Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2006

Η κατοστάρα, το κατοστάρι, και το κατοσταράκι



- Ρε συ! τους βάλαμε κατοστάρα! καταλαβαίνεις;

- Ναι, σιγά μη τη βάλαμε εμείς...

- Γιατί; ποιος την έβαλε για;

- ...

- Εμ, τι να πεις καημένε... έχεις μάθει να γκρινιάζεις μονάχα.

- Και που τη βάλαμε δηλαδή τι έγινε; ανέβηκε το μηνιάτικο;

- Αν έπαιζες μπάσκετ θ' ανέβαινε κατακορύφως! αλλά δεν έμαθες να παίζεις. Καθυστερημένε! άσε που είσαι και στούμπος...

- Αν έπαιζα μπάσκετ δε θα καθόμουν εδώ πέρα να τα πίνω με σένα και να σαχλαμαρίζω.

- Αν ήμανε κι εγώ ψηλός κι αν έπαιζα μπάσκετ, σιγά που θα καθόμανε να τα πίνω μαζί σου. Ούτε σταλιά θά 'βαζα στο στόμα μου!

- Γιατί; το κρασί σε πείραξε τώρα; τι άλλο μπορείς να κάνεις για;

- Από το να τα πίνω; τίποτα... Αλλά τους τη ρίξαμε την κατοστάρα, ε;

- Ναι, καλά, μείνε εκεί κολλημένος, να καμαρώνεις.

- Να μη καμαρώνω; και γιατί παρακαλώ;

- Γιατί η κατοστάρα που λες είναι άλλη μια αφορμή να κρατάς τα μάτια σου κλειστά, να μη σε νοιάζει για τις τρεις κι εξήντα που παίρνεις, να μη σε νοιάζει που ψωνίζεις τη ντομάτα με το κομμάτι, να σου τελειώνει το κατοστάρι πριν το καλοπιάσεις στα χέρια, να... Αλήθεια, έχεις δει καν κατοστάρι;

- Τι κι αν δεν έχω δει; η τσέπη που είναι άδεια θα μ' εμποδίσει να καμαρώνω; ίσα ίσα, με το να καμαρώνω ξεχνάω τη μιζέρια μου...

- Ε, αυτό δε λέμε τόσην ώρα;

- Τι λέμε δηλαδή;

- Τίποτα... Ε, παιδί, πιάσε ένα κατοσταράκι ακόμα!


______________________________
ΣΗΜ. 1. Μια χαρά τα πήγαμε, πανηγύρισα και'γώ! Ωραίο θέαμα, μα την αλήθεια, αν εξαιρέσουμε τα μακριά σώβρακα των παικτών.
ΣΗΜ. 2. Ενίσταμαι για την εκμετάλλευση του γεγονότος από τους πολιτικούς αρχηγούς, λες και κάνανε κάτι γι αυτό.
ΣΗΜ. 3. Κύριε Γιαννάκη, θα με απογοητέψετε πολύ αν συμμετάσχετε στο μέλλον οπουδήποτε αλλού εκτός από τον τομέα σας.
ΣΗΜ. 4. Για να δούμε, θα αλλάξει κάτι σ' αυτό τον τόπο; Εστω, στα αθλητικά πράγματα...


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στηρίζουμε Σοφο για δήμαρχο Πειραιά .
Ερμε Αγραπίδη τι σου 'μελε να πάθεις

Ανώνυμος είπε...

Poly swsta ayta omws DEN isxioyn se periptwsh nikis! ekei trexoun n'anarthsoyn "KATEYVNASTIKO" PANW,mhpws zhthsoyme kai ta resta katw apo thn epiria ths testosteronhs.

kokorman είπε...

Για κείνα τα παιδιά ο στόχος είναι το καλάθι.

Ο καθένας μας έχει τους δικούς του στόχους.

Αυτοί πετυχαίνουν τον δικό τους στόχο και είδαμε όλοι πως.

Το μηνιάτικό σου ω (νεο-)Έλληνα δεν πρόκειται να ανέβει με τη νίκη της ομάδας, αυτό είναι αλήθεια.

Δεν προκείται να πάρεις καλύτερη σύνταξη, με τη νίκη της ομάδας, γιατί περιμένεις το μαστόδοντο να σου τη δώσει με εξαγγελίες απο την ΔΕΘ, όπως οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες πετούσαν ψωμιά στο πόπολο μέσα στα αμφιθέατρα και τις αρένες. Τουλάχιστον εκείνοι πετούσαν αληθινά ψωμιά, ενώ οι εξαγγελίες του μαστόδοντου, του γαϊδάρου οι πορδές.

Το παιδί σου δεν πρόκειται να μορφωθεί, με τη νίκη της ομάδας, γιατί μέχρι το λύκειο δεν ξέρει ούτε να διαβάζει και μετά, αν περάσει με δέκα στο πανεπιστήμιο ή το Α-ΤΕΙ θα είναι έρμαιο των κομμάτων και του Υπουργείου.

Γενικά δεν πρόκειται να αλλάξει η ζωή σου προς το καλύτερο μόνο και μόνο επειδή νίκησε η εθνική ομάδα. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι.

Όταν όμως γίνεις και συ ομάδα με τους δικούς σου ανθρώπους (την οικογένειά σου, τους φίλους σου , τη γειτονιά σου, τον τόπο σου κτλ), όταν πάψεις να αντιπαθείς ακόμα και τα άντερά σου και νιώσεις την ανάγκη να συνεργαστείς και να διεκδικήσεις, τότε ναι, να είσαι σίγουρος ότι θα ανεβεί ο μισθός σου, θα πάρεις καλυτερη σύνταξη και θα βελτιώσεις το βιοτικό και μορφωτικό σου επίπεδο.

Όταν και συ πάψεις να κλαψουρίζεις για την "άτιμη την κενονία", να ωχαδερφίζεις και να σκύβεις το κεφάλι στο κάθε δυνατό, τότε ναι, θα αποκτήσεις αυτοεκτίμηση και θα σε σέβονται οι άλλοι.

Όταν θα πάψεις είτε να αντιγράφεις παθητικά τις συνήθειες του ξένου μόνο και μόνο γιατί είσαι ξενομανής, είτε να τον απορρίπτεις εξ' ολοκλήρου γιατί "όταν εμείς κτίζαμε παρθενώνες αυτοί ζούσαν στα δέντρα", αλλά να συμμετέχουμε και μεις στα διεθνή φορά σαν ίσοι με ίσους, αναπτύσσοντας τις δικές μας ικανότητες και λαμβάνοντας ότι καλό έχουν οι άλλοι, τότε ναι, και η ζωή μας θα αλλάξει προς το καλύτερο και θα έχουμε τον έλεγχο για τι θα κάνουμε με τη ζωή μας αντί να μας την ελέγχουν πάντα οι άλλοι εγχώριοι ή αλλοδαποί.

Η νίκη αυτή δείχνει ότι αθλητικά η Ελλάδα κατάφερε να κάνει επιτυχίες δυσανάλογες του μεγέθους της. Πιστεύω ότι αυτές οι επιτυχίες ΔΕΝ περιορίζονται μόνο στα αθλητικά πλαίσια, άλλα επεκτείνεται σε ΚΑΘΕ τομέα της ιδιωτικής και κοινωνικής μας ζωής. Τα παιδιά αυτά το στέλνουν το μήνυμα.

"ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΨΥΧΑΡΕΣ, ΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΑΜΕ ΜΠΑΛΙΕΣ", που λέει και το τραγούδι.

Πως να το κάνουμε; είτε το θέλουμε είτε όχι η εικόνα που δείχνει μία χώρα αθλητικά αντικατοπτρίζει ως ένα βαθμό και την κοινωνία της. Με τη νίκη της η εθνική μας δείχνει ότι δεν είμαστε καρπαζοεισπράκτορες και γιουσουφάκια, άλλα οτι μπορούμε και μεις.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Μετά τιμής

+ΚΟΚΟΡΜΑΝ+

ΥΣ Συμφωνώ απολύτως με το άρθρο που προτίνει η Ροδιά.

Rodia είπε...

~~ Φάντη, είχα μια αγωνία που λες... ;-)

~~ Ανώνυμε, ήδη βγήκε το (κατευναστικό) σποτάκι "Πιθανότατα η Ελλάδα θα τελεί υπό την οικονομική επιτήρηση της ΕΕ και το 2007"
..σημάδι του "μη περιμένετε τίποτα" και του "σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι".. :-)

~~ κ. Κόκορμαν, τα παιδιά (που δεν είναι καθόλου "παιδιά" κατά τη γνώμη μου) φαίνεται πως είναι Ολοκληρωμένοι Ανθρωποι, σύμφωνα με το σάϊτ που προτείνω.
..και.. από πού βγαίνει το συμπέρασμα ότι "..δεν είμαστε καρπαζοεισπράκτορες και γιουσουφάκια, άλλα οτι μπορούμε και μεις"..?
Μάλλον το αντίθετο βλέπω, πως δλδ επειδή ακριβώς ΔΕΝ μπορούμε, πανηγυρίζουμε και καμαρώνουμε εκείνους που μπόρεσαν. :-)

kokorman είπε...

Το "παιδιά" είναι απλώς σχήμα λόγου και έχει να κάνει με το νεαρό της ηλικίας και όχι με το ποσοστό και βαθμό οριμότητάς τους. Σε ευχαριστώ για την υπενθύμιση.

Σχετικά με το ερώτημά σου, το σχόλιό μου είναι θέμα διαφορετικής ιδεολογικής σκοπιάς. Καταλαβαίνω την οπτική σου γωνία και εκθέτω τη δική μου. Δε θα θελα να πιστεύω ότι είμαστε καρπαζοεισπράκτορες και προτεκτοράτο ή να το θέσω καλύτερα, αν είμαστε τουλάχιστον αυτό γίνεται γιατί εμείς οι ίδιοι το επιλέξαμε ως ένα σημείο και όχι ότι μας το επέβαλλαν οι άλλοι. Αυτό θα θέλα να ελπίζω τουλάχιστον.

Δεν βγάζω συμπεράσματα βασισμένα σε αριθμούς ή σε επιστημονική έρευνα. Αυτό που κάνω είναι να εκφράζω μια απόψη.

Ίσως πραγματικά να ισχύει αυτό που λες. Αλλά αυτό που κάνω είναι να φέρω στην επιφάνεια μια άλλη ιδέα κάπως ποιο φιλοσοφική και ονειρική. Ίσως απλά είναι ευσεβής πόθοι από μέρους μου.

Σε κάθε περίπτωση συγχαρητήρια για τα "παιδιά" και την προσπαθειά τους. Ας γίνουν τουλάχιστον, το παράδειγμά για μας τους υπολοίπους.

Μετά τιμής,

+ΚΟΚΟΡΜΑΝ+