Τρίτη, Νοεμβρίου 14, 2006

ΠΡΟΣΟΧΗ ! ο πολιτισμός επιτίθεται!



Ο πολιτισμός είναι δυνατό να επιτεθεί στη βαρβαρότητα; Οχι με το γνωστό τρόπο της βίας και της "απορρόφησης" των ηθών και εθίμων των ταλαίπωρων "ιθαγενών", τους οποίους βαφτίζουν οι εξουσιαστές "βάρβαρους" ώστε να υπάρχει δικαιολογία για την υποδούλωση, την αφαίμαξη των ενεργιακών πόρων "φτωχών" και "υπανάπτυκτων" χωρών, ή -με μια λέξη- τον "εκπολιτισμό" τους, αλλά με πραγματικό ενδιαφέρον και στοργή για την ανάδειξη των τοπικών στοιχείων πολιτισμού και ενημέρωση για τα έργα του πνεύματος των "πολιτισμένων" χωρών.

Δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια ομάδες νέων ανθρώπων, καλλιτεχνών κυρίως, σε αφρικανικές χώρες, λεηλατημένες από τα "ιδανικά" που διαδίδουν (και επιβάλλουν μέσω των πεποιθήσεών τους) διάφοροι θρησκειοπατέρες, χωρίς ίσως να αντιλαμβάνονται το έγκλημα που διαπράττουν εναντίον της ανθρωπότητας.

Οι νέοι λοιπόν αυτοί προσπαθούν μέσω της Τέχνης να τονώσουν την αυτοπεποίθηση των κατοίκων -των παιδιών ιδίως- και το σεβασμό στις παραδόσεις και τα έθιμά τους, για τα οποία έχουν φτάσει σήμερα σε σημείο να ντρέπονται. Αρνούνται κάθε τι ντόπιο και υποκλίνονται σε ο,τιδήποτε ξενόφερτο, ευρωπαϊκό ή αμερικανικό, και μάλιστα φτηνό και εύπεπτο. Η Τέχνη δεν είναι τα καταναλωτικά προϊόντα, όπως έχουν πεισθεί οι δύστυχοι αυτοί άνθρωποι. Η Τέχνη ενώνει, δεν διασπά. Η προσπάθεια των νέων καλλιτεχνών υποστηρίζει την κατανόηση των λαών μέσω της Τέχνης.


Με αυτή την έννοια νοείται ο πολιτισμός ως επιτιθέμενος. Με την ευκαιρία αυτή λοιπόν, παρουσιάζω τη συμφωνική ορχήστρα, ένα φρέσκο blog του ακούραστου sfrang, η οποία επιτίθεται με όπλο τα φλάουτα, τα βιολιά, τα φαγκότα και τα όμποε. Επιτίθεται στην αδιαφορία, στη γκρίνια και στον ωχαδερφισμό. Με το λιτό στήσιμο και την πρωτοτυπία παρουσίασης των θεμάτων, συναγωνίζεται επάξια τα blogs άξιων δημιουργών, αποτελώντας μια όαση ομορφιάς. Ενημερώνει και... εξημερώνει! Ας την τοποθετήσουμε στη δισκοθήκη και στην καρδιά μας.


1 σχόλιο:

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

καλημερα.
Ωραίο σύνθημα.
Επίθεση στη βαρβαρότητα.
Και το νεο blog του sfrag παρα πολυ καλό.
Εισαι ευπρόσδεκτη στη γιορτή του τσίπουρου στα Τζουμέρκα.