Σάββατο, Νοεμβρίου 11, 2006

εξομολόγηση εκ βαθέων + συμπεράσματα



Τι με οδήγησε στον... Αντι-Λιακοπουλισμό*

Εχω μια φίλη παιδική. Μορφωμένη γυναίκα, πολύπαθη και πολυπόθητη στα νιάτα της, διάβηκε (και άφησε το στίγμα της) από πολλά πόστα επαγγελματικά, κοινωνικά, πολιτικά. Ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και καλό άνθρωπο τη χαρακτηρίζω.

Ενα απόγευμα μου τηλεφώνησε και με παρακάλεσε να της κάνω μια μικρή εκδούλευση, αν έμενα σπίτι. Τη διαβεβαίωσα ότι δεν θα βγω και ευχαρίστως να τη διευκολύνω σε ό,τι θέλει. Μου ζήτησε να μαγνητοσκοπήσω μια εκπομπή, την οποία παρακολουθούσε ανελιπώς και δεν ήθελε να τη χάσει. Εντελώς ανυποψίαστη, τοποθέτησα την κασέτα στο βίντεο και βρήκα το κανάλι απ' όπου θα προβαλόταν η εκπομπή και περίμενα.

Επρόκειτο για μια από τις εκπομπές του κ. Λιακόπουλου. Συχνά, όλο και κάποια εκπομπή πετύχαινα κάνοντας ζάππινγκ, με απέτρεπε όμως το κακόγουστο του πράγματος -συνεπικουρούσης της αγριοφωνάρας- και άλλαζα κανάλι αμέσως. Αυτή τη φορά όμως, μια και η φίλη μου, την οποία εθαύμαζα για την εξυπνάδα, τις γνώσεις και την καλλιέργειά της, μου είχε ζητήσει να γράψω την εκπομπή, στάθηκα και την παρακολούθησα ολόκληρη κατά τη διάρκεια της εγγραφής της στο βίντεο. Και -φυσικά- έφριξα!

«Τί 'ν' αυτά που βλέπεις παιδάκι μου; κάνεις κάποια μελέτη;» τη ρώτησα μόλις ήρθε να παραλάβει τη βιντεοκασέτα και έλαβα τη (μη αναμενόμενη) απάντηση, ότι αυτός είναι ένας σοφός επιστήμονας, ότι λέει τα πράγματα έξω από τα δόντια, ότι είναι τολμηρός σταυροφόρος υπέρ του ελληνισμού, κλπ κλπ, και δεν πίστευα στ' αυτιά μου. Μου είπε ακόμη ότι έχει αγοράσει όλα τα βιβλία που διαφημίζει, ότι ναι μεν δεν είναι και τόσο καλογραμμένα αλλά το περιεχόμενό τους είναι συναρπαστικό, και άλλα πολλά που με άφησαν άναυδη.

Δεν υπήρχε περίπτωση να της αλλάξω μυαλά με τόσο πάθος που υπερασπιζόταν τη βλακεία, ούτε συνέχισα τη συζήτηση, πεπεισμένη ότι για κάθε άνθρωπο έρχεται μια στιγμή που καταλαβαίνει.

Από τότε, παρακολούθησα αρκετές εκπομπές του κυρίου αυτού και, ενώ στην αρχή κυριαρχούσαν το στοιχείο του γέλιου που μου προκαλούσαν τα λεγόμενα και ο τρόπος που εκφραζόταν, στη συνέχεια άρχισα να αντιλαμβάνομαι τον κίνδυνο που κρύβεται πίσω από αυτά. Με τον γκεμπελικό τρόπο επιθετικής αφήγησης, τοποθετώντας δηλαδή περιμετρικά ενός αληθούς και γενικώς παραδεδεγμένου στοιχείου (πρότασης ή ρητού ή επιστημονικού δεδομένου) ένα πλήθος παρανοϊκών/εξωλογικών "στοιχείων", πετυχαίνει τον εκτροχιασμό της σκέψης του ακροατή-θεατή. Αφού μάλιστα κατάφερε να πετύχει την αποβλάκωση της φίλης μου, πόσο μάλλον εύκολο είναι να το καταφέρει αυτό σε ανθρώπους πολύ λιγότερο έξυπνους και πολύ περισσότερο αφελείς!

Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό;

Αν υπήρχε ένα μπάνερ υποχρεωτικό καθόλη τη διάρκεια της εκπομπής, το οποίο να γράφει καθαρά ότι το περιεχόμενό της αφορά σε φανταστικό υλικό ή τα βιβλία είναι έργα επιστημονικής φαντασίας ή κάτι παρόμοιο, η συνείδησή μου θα ήταν ήσυχη, μια και ξεκοκκάλιζα μικρή τα βιβλία του Ιουλίου Βερν και του Νταίνικεν και δεν μου έμεινε κανένα κουσούρι.

Το περιεχόμενο των βιβλίων και ο τρόπος με τον οποίο διαφημίζονται είναι παραπειστικά, οδηγούν προς οδούς εθνικισμού, προς φασιστική/ρατσιστική ιδεολογία μιας υπερελληνικής φυλής, προς απαξία του πολιτικού μας συστήματος με τη συνεχή λαϊκίστικη επανάληψη «όλοι οι πολιτικοί είναι λαμόγια», κλπ κλπ, ο κίνδυνος είναι ορατός. Η επαναλαμβανόμενη φράση «είμαι ένας φτωχός βιβλιοπώλης» είναι επίσης επικίνδυνη επειδή διεγείρει συναισθήματα οίκτου και αλληλλεγγύης των τηλεθεατών.

Εχει βρει το μήνα που τρέφει τους έντεκα ο "φτωχός βιβλιοπώλης"! Που δεν είναι καθόλου φτωχός, που δεν είναι απλός βιβλιοπώλης αλλά (πιθανότατα και κατά τα φαινόμενα) αποτελεί φερέφωνο μιας παράταξης η οποία κρύβει πίσω από το λαϊκιστικό της προσωπείο την παγερή και αποτρόπαιη μάσκα του φασισμού. Αυτά θέλουμε να διδάσκονται τα παιδιά μας; Αυτά τα "ανεβαστικά" -κατά την ορολογία του- κείμενα ισοφαρίζουν τις ελλείψεις της κοινωνίας μας;

Για τούτο αποφάσισα να πολεμώ στο πλευρό όσων αντιδρούν στην εξάπλωση αυτού του φαινομένου. Γιατί η επιλογή μου στο πρόσωπο του κ. αυτού; Δεν υπάρχουν άλλοι που διαδίδουν τα ίδια ή σχεδόν τα ίδια; Φυσικά υπάρχουν αρκετοί, αλλά όχι τόσο χαρισματικοί και έμπειροι στο παιχνίδι της πειθούς. Είναι χαρισματικός, πράγματι, το έχω γράψει και άλλη φορά. Λυπάμαι κιόλας που ένας χαρισματικός άνθρωπος πάει στράφι και, όταν θα μπορούσε να διακριθεί π.χ. ως κορυφαίος διασκεδαστής, επιμένει να πετά το ταλέντο του στον αέρα υπόδουλος άνομων συμφερόντων. Κρίμα.

-------------------
Λιακοπουλισμός (νεολογισμός δικής μου έμπνευσης) : Μέθοδος διάδοσης ιδεών πίσω από πλασματικά δεδομένα.
δλδ, όπως ο κ. Λιακόπουλος διαδίδει ιδέες και διακηρύττει ιδεολογία και ιδεολογήματα πίσω από την κάλυψη που του παρέχει το επάγγελμά του αφενός και, αφετέρου, πίσω από την έντεχνη κάλυψη των "ημιαληθών" ή αληθών κατά το ήμισυ "στοιχείων", τα οποία παρουσιάζει με ρητορική δεινότητα ως πλήρως αληθή.

7 σχόλια:

Μαύρος Γάτος είπε...

Πάρα πολύ εύστοχη ανάλυση. Από πολλούς ξεφεύγει το πόσο επικίνδυνος είναια υτός ο κύριος, μέσα στη γελοιότητα των απόψεων που υποστηρίζει.

Μαρίνα μου, όπως αποδείχτηκε περίτρανα τελευταία, Λισκοπουλισμός = Τσαρλατανισμός + Τραμπουκισμός.

Δυνατά & Ελληνικά Μαθηματικά....

Kαι αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό το άτομο είναι απόφοιτος ελληνικού πανεπιστημίου (φυσικός) και έχει κάνει και φροντιστής....

Σ:α(((((

Λύσιππος είπε...

Εεεεεε όχι και να διαπομπέμψεις τον Εριχ φον Νταίνικεν κυρία Ροδιά μας! Τόσα και τόσα βράδυα περάσαμε στα εφηβικά μας χρόνια ονειρευόμενοι τις γραμμές εξωγήινων της Νάτζκα, τα ίχνη στη Μάλτα και την Κιβωτό της Διαθήκης που ήταν πυρηνικός αντιδραστήρας των Εβραίων!

Ανώνυμος είπε...

Φίλη Rodia νομίζω έπιασες το γελοίο και το τρομακτικό του πράγματος. Δεν ξέρω κανένα που να ναι φανατικός του Λιακόπουλου, αλλά η αλήθεια είναι πως ή αδιάφορους τηλεθεατές θα έχει ή φανατικούς οπαδούς. Τα δύο άκρα.
Το κακό είναι ότι τα πράγματα με τα οποία ασχολείται και υποστηρίζει ξεπερνάνε την σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και εισέρχονται στην σφαίρα της απόλυτης παράνοιας. Το πιο κακό όμως είναι πως πολλών το ενδιαφέρον μπορεί να κεντριστεί εύκολα από τέτοια κατασκευάσματα και από κει και πέρα να οδηγούμαστε στον φανατισμό.
Αν πιστέψεις μία, τέλειωσε.

αθεόφοβος είπε...

Πολλές φορές νομίζουμε ότι το εξώφθαλμα γελοίο είναι αντιληπτό από όλους.
Δυστυχώς δεν είναι έτσι.
Θυμάμαι τότε με τους σεισμούς που όλοι παρακολουθούσαν τι λέει η Ουψάλα είπα για πλάκα σε μία φοβισμένη γνωστή μου ότι η Ουψάλα είπε οτι τα διαφορα ρήγματα θα ενωθούν και κινδυνεύει η Στερεά Ελλάς να βουλιάξει ολόκληρη!!
Μετά από λίγο την βλέπω ξανά και μου λέει:πήρα άδεια και φεύγω,θα πάω στη Πάτρα στη θεία μου!
Εμεινα κόκαλο !!

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που ασχολήθηκες με τόση πληρότητα με αυτό το θέμα. Διότι, δεν πρόκειται για έναν αστείο ή γραφικό κυριούλη όπως έχω κατ' επανάληψη διαβάσει σε κάποια μπλογκ, αλλά για έναν άνθρωπο με απόψεις που συνενώνουν θεωρίες συνομωσίας και καταστροφής με πατριδοπληξία, πατριδοκαπηλεία κ.α. συναφή.

pølsemannen είπε...

Γιατί άραγε πουλάει ο Λιακόπουλος τόσα σαβουρομπαζοπακέτα λοιπόν;

Γιατί πολύ απλά χαϊδεύει τον πληγωμένο εγωισμό των πελατών / θεατών του (λέμε τώρα... μην το πάμε στο πιο σεξουαλικόν…).

Μάλλον σωστότερα με το χαρμάνι από μπουρδολογίες με ολίγη από αλήθεια που σερβίρει, ανεβάζει τους τηλεθεατές του στο βάθρο του υπερανθρώπου, επειδή λέει έχουν το προσόν να είναι ΕΛληνες® που φέρουν το γονίδιο Έψιλον™
(Εάν κάποιος βρει κάποιον βιολόγο που το έχει εντοπίσει παρακαλώ να με ειδοποιήσει άμεσα).

Έτσι τους απενεχοποιεί για τα οποιαδήποτε στραβά τους και "θεραπεύει" το σύμπλεγμα κατωτερότητας που για κάποιο λόγο πολλοί δυστυχώς έχουν. (Ίσως επειδή δεν είναι πολίτες των Η.Π.Α. ξερω 'γω...)

Το Λιακομύνημα θα μπορούσε να συνοψισθεί στο εξής:

"ΕΛληνες® μου, ΕΛληνες® μου, εμείς έχουμε ανακαλύψει τα πάντα, έχουμε κάνει 5 κοσμοκρατορίες από το 9000 π.Χ., βολτάραμε με διαστημόπλοια μέχρι το σύστημα του Σείριου® μαζί με τους φίλους μας Κενταύρους και ο Πούτιν και το Ξανθόν® (Πλατινέ) γένος θα μας κάνει μπαξίς την Αγιά Σοφια το 2024!"

Άρα καθ’ ότι είμαστε ο περιούσιος λαός όλος ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να μας κάνει αέρα στα αχαμνά μας και να μας τιμά και να μας τρέφει ενώ εμείς θα καθόοοοομαστε....

Αντί να ανασκουμπωθούμε και να κάνουμε κάτι παραγωγικό, που όχι διαστημόπλοια δεν μπορούμε να φτιάξουμε αλλά ούτε ένα πραγματικά ανταγωνιστικό βιομηχανικό προϊόν, έστω σκούτερ ρε παιδί μου...

Αλλά βλέπεις αυτά είναι δύσκολα και ο καναπές παρέα με φραπέ και Σαβουρομπαζονταμαροπακέτο® εύκολο...

+ευλόγησον+

ΥΓ.

Αγαπητή Κα Ροδιά, το Κωνσταδινάτον® βρίσκεται πλέον ευμεγέθες στο τμήμα Πρωταθλημάτων, κυπέλλων, Τσάμπιονς λίγκ.

+ευχαρίστησον+

An-Lu είπε...

Μια χαρά ξεκάθαρ τα λες! Το πρόβλημα είναι πως αυτοί που επηρεάζονται από τέτοιου είδους "ανεβαστικά" δεν διαβάζουν μπλογκς, καθώς είναι εξ ορισμού losers.

ΥΓ Όσο για τη φίλη σου, ελπίζω να της πέρασε η "φάση Λ" !