. ΤΙ κλείνουν, ΤΙ εγκαινιάζουν, ΠΟΙΟΙ, κλπ κλπ, ΠΟΙΟΙ "ΕΜΕΙΣ", κλπ κλπ

τι φοβάσαι βρε συ:-)