Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2006

ώσμωση και διαπίδυση μεταξύ των blogs



Τα κείμενα ασκούν επιρροή το ένα στο άλλο. Εψαξα λοιπόν στο καλύτερο ψαχτήρι -του κ. Google- για να βρω ορισμούς και να γράψω ένα κείμενο σχετικό με αυτό που συμβαίνει συναμετάξυ μας, εδώ στη blogούπολη.

ώσμωση & αντίστροφη ώσμωση

Η ώσμωση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο δύο διαλύματα, όταν χωρίζονται από μία ημιπεράτη μεμβράνη τότε το νερό θα περάσει και θα κινηθεί από το αραιότερο διάλυμα (πιο καθαρό) προς το πυκνότερο διάλυμα (βεβαρημένο), ώστε το τελευταίο να αραιωθεί τελικά και να γίνει και αυτό το ίδιο καθαρό.
Η διαδικασία αυτή είναι φυσικό φαινόμενο και με αυτόν τον τρόπο ανταλλάσσονται υγρά στα κύτταρα του οργανισμού μας, καθώς επίσης στα ζώα και στα φυτά.
Η ώσμωση είναι υπεύθυνη για την ανύψωση του νερού από τις ρίζες στα φύλλα των δένδρων καθώς τα διαλύματα των κυττάρων των φύλλων είναι πιο πυκνά με αποτέλεσμα νερό να κινείται προς αυτά για να αραιωθούν
Στην αντίστροφη ώσμωση το προς καθαρισμό νερό πιέζεται να περάσει μέσα από μία μεμβράνη η οποία επιτρέπει επιλεκτικά μόνο τα μόρια του νερού να περάσουν μέσα από αυτήν. Το εξερχόμενο νερό είναι ελεύθερο από κάθε είδους ακαθαρσίες, από σκουριές, άλατα, οργανικές ουσίες, λιπάσματα, παρασιτοκτόνα, μέχρι και κάθε είδους επικίνδυνους μικροοργανισμούς, βακτήρια και ιούς.
Οι παραπάνω προσμίξεις απορρίπτονται στην αποχέτευση μαζί με ένα ποσοστό νερού.


Αυτά που βρήκα σχετικά με τη διαπίδυση με μπέρδεψαν. Ενα σωρό ορισμοί μπερδεμένοι, σύγχιση ορολογιών, ας δοκιμάσει όποιος θέλει κι άμα καταλάβει τι εστί διαπίδυση, κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον!


Πρώτα βρήκα αυτο:

Διαπίδυση (Από την Live-Pedia.gr)

Όταν δύο αέρια έρχονται σε επαφή, έχουν την τάση να σχηματίζουν ομογενές μίγμα. Όταν έρχονται σ' επαφή μέσω ενός πορώδους διαφράγματος, τότε περνούν μέσα από τους πόρους και προς τις δύο κατευθύνσεις, έως ότου και από τα δύο μέρη του διαφράγματος να έχει σχηματιστεί ομογενές μείγμα. Το φαινόμενο αυτό λέγεται διαπίδυση αερίων και οι διαφορές στην ταχύτητα διαπίδυσης βρίσκουν μεγάλη εφαρμογή στις μεθόδους διαχωρισμού αερίων.
Διαπίδυση όμως ονομάζεται και η μετανάστευση των λευκοκυττάρων στα τριχοειδή αγγεία. Η μετανάστευση αυτή είναι φυσιολογική, εντείνεται όμως όταν υπάρξει κάποιο μικρόβιο ή άλλο τοξικό αίτιο. Το λευκοκύτταρο καταφθάνει και επιτόπου καταστρέφει τα μικρόβια. Η διαπίδυση είναι η πρώτη αμυντική λειτουργία του οργανισμού, γιατί με αυτήν αμύνεται ο οργανισμός όχι μόνο εναντίον των μολύνσεων, αλλά ενάντια σε κάθε σώμα ζωντανό ή άψυχο που μπαίνει μέσα στον οργανισμό. Η διαπίδυση, αν και φυσιολογική, μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν η συγκέντρωση των λευκοκυττάρων αυξηθεί υπερβολικά.
-----------

Κατόπιν ακολούθησαν άλλα, για διαπίδυση σπινθήρων, στελεχών εταιρειών, υδρογόνου, λέξεων, κλπ, μέχρις ότου έφτασα σε ένα πολύ καλό άρθρο του Πέτρου Kολακλίδη για τον Καβάφη, με τίτλο «Tο δούλεμα της γλώσσας στον Kαβάφη» από όπου αντιγράφω ένα κομμάτι:

"Ο ποιητής παίρνει από τον κώδικα ή τους κώδικες της γλώσσας του, τα στοιχεία που του χρειάζονται και δημιουργεί τις εξισώσεις του. Κι οι εξισώσεις αυτές δεν είναι στεγανές, δεν είναι ερμητικά κλεισμένες η μια πίσω απ’ την άλλη, καθώς μπαίνουν στη σειρά τους, αλλά συγκοινωνούν ανάμεσά τους, διασταυρώνονται, αφήνουνε τα μέλη τους να σχηματίσουν καινούριους συνδυασμούς, γίνεται κάτι σαν αυτό που λέγεται στη φυσική «διαπίδυση των υγρών ή των αερίων». Αυτή η κινητικότητα δεν αφορά μόνο τις οριζόντιες σχέσεις των εξισώσεων μεταξύ τους, αφορά, επίσης, τα αλλεπάλληλα επίπεδα και στρώματα της γλώσσας, τα φωνητικά σώματα των λέξεων ή των γραμματικών τύπων και τις σημασίες τους. Ένα ακατάπαυστο παιγνίδι πλησιάσματος και απομάκρυνσης παίζεται ανάμεσα στους ήχους και τα νοήματα. Το ποίημα φανερώνεται έτσι, όχι σα μια κατάσταση, αλλά σαν μια λειτουργία, σαν «δούλεψη», για να χρησιμοποιήσω τον εύστοχο όρο του Καβάφη."
-----------

Eπειδή έχουν περάσει πολλά χρόνια και δε θυμάμαι καλά τι συμβαίνει με αυτούς τους όρους, θα ήθελα να ξαναθυμηθώ τις βασικές διαφορές και ομοιότητες. Θυμάμαι καλά ότι δεν είναι διαφορετικές ονομασίες του ιδίου φαινομένου.
Κάποιος/α φυσικός ή χημικός εύκαιρος..?
Να μου γράψει μια φρασούλα ξερή και χωρίς παραπομπές, ώστε να αντιληφθώ καλά... Μερσί προκαταβολικώς!:-)

8 σχόλια:

srm1033 είπε...

H diaxysh tvn aerion onomazetai diapidish kai ton ygrvn osmosh. To ido pragma dil mono pou to ena afora aeria kai to allo ygra. koino shmeio kai ton dyo h anakatosoura to berdema , mallia kouvaria koinvs. katanohto h na to zografiso kiolas????

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν όπως τα θυμάμαι στην φυσιολογία/παθολογία και η διαπίδυση και η όσμωση έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Η διαφορά είναι ότι στην διαπίδυση έχουμε ίδια πυκνότητα υλικού και στις δύο πλευρές ενώ στην όσμωση η πυκνότητα διαφέρει (και το αποτέλεσμα είναι ίση πυκνότητα).

Δες και την διήθηση. Κι αυτή έχει να κάνει με το θέμα σου.

(αν έχω γράψει μαλακία διορθώστε με κάποιος)

Artanis είπε...

Κάποιος να μιλήσει ελληνικά, πληηηηζ!
Me mousikos, you anthropoi, για να ξηγούμαστε....
Φιλάκια!

admin είπε...

Νομίζω πως το οσμωτικό φαινόμενο των μπλοκγς μεταξύ τους δεν ειναι τίποτε μπροστά στην ραγδαία όσμωση που υφίστανται από την τηλεόραση.
...και το χειρότερο είναι ότι επηρεάζονται και από χαμηλής ποιότητας
εκπομπές.
Ίσως μιά καλή αρχή θα ήταν να υπάρχει και για τα μπλογκς Κυριακή. Δηλαδή μια αργία χωρίς ποστς.
Είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλά ποστς ανεβαίνουν άσκοπα.

Ανώνυμος είπε...

Διαπίδυση είναι το φυσικό φαινόμενο
της ανάμειξης των μορίων δύο υγρών ή αερίων σωμάτων (που δεν αντιδρούν μεταξύ τους) μέσα από πορώδη μεμβράνη της οποίας οι πόροι έχουν διάμετρο παρόμοια με τη διάμετρο των μορίων των σωμάτων αυτών.

Όταν δύο διαφορετικά αέρια (ή ίδιο αέριο αλλά διαφορετικής πυκνότητας)διαχωρίζονται από μεμβράνη τότε μόρια των αερίων κινούνται και προς τις δύο κατευθύνσεις, ώστε στο τέλος της διαδικασίας να υπάρχει ομογενές μίγμα αερίων (ή ίδιας πυκνότητας) και από τις δύο πλευρές της μεμβράνης. Τα διαφορετικά αυτά αέρια δεν πρέπει να αντιδρούν μεταξύ τους.

Ώσμωση ονομάζεται η ειδικότερη περίπτωση κατά το οποίο μόρια ενός υγρού περνούν από ένα διάλυμα υψηλότερης πυκνότητας σε διάλυμα χαμηλότερης πυκνότητας, όταν τα διαλύματα αυτά χωρίζονται με ημιπερατή μεμβράνη, δηλ. μια μεμβράνη που οι πόροι της έχουν τέτοια διάμετρο ώστε να μπορούν να περάσουν μόνο τα μόρια του υγρού και όχι άλλα που βρίσκονται στο ίδιο διάλυμα και έχουν μεγαλύτερη διάμετρο, ώστε στο τέλος της διαδικασίας να έχουμε και από τις δύο πλευρές της μεμβράνης διαλύματα ίδιας συγκέντρωσης.

Διάχυση ονομάζεται η ανάμιξη των μορίων δύο υγρών ή αερίων διαφορετικής συγκέντρωσης, ( ή διαφορετικών αερίων / υγρών που μπορούν να αναμιχθούν και δεν αντιδρούν μεταξύ τους) όταν αυτά τα φέρουμε σε επαφή, χωρίς να διαχωρίζονται από κάτι και χωρίς να αναδεύσουμε.

Rodia είπε...

Ευχαριστώ Γεωργία!:-))

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

χμμμ. με προλαβαν άλλοι. διάβασα το ποστ στη ταξη και ειπα να απαντησω από το σπιτι αλλα...
ελπίζω την επόμενη φορά να προλάβω πρωτος.

Rodia είπε...

Οτι θα γινόταν ένα ποστ έμπνευση για μάθημα.. ε.. αυτό δεν το φανταζόμουν! ;-)
Ευχαριστώ για την τιμή:-)

..και'γώ περίμενα πως θα απαντούσες πρώτος..
[δε μου λες, η Γεωργία είναι μαθήτριά σου;]