Παρασκευή, Οκτωβρίου 27, 2006

Μια ενδιαφέρουσα συγκυρία: 1o Παγκόσμιο Φόρουμ
για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου



Το Δελτίο Τύπου (26/10/2006 -13:07) στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών ή HELLENIC MINISTRY OF TRANSPORT & COMMUNICATIONS παρουσιάζει το 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (Internet Governance Forum - IGF), που θα γίνει στην Αθήνα από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2006. Προσέχω την ώρα. Στο μόνιτορ γινόταν της τρελής με την υπόθεση του Blogme.gr και στο Υπουργείο ανέβαινε το Δελτίο Τύπου.

Πώς γίνονται αυτά τα θαύματα άραγε; Λίγες μέρες, μια ανάσα πριν την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, συμβαίνει κάτι που αναστατώνει την ελληνική μειονότητα των χρηστών του ιντερνέτ, τους μικρούς και ασήμαντους bloggers δλδ.

Πάταγος έγινε το προηγούμενο 24ωρο στη τοπική blogόσφαιρα, με το απίστευτης βλακείας γεγονός της σύλληψης του διαχ/στή ενός κόμβου συγκέντρωσης blogs και συλλογής πληροφοριών, του Blogme.gr. Είναι μια απίθανη σύμπτωση, έτυχε; Να ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στο Θεό των απανταχού (καθ' άπασαν την Γην και το Σύμπαν ολόκληρο) ΕΛ-ήνων, ώστε να μάθουμε πια πόσον ΕΓΓΥC είναι.

Μεταφέρω μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν:

«Το πρόγραμμα θα δομηθεί γύρω από τα εξής θέματα: Ανοιχτός Χαρακτήρας του Διαδικτύου - Ελευθερία έκφρασης, ελεύθερη ροή πληροφόρησης, ιδεών και γνώσης, Ασφάλεια - Δημιουργώντας εμπιστοσύνη μέσω της συνεργασίας, Ποικιλομορφία - Προώθηση της πολυγλωσσίας και του τοπικού περιεχομένου, Πρόσβαση - Διασυνδετότητα του Διαδικτύου: Πολιτικές και Κόστος.»

Εμένα όμως, δεν με πείθουν για την καλή πρόθεση των σοφών συζητητών οι οποίοι θα εισρεύσουν στην Αθήνα από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, δεδομένων των "πειραματισμών" κάποιων χωρών, όπως π.χ. της Κίνας. Αντί για τα ζαχαρωμένα λόγια λοιπόν, φοράω τα γυαλιά της πείρας μου και διαβάζω:

«Το πρόγραμμα θα δομηθεί γύρω από τα εξής θέματα: Τρόποι να στριμωχτεί ο Χαρακτήρας του Διαδικτύου - Περιορισμός έκφρασης, έλεγχος στην πληροφόρηση και στη ροή της, στις ιδέες και γνώσεις, Αστυνόμευση - Δημιουργώντας δυσπιστία μέσω της συκοφαντίας, Ομοιομορφία - Ελαχιστοποίηση του αριθμού των γλωσσών προς χρήση και πριμοδότηση της απανταχού βλακείας τοπικού περιεχομένου, Απαγορεύσεις - Απομόνωση κατά το δυνατόν και Εγκλωβισμός ομάδων χρηστών του Διαδικτύου: Πολιτικές και Κόστος, πώς δλδ θα τα πετύχουμε όλ' αυτά Εμείς οι Σοφοί και Μάγκες Εξουσιαστές σε βάρος του κοσμάκη -του πορτοφολιού και του μυαλού του.»

Συζητώντας με ένα φίλο μου καλό και σοφό (μη το πάρεις απάνω σου, ε) άκουσα με έκπληξη να μου λέει, σε αντιδιαστολή της δικής μου πεποίθησης, που χθες την έκανα και θέμα ποστ με τίτλο «ΔΕΝ ενοχλεί ένα Blog μοναχό, οι ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Blogs ΕΝΟΧΛΟΥΝ»:

«...πράγματι τα μπλογκς ειναι ισχυρά» μου είπε, «ΓΙΑΤΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» Φοβερό δεν ακούγεται; Η μικρή ΜΟΝΑΔΑ να είναι στο διαδίκτυο ισχυρότερη απο ένα σύνολο ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ στο δρόμο... εχμ.. Εργασία για το σπίτι...

Κλείνω το post με δυο διαμαντάκια:

1. Την ατάκα του TheReturn «Στο κάτω κάτω το να μηνύεις μια μηχανή αναζήτησης δεν διαφέρει και πολύ από το να διαπληκτίζεσαι με μια καφετιέρα» TheReturn's blog

2. Tο διάλογο μεταξύ δυο bloggers:

Artattack: "Καλα αν ειναι αυτος γιατι δεν εκανε μηνυση στον funel και εκανε σε μια σελιδα που απλα αναμεταδιδει τα RSS?"
g95: Γιατί το blogspot.com είναι στην Αμερική και για να πάρει τα στοιχεία του funel πρέπει να έχει το θεό μπάρμπα, ενώ το blogme.gr είναι στην Ελλάδα όπου ο ίδιος είναι μπάρμπας. Artattack's blog

-----------------
Serenity's post in english

1 σχόλιο:

funEL είπε...

O ΜΗΝΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο Δ. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Και με την άτοπο απαγωγή στα blogs του blogme.gr το συμπέρασμα βγαίνει απολύτως σίγουρο(δεν σατιρίζεται κανένας άλλος έντονα σε κανένα άλλο blog στο ευρετήριο του blogme. Gr. Όπου, σημαντικό, το μοναδικό στη κατηγορία του blog ήταν ΜΟΝΟ το funel.blogspot.com. ) Επικουρικά αναφέρουμε τις ανάλογες απειλές (όπου και βρήκαν έδαφος) στο site kafenes.gr από τον κ Λιακόπουλο (απ ότι φαίνεται ο ιδιοκτήτης του site γλίτωσε ανάλογη μεταχείριση). Φυσικά ξέρουμε και άλλους ιστιότοπους που έγιναν ανάλογες τραμπούκικες απειλές. (σε άλλους έπιασε, σε άλλους όχι) Περισσότερα σε ανάλογο ένθετο ποστ συντόμως.

Όλοι ξέρουν ποιός είναι ο κ. Λιακόπουλος τι πρεσβεύει, το παρόν και το παρελθόν του. Όλα αυτά είναι απολύτως αναμενόμενα και συνάδουν απόλυτα με το «Δυνατό και Ελληνικό» προφίλ του.
HEIL UBERMENSCH LIAKO. ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΗΤΤΗΤΟΙ. GOTT MIT UNS.


ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:
”Με φέρνεις σε δύσκολη θέση, γιατί έψαξα και βρήκα (ΟΧΙ μέσω του κατηγορούμενου) ποιός είναι ο μηνυτής. Αμφιταλαντεύομαι αν πρέπει να το πω, δεν είναι δικιά μου δουλειά να το πω, επειδή όμως όντως το θέμα είναι πολύ σοβαρό, επειδή το θέμα εκτός από σοβαρό είναι και δημόσιο και μας αφορά όλους, επειδή οδήγησε εμμέσως σε δραστικό περιορισμό του δικαιώματος της έκφρασης, επειδή θεωρώ ότι συντρέχει αξιολογικά ισχυρότερο συμφέρον να μην μείνει κρυφό το όνομα του μηνυτή (ιδιαίτερα μάλιστα αφού πρόκειται για δημόσιο πρόσωπο), γιατί με την μυστικοπάθεια δημιουργείται και παγιώνεται μια ατμόσφαιρα φόβου και απειλής που τσακίζει την ελευθερία του μέσου στη ρίζα της, μηνυτής είναι ο Δημοσθένης Λιακόπουλος. Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο της εγκλήσεώς του και εννοείται ότι εφόσον θεώρησε ότι θίγεται, δικαιούταν να προστατεύσει τον εαυτό του με κάθε νόμιμο μέσο. Αφού όμως τα πράγματα πήραν τη δυσανάλογη τροπή που πήραν, το θέμα παύει να αφορά μόνο αυτόν, έχει ευρύτερη διάσταση και ο κόσμος δικαιούται να γνωρίζει. Δημοκρατία έχουμε κι ό,τι οδηγεί εκ του αποτελέσματος στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, δεν είναι ένα θέμα που άπτεται μόνο των αμέσως εμπλεκομένων. “
Στα comments του old boy.
http://old-boy.blogspot.com/2006/10/blog-post_116187810249534670.html


* φυσικά, κατά τη γνώμη μας, λίγο νοιάζει τον κ. Λιακόπουλο η έκβαση της υπόθεσης στα δικαστήρια. Τον νοιάζει να βρει ΠΟΙΟΣ τον σατιρίζει... μετά έχει αυτούς άλλους τρόπους να τον εκπολιτίσει αλά Πούτιν, εκτός δικαστηρίων δυνατά και ελληνικά... πάντα κατά τη γνώμη μας φυσικά.