Τρίτη, Σεπτεμβρίου 05, 2006

τη πραγματική τρομοκρατία υφίστανται οι γυναίκες


Καλά λέω ότι ο ΟΗΕ φαλήρισε. Εκτός αν δουλειά του είναι να ασχολείται μοναχα με διακρατικές οικονομικές συμφωνίες. Το άρθρο του OVI για την κλειτοριδεκτομή (ας λέμε ξεκάθαρα την αποτρόπαιη πράξη και ας μην αναφερόμαστε κομψά στο circumcision, που δεν το καταλαβαίνουμε και πολύ καλά ως έλληνες) ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ, μαζί με τα περισσότερα ανταποκρινόμενα σε αυτό σχόλια. Συγχαρητήρια ovi για τον αγώνα σου και ΚΟΥΡΑΓΙΟ για ν' αντέξεις!

Παραθέτω μικρά αποσπάσματα από σχόλια, μερικά από τα οποία ξεπερνούν το θέμα:

"Αυτή τη στιγμή, η Γαλλία είναι η μόνη χώρα όπου οι παραβάτες καταδικάζονται, ενώ καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν θεωρεί την απειλή του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων σαν βάσιμη δικαιολογία για τη χορήγηση ασύλου."

"Οι θρησκείες και δη το διάσημο τρίο, χριστιανισμός, ιουδαϊσμός και ισλάμ είναι εξορισμού ασύμβατες με πολυπολιτισμικές κοινότητες. Η Ευρώπη είναι ίσως το μόνο μέρος στον κόσμο όπου έχει ξεπεραστεί σε μαγάλο βαθμό η θρησκεία, ενώ διατηρούνται ισχυρά τα προσωπικά πιστεύω. Στην Αμερική για παράδειγμα, υπάρχουν "Χριστιανοί" εξίσου αν όχι περισσότερο επικίνδυνοι (φανατικοί) από τους μουσουλμάνους."

"Θα πρέπει να είναι απλά προφανές για έναν εξωγήινο παρατηρητή, αλλά και στο δυτικό κόσμο μόλις πριν από μερικές δεκαετίες έγιναν οι γυναίκες ισότιμοι πολίτες."

"Τίποτα δεν είναι απλό άλλα και η άγνοια ή η αδιαφορία για το τι συμβαίνει είναι χειρότερο. Ούτε εγώ ένιωσα ποτέ ότι μπορώ μόνος μου ή ακόμα και με την league να πολεμήσω την άγνοια, αλλά έναν, έναν μόνο που κερδίζουμε, έναν πατέρα, έναν αδερφό, έστω έναν θειο είναι πολύ πολύ πολύτιμο."

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι για λόγους κομψότητας, με ξέρεις πόσο λίγο έχω σχέση με τέτοιους τρόπους. Απλά είναι μια λέξη που, συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να προφέρω, τόση είναι η βαρβαρότητά της!

ovi είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ ...!!!

Μακάρι περισσότεροι να μιλήσουν γι αυτό το θέμα γιατί οι αριθμοί στην πολιτισμένη Ευρώπη είναι απλά ...εφιαλτικοί.

Σε ευχαριστώ πολύ

Θάνος

Rodia είπε...

Είδα την άποψή σου και μου χτύπησε το καμπανάκι! Αυτό είναι κάτι τι στο οποίο αντιστέκομαι -συχνά με δυσκολία. Δε γίνεται να τρώμε στη μάπα τον όρο "τρομοκρατία" να προφέρεται κυρίως από τους εξουσιαστές που την ασκούν και μετά να προσέχω τα λόγια μου όταν πρόκειται να κατονομασω ένα έγκλημα.

..σε νιώθω, επειδή δεν διέφερα και πολύ από σένα.. πολλές λέξεις ήταν απαγορευμένες (από μένα και) για μένα, είχα υπαγορέψει στον εαυτό μου να μη τις χρησιμοποιεί μέχρι που κατάλαβα το λάθος μου.. Εκεί, στη σεμνότητα και την ευαισθησία μας είναι ακριβώς ο τόπος που πατούν όσοι επιθυμούν να ομαδοποιήσουν τους ανθρώπους οι εξουσιαστές.. για τούτο αποφάσισα να αντιστέκομαι..

Ακούγεται συχνά η φράση "να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους" από εκείνους ακριβώς που έχουν λόγους να κρύβουν την πραγματικότητα -και το καταφέρνουν, ακριβώς με αυτό τον τρόπο.

σμουτς!:-)

Rodia είπε...

Θάνο, σε ευχαριστώ που έδωσες την ευκαιρία να προβάλλω κάτι που χρειάζεται να πολεμηθεί.

Είχα δει παλιά ένα ντοκυμαντέρ στο κρατικό κανάλι όπου συνέβαινε αυτή η απαίσιο πράξη. Σε χώρα της Αφρικής, στο ύπαιθρο, στα κρυφά, μάνα, κόρη, "εξειδικευμένη" πρακτική, σκουριασμένα ξυράφια... ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ!

Ενέταξα στα φολκλορικά έθιμα την περίπτωση και έμεινα με την εντύπωση πως πρόκειται για κάτι τι παλιό... Σήμερα, απλώς κόντεψα να ΤΡΕΛΑΘΩ.

Πέρα από τη δράση των χωρών της ΕΕ και άλλων, οι Οργανισμοί τι κάνουν για αυτό το ζήτημα; ο ΟΗΕ π.χ. τι κάνει; Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης; Οταν μας ζητούν διάφορες οργανώσεις να βοηθάμε τα παιδάκια της Αφρικής, λαβαίνουν υπόψη τι γίνεται εκεί ή κάνουνε τα στραβά μάτια;

:-)

oistros είπε...

Δεύτερη φορά Ροδιά μου και χαίρομαι. Ίδια σκέψη, ίδια εντύπωση. Από χθες με βασανίζει το πόστ του ovi. Άντε να βασανίσουμε κι άλλους.

Ecumene είπε...

circumcision

Ειναι η περιτομή...

Χρησιμοποιώντας αυτο τον
ορο δικαιολογουν οι
υπερμαχοι του γεννετήσιου ακρωτηριασμου
την πρακτικη τους...

Σαν να ναι το ιδιο
Η Αντρικη περιτομή...



Και ο Μαυρος Γατος που είπε...


Τέλος, στην Αγγλία δεν έζησα, αλλα όσες φορές πήγα έιχα την ζωηρή εντύπωση ότι εκει οι 'ξένοι" είναι πόλύ καλύτερα ενσωματωμένοι απ΄'ότι στη Γαλλάι. Δεν είναι πολύ παράδοιξο αυτό; Οι 'ευγενικοί" και πολιτισμένοι Γάλλοι να ΜΗΝ αφομοιώνουν και οι 'σκληροί και βάναυσοι αποικιοκράτες' Άγγλοι να δίνουν ίσες ευκαιρίες;;;;;;;

Ειδικά το τελευταίο θέμα με καίει ιδιαίτερα

Καλησπέρα σε όλους

ovi είπε...

Ο ΟΗΕ όπως λες κι εσύ είναι ένα υδροκέφαλο τερατούργημα που όμως μέσα στη γραφειοκρατία του λειτουργεί! Μην ξεχνάς ότι οι περισσότερες NGOs που στη πραγματικότητα κάνουν και τη βρόμικη δουλειά χρηματοδοτούνται από τον ΟΗΕ μέσα από ένα δαίδαλο επιτροπών κλπ. Το θέμα είναι πόσο στηρίζουν τον ΟΗΕ τα κράτη και δεν τον χρησιμοποιούν για τα μικροσυμφέροντα τους, θυμήσου την προ ημερών ομιλία του Annan στο συμβούλιο ασφαλείας για το θέμα του Λιβάνου!

Πάντως όσο πικρό και αν ακούγεται ο ΟΗΕ είναι ανίσχυρος και μπλεγμένος στα γρανάζια της πολιτικής και το μόνο που σώνει το πρόσωπο του είναι οι προσπάθειες των NGOs

Ανώνυμος είπε...

Ροδιά μ', το ότι δεν μπορώ να προφέρω κάποιες λέξεις, δεν είναι αποψή μου αλλά φυσική μου κατάσταση. Κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με τη βία πάνω στο ανθρώπινο κορμί. Τόχεις ξαναδεί αυτό;

Κάποτε, η πρώτη μου σύζυγος (οδοντίατρος) μού ζήτησε να τη βοηθήσω σε μια εξαγωγή. Κατέληξε να παρατήσει τον ασθενή της και να κυνηγάει εμένα λιπόθυμο στο πάτωμα, με τον αιθέρα για να συνέλθω.

Ομως, δεν καταλαβαίνω ακριβώς το συλλογισμό σου, εδώ. Διάβασα ξανά και ξανά το σχόλιο που μού απευθύνεις και δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλεις να πεις.

Να ελπίζω ότι θα μού αφιερώσεις μια στιγμούλα για να καταλάβω;

Rodia είπε...

Φοίβο μ', καλό μ', τι να εξηγώ; Οτι έπρεπε να περάσω τις πρώτες 5 δεκαετίες της ζωής μου για να καταλάβω μερικά πραγματάκια;

Οτι όταν ωραιοποιούμε κάτι ή έστω το εξωραΐζουμε ώστε να μπορέσουμε να το αναφέρουμε, π.χ. γνωστές "κακές" λέξεις, αλλάζουμε τη δυναμική τους και τις... καταπίνουμε ευκολότερα -ή απλά τις δεχόμαστε να υπάρχουν, όχι ως λέξεις μόνο αλλά με όλο τον εξοπλισμό τους, δλδ τη σημασία τους.

Ευκολότερα θα δεχτώ, λέμε τώρα, να αντισταθώ στο θηρίο και να το πολεμήσω άμα το γνωρίζω καλά, έχω μελετήσει τις ιδιότητές του, έχω φωτογραφίες του, δείγμα μυρωδιάς του, μαγνητοφωνημένους βρυχηθμούς, κλπ κλπ, παρά να το λέω π.χ. "λιονταράκι" και να φαντασιώνομαι ένα θηρίο άγνωστο πίσω από την εξωραϊσμένη λέξη. Και το λιονταράκι θηρίο είναι, αλλά άμα δεν το ονοματίσω κανονικά, είναι πιο εύκολο να αγνοήσω τη δύναμή του ή και να εκτεθώ σε κίνδυνο να με καταβροχθίσει αν κάνω σαν να μην υπάρχει.

..να σου πω.. και'γώ αν δω κάποιον πληγωμένο.. κάπως νιώθω.. μου φεύγει το αίμα απ' το κεφάλι.. μια φορά λιποθύμησα σε οδοντιατρείο(!!) όταν είδα τη φίλη μου με αίματα στο στόμα.. αλλά άμα τραυματίζομαι η ίδια (παιδάκι το πάθαινα συχνοτατα!) μια χαρά περιποιόμουν τις πληγές μόνη μου, δεν εμπιστευόμουν άλλον.



Αλλά, πολλά γράφω και μάλλον πάλι δε θα με καταλάβεις. Πήγαινε λοιπόν στο σημερινό ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ και δες τι γράφει συμπυκνωμένα ο Talos για τον πόλεμο στην Τσετσενία.

Σήμερα μόλις μπόρεσα να καταλάβω πολύ καλά τι συνέβαινε εκεί πέρα... Με τις ωμές περιγραφές του...

Α! όταν π.χ. ακούμε ή διαβάζουμε για "παράπλευρες απώλειες" τι καταλαβαίνουμε; Μπορούμε να φανταστούμε ΠΟΙΑ ΦΡΙΚΗ κρύβεται πίσω απο αυτές τις 2 αθώες λεξούλες;

φιλιά πολλά:-)
(ξέφυγα και σόρρυ για τη λογοδιάρροια)
..είμαι και εκτός θέματος..

Rodia είπε...

Eπίσης, η λέξη circumcision σημαίνει περιτομή, δλδ αφαίρεση τμήματος δέρματος, σα να αφαιρείς ένα κάλο από το δάχτυλο (χονδροειδές παράδειγμα, αλλά έτσι το σκέφτηκα). Διαφορετικά είναι όμως να αφαιρείς ολόκληρο το δάχτυλο, έτσι δεν είναι; Αφού έτσι είναι, γιατί να μη το ονομάσω κανονικά;

Ανώνυμος είπε...

Θα μ'άρεσε να κάναμε μια κουβέντα κάπου, κάποτε, για όλα αυτά. Για τη γλώσσα, τα νοήματα, τις εικόνες που μάς προβάλλουν και τη σημειολογική τους κενότητα. Αλλά είμαστε τόσο μακριά και τα όρια του πληκτρολόγιου τόσο γρήγορα!

Circumcision σημαίνει τομή γύρω-γύρω. Μια από τις χιλιάδες λέξεις με "παράπλευρες" σημασίες. Κάλλιστα μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για να πεις ότι καθαρίζεις ένα πορτοκάλι. Γραμματικά, ετυμολογικά, δεν θα είσαι λάθος. Αρα είναι μια λέξη τελικά, κενή. Είναι η ιδέα μας που τη γεμίζει, που τής δίνει περιεχόμενο.

Κοίτα. Πες πολλές φορές τη λέξη "κατειλημμένο". Πολλές, 20-30 φορές. Θα δεις ότι χάνει κάθε νόημα. Στο τέλος μάλιστα, μπορεί να σε πιάσουν και τα γέλια, τόσο αστεία θα σού φαίνεται η λέξη.

Μετά σκέψου: "χρειάζομαι επειγόντως μια τουαλέτα!". Και δες να γράφει τη λέξη που επανέλαβες πριν. Τι εφφέ δίνει;

Ετσι για να σε πειράξω λίγο ακόμα: το ξέρεις ότι στα γαλλικά, δεν ξεχωρίζουμε τους καρπούς σου από τις χειροβομβίδες;

Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα πολύ.

. είπε...

για την κλειτοριδεκτομή είχα διαβάσει ένα βιβλίο στο λύκειο. (το λουλούδι της ερήμου). εξοργιστικα τελείως, θύμωσα τρομερά, με όλους. αλλά κυρίως με τους πλούσιους ευρωπαίους που ταξιδέυουν ώστε να δουνε αυτήν τη "γιορτή"από κοντά.

ovi είπε...

Στα αγγλικά χρεισιμοποιείται σαν women's circumcision!

@ Μαριλίνα και συγνωμη rodia

το κακό γλυκιά μου είναι οτι δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν και αυτό το κάνει πιό εφιαλτίκο, γίνεται δίπλα μας! Και υπάρχουν χειροτεροι λόγοι για κάποιους να πάνε στην Ασία και στην αφρική απο μια κλειτοριδεκτομή.

Rodia είπε...

Τελικά, ισως πρέπει να αναρωτηθούμε ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ

Rodia είπε...

Επίσης, εμείς οι "πολιτισμένοι" έχουμε φτάσει σε σημείο να προστατεύουμε τα πνευματικά δικαιώματα, τιμωρούμε την προσβολή της προσωπικότητας, προστατεύουμε γενικά το πνεύμα αφού -υποτίθεται- η νομοθεσία για όσα βλάπτουν το σώμα έχει προηγηθεί και είναι δεδομένη.

Αραγε τι είναι σημαντικότερο; Η προστασία του πνεύματος ή η προστασία του σώματος;

Η στροφή των νέων επίσης προς το πίρσινγκ δεν είναι κάτι τι -τουλάχιστον- παράξενο; Αυτοτραυματίζονται ακολουθώντας μια "μόδα". Αναρωτιέμαι επίσης, μια τέτοια μόδα είναι αυθύπαρκτη; Δεν κατευθύνεται από κάπου;

Στην περίπτωση του θέματος της κλειτοριδεκτομής, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Η πληγή/ακρωτηριασμός του σώματος έχει άμεση επίδραση στο πνεύμα. Ισως για τούτο είναι και πιο τρομαχτική. Κάθε ακρωτηριασμος επηρεάζει το πνεύμα του ανθρώπου, αλλά είναι διαφορετικό ένα θύμα π.χ. δυστυχήματος και άλλο ένα θύμα "πολιτιστικών" συνηθειών.

Unknown είπε...

γειά σας!
είχα στο σπίτι μια διαμαρτυρόμενη αιθιόπισα, για να με βοηθάει, όταν είχα σπάσει το πόδι μου. ήταν λοιπόν χριστιανή, μαύρη, έκανε το δικό της σταυρό όταν τρώγαμε, ήξερε πολύ καλά να διεκδικεί τα δικαιώματά της, είχε αξιπρέπεια περισσή, και ήταν άριστη στη δουλειά της. μπορούσε να ταχτοποιήσει τα πάντα. δλδ σαφώς ήταν επηρεασμένη από έναν άλλο τρόπο ζωής από ό,τι σε ένα αφρικάνικο φτωχικό, με την έννοια ότι όλα της ήταν οικεία.
ήταν απολύτως υπέρ της κλειτοριδεκτομής, με μοναδικό επιχείρημα:
'είναι πολύ καλό αυτό, όταν μεγαλώσεις δε θυμάσαι τίποτα, και μόνο έτσι δεν πονάει όταν παντρευτείς'
(η ίδια δεν ήταν παντρεμένη)
δλδ εξέφραζε απολύτως τα επιχειρήματα που κυκλοφορούν σκοταδιστικά στους εφήβους και τα μικρά κοριτσάκια.
γνωρίζω ανθρώπους που κάνουν επιτόπιες καμπάνιες εναντίον της φρικτής αυτής συνήθειας
δεν έχει να κάνει με καμιά θρησκεία, όπως και να την ενθαρρύνουν μουσουλμάνοι της αφρικής, να εδώ που είναι πανάρχαια συνήθεια που εφαρμόζεται από κοινοτητες πέραν της θρησκείας.
το ζήτημα είναι με ποιο επιχείρημα θα προσεγγίσεις αυτούς τους ανθρώπους.
αφού αυτή ήταν πιστή χριστιανή, το μόνο που βρήκα για να κλονίσω τα 'ατράνταχτα' επιχειρήματά της ήταν το εξής:
ο θεός δημιούργησε τον κόσμο και τον άνθρωπο. λες τη γυναίκα να μην την έκανε σωστή και να χρειάζεται διόρθωση από τους ανθρώπους; γιατί δεν την αφήνουμε όπως την έκανε ο θεός;\
αυτό φάνηκε να την προβληματίζει πολύ.

Rodia είπε...

Δεν έρχεσαι εδώ όπου ξανασυζητιέται φρέσκο το θέμα;
Καλημέρα σου κι ευχαριστώ για το σχόλιο:)

Rodia είπε...

Διάλεξε το σύνδεσμο καλύτερα:

http://inconue.wordpress.com/2009/03/07/%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82/#comment-375