Κυριακή, Σεπτεμβρίου 24, 2006

Ενα επικίνδυνο οικονομικό πείραμα



ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ!!!


"...Η προκύπτουσα επέκταση της πίστεως επειδή αυξάνει την καταναλωτική δυνατότητα του κοινού, χαρίζει μία ψευδαίσθηση ευημερίας και αύξησης πλούτου. Σαν συνέπεια αυτής της ψευδο-ευημερίας λόγω αύξησης του χρέους επέρχεται μία γενικευμένη λαϊκή αδιαφορία που τελικά διαιωνίζει και ενισχύει την κρατική δύναμη και τη σπατάλη. Αντί να προτιμάται η μέθοδος πληρωμής τοις μετρητοίς, οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις αλλά και οι κυβερνήσεις υιοθετούν το νέο δόγμα «αγόρασε τώρα και πλήρωσε αργότερα»..."

"...Εάν υπήρξε κάποια εποχή που οι κεντρικές τράπεζες είχαν να παίξουν ένα χρήσιμο ρόλο, ήταν τότε που διέποντο από την πειθαρχία ενός κλασσικού κανόνα χρυσού. Έχοντας όμως εγκαταλείψει τους κανόνες του Νεύτωνα, οι κεντρικές τράπεζες πλέον ασχημονούν πάνω σην ελεύθερη αγορά και έχουν ταχθεί ενάντια στο πραγματικό χρήμα. Οι λόγοι για τους οποίους οι κεντρικές τράπεζες είναι όντως "βαρβαρικές" είναι οι ίδιοι ακριβώς με εκείνους που τις έκαναν ένα ανεπιθύμητο απομεινάρι. Είναι ένα απομεινάρι αυτοκρατορικό, εθνικιστικό και πολεμικό..."

"...Οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν ανεύθυνες πολιτικές που φθείρουν -ή και ακόμα καταστρέφουν- την αξία των νομισμάτων τους. Γι' αυτό ο θεσμός της κεντρικής τράπεζας έχει καταντήσει ένα απομεινάρι όχι μόνο βαρβαρικό αλλά συνάμα και επικίνδυνο..."

"...Κάπου στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, όταν το δολλάριο ΗΠΑ θα έχει καταρρεύσει -όπως και όλα τα άλλα fiat νομίσματα που προηγήθηκαν- οι άνθρωποι μελετώντας την ιστορία θα αναρωτιώνται πώς ήταν δυνατόν βαρβαρικοί θεσμοί όπως οι κεντρικές τράπεζες να κατάφεραν να κοροϊδέψουν τόσο πολύ κόσμο και να τον κάνουν να πιστέψει ότι ήσαν θεσμοί κοινωφελείς με σκοπό το δημόσιο συμφέρον. Η απάντηση είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες δημιούργησαν την ψευδαίσθηση της ευημερίας..."


Ολα αυτά περιέχονται στo άρθρο "The Barbarous Relic" (Το "Βαρβαρικό Απομεινάρι") του κ. James Turk, το οποίο ανέβηκε μεταφρασμένο σήμερα στο e-rooster blog, από τον Χρυσοθήρα

Μεταφέρω και το σχόλιο που έστειλα:

Εξαιρετικό το άρθρο, καθώς και η ιδέα να μεταφερθεί εδώ.
Μονάχα που δεν αναφέρει την αιτία που οδήγησε το τραπεζικό σύστημα (ως υποστηρικτή του δολλαρίου) να λειτουργήσει έτσι, με τόση ανεγκέφαλη επιθετικότητα. Μήπως η συγκέντρωση από τη Γαλλία (την εποχή του Ντε Γκωλ) μεγάλων αποθεμάτων χρυσού;

Σήμερα, γνωρίζουμε πού υπάρχει συγκεντρωμένος ο περισσότερος χρυσός;
Μήπως όταν (και ΑΝ) οι ΗΠΑ συγκεντρώσουν το χρυσό που απαιτείται ώστε να "καλύψει" το νόμισμά τους, επιστρέψουν στο προηγούμενο σύστημα; Αν αυτό δεν γίνει ποτέ (δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα γίνει) μήπως οι τράπεζες θα εξαφανίσουν εντελώς το χρήμα ως μέσον συναλλαγής αντικαθιστώντας το με το "πλαστικό χρήμα" -όπως ήδη προβάρεται αυτό ευρύτατα- με αποτέλεσμα η πολιτική εξουσία να περάσει κατευθείαν και χωρίς προσχήματα σε αυτές;

Αναρωτιέμαι επίσης, επειδή η εκτεταμένη διάδοση του "πλαστικού χρήματος" και των τρελών δανειοδοτήσεων στη χώρα μας συνέπεσαν με αλλεπάλληλες επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας στις ΗΠΑ, μήπως εδώ πέρα λαβαίνει χώρα κάποιο "πείραμα" σχετικό. Οπως π.χ. δοκιμάζονται κάπου όπλα πριν χρησιμοποιηθούν σε κάποιο πόλεμο...

ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

+πρόσχωμεν+

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Απλά ζούμε μια πρόσκαιρη ευημερία σήμερα, πληρώνωντας το επιτόκιο με την ευημερία και το κεφάλαιο με τα προς το ζήν του αύριο.

Chrysotheras είπε...

Καλή μου Ροδιά,
πραγματικά χαίρομαι που μέσα σε λίγες γραμμές περικλείεις όλο το νόημα του άρθρου.
Το πρόβλημα με τα δάνεια είναι παγκόσμιο με πρωτοπόρο τις ΗΠΑ, όπου ο κόσμος έχει καταχρεωθεί την τελευταία 5ετία για να αγοράσει συνεχώς ανατιμούμενα ακίνητα! Σκεφθείτε ότι όσοι αγόρασαν σπίτια πριν από μερικά χρόνια με δάνεια, μετά από λίγο που τα σπίτια ανατιμήθηκαν π.χ. 50% τα ξαναϋποθήκευσαν για την προκύπτουσα διαφορά τιμής από την αρχική τιμή υποθήκευσης και πήραν από τις τράπεζες ρευστό για καταναλωτικες δαπάνες!!!΄Και βέβαια με κυμαινόμενο επιτόκιο που -στην αρχή- ήταν χαμηλό. Αλλά τώρα τι γίνεται που η FED το αύξησε 17 φορές;;
Τι θα κάνουν εάν μείνουν άνεργοι;
Όταν θα σπάσει τελικά η φούσκα (ήδη δείχνει σημάδια κόπωσης) στα ακίνητα, τί θα γίνει;

Γι'αυτό η κατοχή του μοναδικού αγαθού ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΙ ΧΡΕΟΣ ΚΑΝΕΝΟΣ είναι το μόνο καταφύγιο για τους χαλαιπούς καιρούς που έρχονται.
Δυστυχώς οι νέες γενιές έχουν γαλουχηθεί με το "φτιαχτό" fiat χρήμα και δεν μπορούν να συλλάβουν το μέγεθος της χρηματοπιστωτικής λαίλεπας που πλησιάζει και φυσικά το ρόλο του ΧΡΥΣΟΥ....

S G είπε...

το οτι μερικοι δανειζονται ανευθυνα ισως ειναι αληθεια. αλλα το να απαγορευσουμε τα δανεια και τις καρτες ειναι η απαντηση?

δεν μπορω να καταλαβω πως βοηθας καποιον περιοριζοντας του τις επιλογες...

raffinata είπε...

Την παρασκευή πήγα στην Εθνική για να ακυρώσω την πιστωτική μου αφού κατάφερα να την εξοφλήσω κι αφού μου είχαν πιει το αίμα οι τόκοι για δυο χρόνια που δεν είχα χρήματα... ΚΑΙ.. με κοίταζαν σαν εξωγήϊνη, πήραν τηλέφωνο το τμήμα καρτών κι έπρεπε να εξηγήσω σε όλους ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΠΛΕΟΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ!!! Για δάνειο δε, δεν το συζητώ, όπως μου έρχονται τα προεγκεκριμένα (χωρίς να με ρωτήσουν) χαρτιά τα πετάω στα σκουπίδια... ΣΙΧΤΙΡ ΠΙΑ

Markos είπε...

Βασικό στοιχείο της ανάπτυξης των καπιταλιστικών χωρών, είναι η αύξηση της κατανάλωσης. Και μάλιστα όχι μόνον η αύξηση της κατανάλωσης, αλλά η αύξηση του ρυθμού μεταβολής της.

Για να επιτευχθεί αυτό, είναι λογικό να επιχειρείται η διεύρυνση των αγορών.
Εδώ το πρόβλημα σκοντάφτει λίγο.
Οι χαμηλες αποδοχές και γενικότερα τα χαμηλά εισοδήματα, δεν επιτρέπουν την γρήγορη διείσδυση στις υπανάπτυκτες κοινωνίες.
Είναι πιο εύκολο να συνεχίσεις να αντλείς από την υπάρχουσα αγορά.
Και επειδή τα φυσικά πρόσωπα που την απαρτίζουν μπορεί να έχουν φτάσει τα όριά τους, μπορείς να αυξήσεις την έκταση της αγοράς, βάζοντας στο παιχνίδι τις επόμενες γενιές.
Ακούγεται ίσως περίεργο, αλλά μέσα από τη λογική της ανάπτυξης των δανείωνς και του πλαστικού χρήματος, επιδιώκουν να βάλουν στο χέρι και τις επόμενες γενιές!!
Η πρότασή σου δεν είναι καθόλου άτοπη.
Είναι δύκολο όμως να βρει ανταπόκριση...
Καλησπέρα

advocatus diaboli είπε...

Από φίλους που εργάζονταν επί χρόνια στην κεντρική Ευρώπη ξέρω ότι εκεί το χρήμα έχει αντικατασταθεί με το πλαστικό χρήμα εδώ και χρόνια. Πρόσεχε, και μιλάμε για ανθρώπους που έχουν μεγάλα εισοδήματα και δεν ζουν με την ψεύτικη προέκταση των πιστωτικών καρτών. Η λογική είναι «χρησιμοποίησε την πιστωτική για να μην έχεις λεφτά επάνω σου και σε κλέψουν. Ενώ αυτή, ακυρώνεται». Ναι, αλλά πληρώνεις, φυσικά, επιπλέον για τόκους (ως γνωστόν αν καθυστερήσεις χάθηκες) συνδρομές κ.α.