Δευτέρα, Ιανουαρίου 22, 2007

Το δάσος

Η οργάνωση BIOZΩ - ΒΙΟΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ στέλνει το μήνυμα:

Δέντρα ή ΔΑSOS ;

Ας σώσουμε τα Δάση μας !


Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών στο κείμενο της «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 24, 117 ΚΑΙ 100 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ», από φορείς και πρόσωπα. Οι υπογραφές θα δοθούν στην Βουλή. Ας υπογράψουμε κι ας συλλέξουμε υπογραφές. Το κείμενο και τον πίνακα των υπογραφών θα το βρείτε
πατώντας εδώ.

Αυτοί που θα παραλάβουν ο κείμενο με τις υπογραφές, θα αποδεχτούν την υπογραφή μας πρέπει να συμπληρώσουμε όλα τα στοιχεία μας στον πίνακα. Δηλαδή για να μετρήσει η υπογραφή μας, πρέπει να συμπληρωθούν όλες οι στήλες του πίνακα και ο πίνακας να είναι στην πίσω σελίδα του κείμενου. Άρα τυπώνουμε το κείμενο και στην πίσω σελίδα του ίδιου φύλλου τυπώνουμε τον πίνακα και βάζουμε τις υπογραφές μας. Αφού υπογράψουν όλοι οι γνωστοί μας το στέλνουμε:

Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην διεύθυνση: email@biozo.org
Με τηλεομοιοτυπία (fax): 210 522 2323
Ταχυδρομικά: ΒΙΟΖΩ, Αγ. Κωνσταντίνου 12, Ομόνοια, 10431, Αθήνα

Ας υπογράψουμε και ας κινηθούμε!

Οι καιροί ου μενετοί


Σκέφτομαι όμως και άλλα πράγματα...
..ότι υπάρχουν τόποι από χρόνια παρατημένοι, που κάποτε ήταν δάση και τώρα είναι χέρσα χωράφια με κοτρώνες, ακατάλληλα για καλλιέργεια και κοντά σε κατοικημένες περιοχές, όπως π.χ. η ιδιόκτητη έκταση της Εθνικής Τράπεζας κάπου στην Ανάβυσσο... Εκεί, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επενδύσει τη ζωή τους, τη ζωή των παιδιών τους, τη ζωή των εγγονών τους.. κι ακόμα να γίνουν κύριοι των οικοπέδων τα οποία ο συνεταιρισμός τους είχε αγοράσει ως οικόπεδα.. πολύ μετά το κάψιμο κάποιου δάσους που αναφέρεται σε κάποια φιρμάνια (ναι!!) ότι είχε υπάρξει... Πριν μερικά χρόνια, απ' όσο έχω πληροφορηθεί, κάποιοι δικηγόροι τα έκαναν πλακάκια με καποιο μεγαλοκαρχαρία της αγοράς ώστε να καρπωθεί αυτός το φιλέτο γης, αφού με τα χρόνια πήρε υπεραξία (δεν είμαι ειδικός για να γνωρίζω ακριβή ορολογία) και θα πετύχαινε το σχεδιο, αν δεν το αντιλαμβανόντουσαν μερικοί εταίροι συνταξιούχοι -νομίζω- οι οποίοι ενημέρωσαν τους υπόλοιπους και ο συνεταιρισμός άλλαξε δικηγόρους.. Μετά, σήμερα δλδ, δεν γνωρίζω τη συνέχεια.

Υποψιάζομαι όμως ότι ο νόμος για το χαρακτηρισμό των δασών όπως είναι σήμερα, έχει επιτρέψει να καεί και να ξεπουληθεί το δάσος της Πεντέλης. Εχει απαγορέψει σε συνεταιρισμούς να γίνουν κυριοι των περιουσιών τους, βασιζόμενος σε παλιά φιρμάνια περιγραφών. Εχει καταστρέψει το δάσος στα Βίλλια.

Δηλαδή, επισημαίνω ότι ο ισχύων Νόμος για τα δάση είναι διάτρητος.

Η γνώμη μου είναι ότι ΑΝ επιτρεπόταν η οικοδόμηση ΜΕΣΑ σε δάσος, με ένα ανεκτό ποσοστό εμβαδού οικοδόμησης, π.χ. 10%-15%, όσοι οικοδομήσουν θα προστατεύουν το δάσος οι ίδιοι, μια και δεν θα επιθυμούν να καούν με αυτό, θα είναι το δάσος τμήμα της περιουσίας τους. Το κράτος δεν θα απασχολεί δασοπυροσβέστες σε αυτές τις δασικές και κατοικημένες περιοχές, οπότε αυτό το δυναμικό θα βρίσκεται σε δύσβατες περιοχές όπου θα είναι και πιο χρήσιμη (και κρίσιμη) η παρουσία του.

Τέρμα στην υποκρισία σχετικά με τα δάση!


είναι το δικό μου τσιτάτο

..και.. κάποτε (όχι πολλά χρόνια πριν) η Εκάλη ήταν ένας λόφος με δέντρα, απ' όπου ξεπρόβαλλε κάπου κάπου μια στέγη σπιτιού.. σήμερα, η Εκάλη είναι ένας λόφος με μεγαθήρια, απ' όπου κάπου κάπου ξεπροβάλλει κάποιο δέντρο..

Δεν υπάρχουν σχόλια: