Δευτέρα, Δεκεμβρίου 11, 2006

DeLorean Dream - η άνοδος και η πτώση



Το 1980 ένας αμερικανός μηχανικός, ο John Delorean, γεννημένος στην αυτοκινητούπολη του Ντητρόιτ το 1925, σχεδίασε και υλοποίησε το όνειρό του, το ομώνυμο αυτοκίνητο DeLorean. Με το σλόγκαν "BACK TO THE FUTURE" και "ΖΗΣΕ Τ' ΟΝΕΙΡΟ ΣΟΥ" το αυτοκίνητο είχε μεγάλο σουξέ με τρελές πωλήσεις. Η εταιρεία που ίδρυσε για την παραγωγή του, η DeLorean Motor Company εγκαταστάθηκε -για οικονομικούς λόγους- στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και έτυχε γερής υποστήριξης από τη βρεττανική κυβέρνηση (με μπόλικα δολάρια επιδότηση) επειδή, με την καταπολέμηση της ανεργείας στην περιοχή αυτή, ηρεμούσε τα επαναστατικά πνεύματα.

Στο images.Google βρίσκονται πολλές φωτογραφίες του επαναστατικού αυτού μοντέλου, καθώς και πληροφορίες για τα clubs των ιδιοκτητών και των θαυμαστών του σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενα καλό βιογραφικό του εμπνευστή του υπάρχει στη wikipedia.

Ενα DMC-12 πουλιέται σήμερα μεταχειρισμένο γύρω στα 10.000$ και απαιτεί άλλα 25.000$ να έρθει σε λογαριασμό από αμερικανικές εταιρείες που διαθέτουν ανταλλακτικά ή μπορεί να αποκτηθεί κατευθείαν από μια τέτοια εταιρεία στο ποσό των 40.000$ περίπου.

Δυστυχώς, θύμα της αλαζονίας του πιθανόν, ο John Delorean δεν χάρηκε για πολύ την επιτυχία του. Μπλέχτηκε σε μια συνωμοσία καρτέλ διακίνησης κοκαΐνης, κατηγορήθηκε και οδηγήθηκε σε δίκη το 1982, οπότε έκλεισε και η εταιρεία και σταμάτησε η παραγωγή του αυτοκινήτου.

Δικαιώθηκε πανηγυρικά το 1984, αλλά η ρετσινιά έμεινε. Η κατηγορία, βλέπετε, μπαίνει πάντα σε πρωτοσέλιδα ενώ η διάψευση τυπώνεται σε πίσω σελίδες και με ψιλά γράμματα πάντα.

κλικ! να μεγαλώσουν τα σχέδια


Ενας όμορφος και έξυπνος άντρας με μια εκπληκτική ιδέα, δικαιώνει την παροιμία "το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται" επειδή θέλησε να ανταγωνιστεί μόνος τα μεγαθήρια των αυτοκινητοβιομηχανιών


Το 2005 ο John Delorean έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε πάνω που μελετούσε ένα νέο σχέδιο αυτοκινήτου. Το φέρετρό του είχε τον, σχεδιασμένο από τον ίδιο, μηχανισμό ανοίγματος θυρών.




Για τους θαυμαστές που δεν διαθέτουν χρήματα να αγοράσουν το μοντέλο DMC-12, υπάρχουν μπλουζάκια και κούπες για καφέ ή τσάι με εικόνες του.






****************


ελεγεία εις μνήμην John Delorean

Εξώφυλλο έγινε στη GARDIAN

Το έξυπνο μοντέλο ξέσκισε τέλια

Μα τόσο ερωτικό ένα αυτοκίνητο!

Γνώριμο, απαλό, σαν εγκεφαλική έλικα

Ωραίε αμερικανέ,
του νου οι εκτοξεύσεις
δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό
της οικονομίας των στημένων
-σε στίψαν-
των εγκατεστημένων

Δικαιωμένο θα μένει
το έργο σου στο διηνεκές
τρελά διαδικτυακά παιχνίδια
θα παίζει με τ' αυτοκινητάκια σου

ένα, πάρ' την πένα

δύο, πιες νερό κρύο

πέντε, πάρ' το κερί και φέγγε




------------------
περισσότερα εδώ και εδώ


3 σχόλια:

An-Lu είπε...

Πάλι μας έστειλες αδιάβαστους maman!!!!

Rodia είπε...

Εμ, ma petite fille, όλο με το σώψυχο να ασχολούμαστε; Νισάφι πια! Ας ρίξουμε και μια ματιά στους τολμηρούς ανθρώπους που αστράφτουν σα διάττοντες στην ατμόσφαιρα του πλανήτη...

Μετά χάνονται, αλλά έχουν προλάβει ν' αστράψουν!:-))

enteka είπε...

!!!
καλή βδομάδα