Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2006

Ηλεκτρονική ποίηση στο διαδίκτυο - Ευρώπη και Ελλάδα


Στο καινούργιο και πολύ καλό ψηφιακό περιοδικό Poetica Net, παράλληλα με τις παρουσιάσεις ελλήνων ποιητών, παρουσιάζονται δυο -κλασσικοί πλέον- ηλεκτρονικοί ποιητές:

1. Ο Reiner Strasser, που γεννήθηκε το το 1954 και εργάζεται ως καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός στη Γερμανία.

1.1. Το έργο του R.I.C. 9 pieces (1998/99) * multiple page works * picture-word-sound-hypertext explorations παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κρύβοντας πολλές εκπλήξεις! Αρκεί να "ψάξει" ο κέρσορας τα τετραγωνάκια που παρουσιάζονται, και μετά, μέσα σε κάθε διαλεγμένο τετράγωνο, κρύβονται αλλεπάλληλα άλλα, και θέλει πολλές ώρες να εξερευνηθούν όλα... Απίστευτη σύλληψη, μα την αλήθεια!


2. Ο Julien D' Abrigeon, που γεννήθηκε το 1973 και είναι ποιητής και δημιουργός ηχητικής, οπτικής και ηλεκτρονικής ποίησης. Είναι ιδρυτικό μέλος της εφημερίδας BoXon και δημιουργός της ιστοσελίδας T.A.P.I.N.

Τρία από τα έργα του:

2.1. BING BANG (2000)
2.2. le son seul d' un seul silence (1999)
2.3. dit et geste (2000)

----------------------------
ΣΗΜ.1.
Πριν μερικά χρόνια, ξεκίνησε και στην χώρα μας ο κόμβος www.kivernologotexnia.com, με σκοπό την ανάπτυξη πειραματικής λογοτεχνίας και την αλληλεπίδραση μεταξύ ελλήνων καλλιτεχνών.
Ο δημιουργός του κόμβου Στέλιος Χατζόπουλος στόχευε ψηλά, αλλά οι χρήστες του διαδικτύου δυσκολευόντουσαν να ξεπεράσουν το σύνδρομο "μολύβι και χαρτί", το οποίο απλώς μετέφεραν στον ψηφιακό χώρο. Ισως κιόλας να τρομάζει η χρήση ηλεκτρονικών προγραμμάτων αντί για γραφίδα. Σήμερα, εδώ κι ενάμισυ χρόνο περίπου, ανθυποφροντίζω τον χώρο αυτό, συντηρώντας τον απλώς. Είναι το πρώτο δείγμα, η πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα, για συλλογική δημιουργική έκφραση με ψηφιακά μέσα. Ακόμα δεν έχω απογοητευτεί εντελώς, δεν έχω παραιτηθεί από την προσπάθεια δημιουργίας σύνθετων έργων, αν και κατρακυλάω συχνά στους πεπατημένους δρόμους. Ποιος μπορεί να με καταλάβει;

ΣΗΜ.2.
Μια σημαντική (η σημαντικότερη ίσως) προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας, σχετικά με την ψηφιακή δημιουργία είναι αυτή της Belle arte lamia, στην υλοποίηση της οποίας πρωτοστατούν το καφωδείο ΟΡΦΕΑΣ με την οργάνωση δυο μέχρι τώρα Διαγωνισμών Μοντέρνας Τέχνης (2005, 2006) -με μεγάλη συμμετοχή δημιουργών έργων Video Art- σε συνεργασία με το ΙΣΟΝ (Διαπολιτισμικό Ρεύμα Ισότητας και Συνεργασίας), του οποίου η δράση παρουσιάζεται και στον ιστοχώρο του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα.
Οι Διαγωνισμοί αυτοί, έχουν τύχει θερμής υποδοχής από τους έλληνες δημιουργούς Net Art και η διοργάνωσή τους σε χώρους εκτός διαδικτύου βοηθά στην εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με τον ψηφιακό κόσμο. Περιμένουμε την ανακοίνωση για την εκδήλωση του 2007!

ΣΗΜ. 3.
Ο κλασσικός πλέον ιστοχώρος Istros, αρχίζει να αναπτύσσεται τώρα στα ψηφιακά... ερτζιανά! Εχει ενδιαφέρον να ψάξει κανείς τα έργα που περιέχονται στο χώρο αυτόν, καθώς και τα σημαντικά άρθρα τα σχετικά με τη σύγχρονη πρωτοπορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: