Κυριακή, Νοεμβρίου 05, 2006

το blog είναι πρώτα και κύρια ΕΚΦΡΑΣΗ


Μη το μπερδεύουμε με την επικοινωνία. Στον τομέα αυτόν παίζουν τα forums και τα chat rooms. Το blog αντλεί τη δύναμή του από τη μοναδικότητά του.

Μερικοί ταυτοποιούν την ανωνυμία μέσω των nick names με την παράνοια. Η ανωνυμία είναι κατάκτηση του διαδικτύου. Το να γράφουμε ανώνυμα, απελευθερώνει τη σκέψη, όσο και αν γνωρίζουμε ότι κατά βάθος όποιος θέλει να βρει τι κρύβεται πίσω από ένα nick name θα το βρει.

Οσο γράφουμε και καταγγέλουμε διάφορα πράγματα, δεν κινδυνεύουμε από κανένα. Οταν προβαίνουμε σε ανυπόστατες δυσφημίσεις ή παράνομες πράξεις (διαφήμιση πορνό, αγγελίες ανεύρεσης συνεργατών για φόνους, κλπ) μάλλον θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις και άντε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες! (στην περίπτωση που γράψαμε κάτι για πλάκα ή για καλλιτεχνική περφόρμανς όπως π.χ. ο καλλιτέχνης Φωτίου)

Αν τα καταγγελόμενα έχουν βάση, με στοιχεία, κλπ, και δεν θίγουν προσωπικά δεδομένα άλλων, όλα καλά. Αν καταγγέλουμε προσωπικές ιδιαιτερότητες, τζιζζζζ. Εκτός και αν αφορούν πρόσωπα με θέσεις-κλειδιά. δεν μπορεί π.χ. ένας διευθυντής σχολείου να δηλώνει παιδεραστής -μεταξύ μας, η παιδεραστία είναι μια εγκληματική "ιδιαιτερότητα" και πρέπει να καταγγέλεται- ούτε ένας υπουργός ή βουλευτής να είναι κλέφτης -αυτό δεν είναι ιδιαιτερότητα! Οποιος και να είναι, χρειάζεται συντριβή.

Εκφράζουμε λοιπόν τη δική μας φύση, τις ανησυχίες μας ως καλλιτέχνες της ζωής, αναφερόμαστε σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος, καταγγέλουμε τα στραβά και τα ανάποδα της κοινωνίας και της εκάστοτε κυβέρνησης, όλα με στοιχεία. Μοναδικά. Αν θέλει κάποιος δημοσιογράφος να το ψάξει παραπέρα, με γειά του με χαρά του. Εκθέτουμε, δίνουμε ερεθίσματα και πέραν τούτου ουδέν.

Δεν είμαστε δημοσιογράφοι, ούτε οι δημοσιογράφοι ασκούν το επάγγελμα τους όταν γράφουν στο blog τους, ουτε κανείς άλλος επαγγελματίας ασκεί το επάγγελμά του εδώ μέσα. Ετσι το αντιλαμβάνομαι. Ιδίως μετά από όσα προέκυψαν τις τελευταίες μέρες. Ισως ο (κάθε) εκδότης να θέλει να προσεταιριστεί κάποιους bloggers για να περνά τη γραμμή του εντύπου του, ή για να έχει τζάμπα υλικό. Το blogging δεν έχει copyright. Οσο και να βάζουμε ταμπελίτσες, δεν έχει. Είναι ελεύθερο και ας το πάρουμε χαμπάρι. Ας μη γράφουμε ή εκθέτουμε ό,τι δεν θέλουμε να διαδοθεί. Κλοπή δεν υπάρχει, εφόσον το λιβάδι είναι ελεύθερο για όποιον θέλει να βοσκήσει. Αυτά νομίζω.

Κάτι τι ακόμα. Ενας ένας κινητοποιούμαστε προς μια κατεύθυνση με την οποία συμφωνούμε. Για να πάψει μια αδικία ή ακόμα κι ένας πόλεμος. Ενας ένας. Αυτή είναι η δύναμή μας. Οχι με το ζόρι, όχι κάτω από ταμπέλες. Με τη θέλησή μας.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ καλό και πλήρες "ρεζουμέ" της όλης κατάστασης. Κάτι σαν howto για τους νεοφώτιστους που θα πρεπε να είναι τοιχοκολλημένο...
Πόσοι λιγότεροι άραγε θα άνοιγαν blog αν τα ήξεραν όλα αυτά;

ci είπε...

Επιτέλους και η φωνή της λογικής (έχουμε αρχίσει πια να αναρωτιόμαστε για τα αυτονόητα..)

Προτείνω να το διαβάζουμε κάθε πρωΐ, για να θυμόμαστε.

ViSta είπε...

... το blog είναι πρώτα και κύρια ΕΚΦΡΑΣΗ... αυτό ταυτίζεται απόλυτα με την δικιά μου άποψη. Καλημέρα Ροδιά :-)

Ανώνυμος είπε...

Ο καθένας μας ξεκινά με διαφορετικές αφετηρίες, και βιώνει την περιπλάνησή του στην «μπλογκόσφαιρα» διαφορετικά.

Εγώ πάλι βλέπω το ιστολόγιο σαν ένα παράθυρο στον κόσμο (που λέει και ένας άλλος έλληνας της Σουηδίας...), άρα και ως επικοινωνία. Άσχετα αν αυτή η αυτοαναφορικότητα που μάστιζει την ελληνική «μπλογκόσφαιρα» δεν βοηθά καθόλου.

Πάντως συναντιόμαστε κάπου στη μέση... ;)

Rodia είπε...

Παράθυρο Νίκο, ναι. Παράθυρο, το οποίο πρώτα ανοίγουμε και δείχνουμε τι υπάρχει μέσα στο δωμάτιό μας και μετά γέρνουμε προς τα έξω να δούμε και τα άλλα παράθυρα του κόσμου με τα περιεχόμενά τους.
Αν όλοι ανοίγαμε μονάχα για να δούμε, με κατεβασμένα τα κουρτινάκια, εχμμ.. μάλλον δε βλέπαμε τίποτα! :-))

Το περιεχόμενο του δωματίου νομίζω ότι είναι το ζουμί: Ο μοναδικός τρόπος που βλέπει καθένας τα πράγματα και δεν εχει να κανει με αυτοαναφορικότητα υπο την έννοια της... ομφαλοσκόπησης! ;-)
(χωρίς να αποκλείεται και αυτό, ε)

Rodia είπε...

dr.Uqbar, Citronella, ViSta:
Χαίρομαι παιδιά που συμφωνείτε, καλό υπόλοιπο Κυριακής:-)

An-Lu είπε...

Κι ασε τους άλλους να γκαρίζουν!

Lion είπε...

Ροδιά έφα:
[...]η παιδεραστία είναι μια εγκληματική "ιδιαιτερότητα" και πρέπει να καταγγέλεται- ούτε ένας υπουργός ή βουλευτής να είναι κλέφτης -αυτό δεν είναι ιδιαιτερότητα [...]

ΤΕΛΕΙΟ !!!

Υ.Γ. Στο κεντρικο νοημα του ποστ συμφωνω.

mickey είπε...

Συμφωνώ και ...επαυξάνω!

Μάλλον έβαλες τα γυαλιά σε όσους έχουν τα ...μισά σου χρόνια ;)