Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2006

15 σχόλια που έγραψα εδώ κι εκεί για την υπόθεση Blogme.gr



Rodia said...

1. & 2. στου ΠEΤΕΦΡΗ και στου Λαπούτα

Δεν το βλέπω τόσο στενά το ζήτημα. Ως ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ το λαμβάνω. Τζιζζζ και τα κεφάλια μέσα.
Το κλειδί είναι το ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. Ισως για τούτο ο Αντωνης (ο ξενιστής που ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ) να γράφει την παράγραφο ότι προς το παρόν δεν διώκει, κλπ κλπ, αφήνοντας ελεύθερη τη θέση για κουκούλωμα της γκαφφατζίδικης υπόθεσης.

..αλλά.. θέλω να το μάθω και'γώ αυτό το ΠΡΟΣΩΠΟ. ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ, ΜΕ ΑΦΟΡΑ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΔΑ.. κάνω λάθος..?

--------------

3. στο Digital-era

ο blogme.gr ειναι "gr" ενώ το σατιρικό φιλοξενούμενο ανηκει στο blogger του google, οπότε ειναι "com".. και.. επειδή μάλλον δεν έπεισε για το βάσιμο των καταγγελιών του τους κουτόφραγκους(!!) την έπεσε στην πεθερά για να ακούσει η νύφη.. ή ειναι ανάποδα η παροιμια;

Πάντως ο εν λόγω σατιρίζεται ικανοποιητικώς και από άλλους σατιρικούς δημιουγους και συχνά παρίσταται σε εκπομπές τους.. Γιατί λοιπόν διάλεξε τον διαδικτυακό καλλιτέχνη; Μήπως το μέσον αυτό είναι πιο “διάσημο”; πιο “διαβαστερό”; εδώ συχνάζουν οι μελλοντικοι πελατες του;

ΕΛΑ Μ***Ι ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ.. λέμε.. τώρα..

--------------

4. & 5. στου Αστέρη Μασούρα (Oneiros) και στης Ψιλικατζούς

Οπωσδήποτε φαρσοκωμωδία θυμίζει το σκηνικό. Ενας εισαγγελέας να παρίσταται στη σύλληψη της... νύφης για να τ' ακούσει η... πεθερά! Φαντάζομαι ένα ικανό αριθμό αστυνομικών πλήρως εξοπλισμένων να εισορμούν στο σπίτι του φουκαράκου που δούλευε ένα πρόγραμμα με επιδότηση του ΟΑΕΔ για ανέργους (κατά δήλωσή του), με χίλια προβλήματα στη πλάτη του (όπως όλοι μας σχεδόν), με το φόβο μη χάσει την πελατεία του, να συλλαμβάνεται με όρους ΑΥΤΟΦΩΡΟΥ και να οδηγείται ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ (ούτε ο Πάσαρης να ήτανε), να του παίρνουν ΔΑΚΤΥΛΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ (να τα συγκρίνουν με εκείνα του πληκτρολογίου άραγε?), να τον βάζουν να ξενυχτίσει ΣΤΟ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΟ (για επιπλέον εκφοβισμό ή επειδή δεν είχε ταξί εκείνη την ώρα;), και, τελικά, να τον αφήνουν "ΕΛΕΥΘΕΡΟ" -σε εισαγωγικά.

Πόσο ελεύθερος είναι (νιώθει) ο Αντώνης έκτοτε;
Πόσο ελεύθεροι είμαστε (νιώθουμε) εμείς οι υπόλοιποι, από τη στιγμή που το μάθαμε;

--------------

Αυτό που αποκαλύπτεται επίσης είναι το χάος μεταξύ των εγκεφάλων στην εποχή μας, λαβαίνοντας παράδειγμα από το τι συμβαίνει στη χώρα μας. Χτες μόλις, μια χαζοεκπομπή παρουσίαζε τη δυνατότητα υποκλοπής ήχου από απενεργοποιημένο κινητό λες και έδειχνε την ανακάλυψη της Αμερικής. Το είδα για λίγο, ως εκεί που έδειχνε τον υφυπουργό κ. Γιακουμάτο να απορεί με τη δυνατότητα αυτή, και είπα (από μέσα μου, αλλά έτριξαν οι ζάντες του μυαλού μου, ε) «ερε σε τι χώρα ζούμε! σκέτος παράδεισος βλακείας!» και κατόπιν σκέφτηκα τους άμοιρους εκπαιδευτικούς που ζητάνε λίγα ευρώπουλα μπας και λιγδώσουν τ' άντερό τους και τους περισσέψει και κατιτις να επιμορφωθουν, να πάρουν κανα περιοδικό επιστημονικό, να κάνουν κανα ταξιδάκι παραέξω... και ύστερα τα κατακαημένα μας παιδιά που περιμένουν να μάθουν το "βου και α βα" με το μολύβι και τη ξύστρα και απαγορεύτηκε και το ξαύτιασμα τελευταίως...
Ασε, ρε συ.. χαλάστηκα πολύ λέμε..

--------------

ΠΡΟΤΑΣΗ: Δε γράφεις ένα κειμενάκι στ' αγγλικά να το σουτέρνουμε σε ξένα φόρουμ; Η γνωστοποίηση πονάει περισσότερο από την ίδια την αρρώστια που μας δέρνει, ε

--------------

Το ζήτημα το λαμβάνω ως ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Τζιζζζ και τα κεφάλια μέσα.
Το κλειδί είναι το ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. Ισως για τούτο ο Αντωνης (ο ξενιστής που ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ) να γράφει την παράγραφο ότι προς το παρόν δεν διώκει, κλπ κλπ, αφήνοντας ελεύθερη τη θέση για κουκούλωμα της γκαφφατζίδικης υπόθεσης.

..αλλά.. θέλω να το μάθω και'γώ αυτό το ΠΡΟΣΩΠΟ. ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ, ΜΕ ΑΦΟΡΑ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΔΑ, και ως εν δυνάμει απειλούμενη.. Αλλωστε, είναι γραμένο πάνω σε Δημόσιο Εγγραφο.. κάνω λάθος..?

Μέχρι τώρα τρία ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ σατιρίζονται κατά κόρον (πλην της περιστασιακης Μαριετας):
ο Λιακοπουλος, ο Χριστόδουλος, ο Πολύδειρας

--------------

6. στου raresteak

Ο Ονειρος (Αστέρης Μασούρας) έχει μια καλή πρόταση (στα σχόλια) εδώ:

http://oneiros.gr/blog/2006/10/26/blogmelegalaction

:-)

..και.. αν βρισκόμουν στη θέση του σατιριστή φιλοξενούμενου από το blogme.gr (το οποίο δυστυχώς ήταν "gr" και για τούτο συνελήφθη) δημιουργού ιστολόγου.. ΔΕΝ θα ήθελα με κανένα τρόπο να παρουσιαστώ. Στο κάτω κάτω γι αυτό το ΔΙΚΑΙΩΜΑ δεν διακρίνεται το διαδίκτυο; Για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ.. Μια μοναδική περίπτωση ΙΣΟΤΗΤΑΣ των πολιτων ΟΛΟΥ του κοσμου.. και να την απεμπολούμε έτσι αβασάνιστα..???..

..παρεκτός και κλείσουμε στη ψειρού όλους τους σατιρικούς, αναντάν παπαντάν, από Αριστοφάνους και εντεύθεν.. μέχρι του τηλεοπτικού σατιριστού όστις σατιρίζει τον εν λόγω μηνυτήν, ο οποίος δεν διστάζει να παρίσταται εις την σχετικήν εκπομπήν..

ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΑΚΟΜΗ..? ..λέω.. μήπως...

σορυ για το διπλοσέντονο, ε :-)

--------------

7. συμπλήρωσα στου Phivos

Πολύ ωραία τα γράφεις!
Εγραψα και'γώ κάτι τι προς όσους απεμπολούν με ευκολία το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, την μοναδική αυτή ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ του διαδικτύου.

Εγραψαν κάποιοι να παρουσιαστεί ο υπο διωγμό μπλόγγερ για να συμπαρασταθεί -τάχα μου- στο συλληφθέντα ξενιστή.. σα να λέμε να παουσιαστώ εγώ στ' αμερικανικά δικαστήρια για να συμπαρασταθώ στο διαχ/στή του Γκουγκλ!!!

(...)

μίλησα πριν λίγο με ένα φίλο και μου είπε ότι πράγματι τα μπλογκς ειναι ισχυρά (πρόσεξέ το, ε)..

ΓΙΑΤΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.

Φοβερό δεν ακούγεται; Η μικρή ΜΟΝΑΔΑ να είναι στο διαδίκτυο ισχυρότερη απο ένα σύνολο ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ στο δρόμο... εχμ.. τι λες;

σεντονι βγηκε παλι...

--------------

8. στο skepsisenosanthropou

Είναι απαραίτητη η επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών (τουλάχιστον) στη νέα πραγματικότητα, αλλιώς θα τους δούμε να κυνηγάνε μάγισσες στους αγρούς!;-)

--------------

9. στου The Return

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, λέγαν' οι αρχαίοι και ταιριάζει στην περίπτωση που οι εισαγγελείς (τουλάχιστον) θα επιμορφωθούν σχετικά με το διαδίκτυο.
Ιδωμεν!

Αν δεν το κάνουν, μπορεί να τους δούμε να κυνηγάνε μάγισσες στα λιβάδια!;-)
(αρκούντως σουρεάλ?)

:-)

--------------

10. στο shine-on-you-crazy-diamond

Δε παίρνουν και κανα εκσκαφέα.. η υπόθεση έχει βάθος λέμε!

..τελικά, το χούμορ που κυκλοφόρησε στα μπλοκια τόσο άφθονα, μάλλον θα είναι αυτό που έχει χάσει ο... εργολάβος μηνυσάς!..

27/10/06 06:27

--------------

11. στο ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ

7:12 μμ: Rodia έφη...

Η σάτιρα βασίζεται κυρίως στην υπερβολή, δλδ στη -συχνά εξωπραγματική- μεγέθυνση των χαρακτηριστικών (ήθους, εμφάνισης, εκπεφρασμένης γνώμης, κλπ) του προσώπου που σατιρίζεται, εφ' όσον αναφερόμαστε σε πρόσωπα.

Οπότε, μια σάτιρα αποκλείεται να μην είναι χοντροκομένη, πρβλ. με Αριστοφάνη, τον πρώτο διδάξαντα, του οποίου η σάτιρα εντοπίζεται στο κοπρολαγνικό στάδιο της νηπιακής ηλικίας. Με τι γελάνε τα παιδάκια; Με ένα "πριτς!" δεν σκάνε στα γέλια;

Η σάτιρα δεν είναι λεπτοφυής αστεϊσμός, δεν είναι ειρωνία, δεν είναι χιούμορ. Τελεία.

:-)

..υπάρχει και μια ψυχολογική άποψη ότι όποιος δεν βιωσει κάποιο στάδιο της ζωής του στην ηλικία που αυτό είναι αποδεκτό/φυσικό, έρχεται προς συνάντησή του (το στάδιο) σε ηλικία αταίριαστη ή, συμβαίνει και αυτό, αδυνατεί να το βιώσει εσαεί..

--------------

12. στο Fairy Smoke

Η σάτιρα είναι η μεγιστοποίηση των αρνητικών χαρακτηριστικών ενός προσώπου, όσον αφορά το ήθος, την εμφάνιση, τις ιδέες, κλπ. ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΑΤΙΡΑΣ, Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΣΑΤΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ δηλαδή, ΤΡΕΦΕΙ & ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ, τον καλλιτέχνη, την σάτιρά του τελικά.

Αν πάψει ή περιορίσει τις "παράξενες" ή "ενοχλητικές" ή "παράλογες" εκφάνσεις της προσωπικότητάς του, δεν θα υπάρχει νόημα και ενδαφέρον να τον σατιρίσει κανείς. Ο σατιριζόμενος προκαλεί να τον σατιρίσουν, οπότε, το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί στη σάτιρα είναι τουλάχιστον ίσο με το μερίδιο εκείνου που την εκφράζει.

Οι σατιριζόμενοι από καλλιτέχνες σκιτσογράφους, συγγραφείς, δημοσιογράφους, θεατρικούς συγγραφείς, κλπ κλπ, είναι συνήθως πρόσωπα που προκαλούν με τον τρόπο τους τον κοινωνικό περίγυρο. Κάτι λένε ή έχουν πει, κάτι πράττουν ή έχουν πράξει, κάτι πιστεύουν, κάτι διαδίδουν, κλπ, πράγματα που είναι ικανά να προκαλέσουν ένα δημιουργό να τα σατιρίσει.

Η σάτιρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ύβρις, η σάτιρα προκαλεί το γέλιο, ωθεί προς την εξυγείανση της κοινωνίας, για τούτο την αγκαλιάζει ο λαός, όπως π.χ. τις παλιές καλές Επιθεωρήσεις, που συνέβαλαν παλιότερα στο ξεκαθάρισμα της κοινωνικής και πολιτικής σκηνής από τα παράσιτα.

Ο δημιουργός δεν έχει πρόθεση να μειώσει την προσωπικότητα του σατιριζόμενου, αλλά να συμβάλλει στη βελτίωσή του και, μέσω αυτης της βελτίωσης, στη βελτίωση των ανθρώπων.

Με δυο λόγια, απορρίπτει με το τολμηρό του έργο τα κακώς κείμενα, πράγματα που συχνά αποπροσανατολίζουν ή παραπληροφορούν τον κόσμο ή δημιουργούν αρνητικά πρότυπα, με το δώρο της Τέχνης του και όχι με ύβρεις που θα ήταν κάτι τι σχετικώς απλό. Με το γάντι που λένε, αλλά με το πληθωρικό "γάντι" της υπερβολής και του γκροτέσκου.

ΟΥΦΦΦ :-)
Παρασκευή, 27 Οκτώβριος, 2006

--------------

13. στης Raffinata

Φυσικά OXI Μαράκι μ' :-))))

~~definitely maybe, γράφεις «...εγω τουλαχιστον δεν εχω δει ποτε κανεναν σατυρικο να ασχολειται ΜΟΝΟΚΟΠΑΝΙΑ με εναν ανθρωπο!»

Εχω δει λοιπόν τρανταχτούς γελοιογράφους, όπως π.χ. ο Μέγας Φωκίων Δημητριάδης να αφιερώνονται σε ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, όπως π.χ. στον Κ. Τσάτσο (προδικτατορικά, ε) και να μη τον αφήνουν σε χλωρό κλαρί! Οποια εφημερίδα άνοιγες, έβρισκες τον Τσάτσο με την κότα που τον ακολουθούσε. Στο τέλος, κάτι κατάλαβε... αφού έκανε μηνύσεις κι έτρωγε τα μούτρα του κάθε φορά γιατί Η ΣΑΤΙΡΑ στρέφεται εναντίον αυτού που τη κυνηγάει.

Με δυο λόγια, αν σταματούσε ο σατιριζόμενος να προκαλεί, τι λόγο ύπαρξης θα είχε η σάτιρα προς το πρόσωπό του..???

Αυτό κανείς δεν το σκέφτεται;

:-)σμουτς! σε όλους
28/10/06 14:05

..και.. η δημοσιότητα κοστίζει..
28/10/06 14:06

--------------

14. στο Ovi Greek stories

Υπερήφανο πρέπει να σε κάνει η ομόφωνη αντίδραση στη λογοκρισία και η συμπαράσταση με μια ψυχή, που λένε, στον Αντώνη, καθώς και η απαίτηση να φανερωθεί ο μηνυτής.
Τουλάχιστον, η αφεντιά μου νοιώθω μια χαρά με όσα συνέβησαν αυτές τις μέρες.. και χαίρομαι για την θετική και με νου και καρδιά αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Ελπίζω ότι θα... διδάξουμε (πάλι) την Ελευθερία..! εχμ.. αυτό κάπως μου κάνει.. αλλά ΝΙΩΘΩ ΚΑΛΑ, πως το λενε!

:-))αρχισαν τα κρυα εκει περα;

..και κάτι τι ακόμα: Μη ξεχνάμε ότι ο μπλογγερ, εναντιον του οποιου ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ στρέφεται ο "αγνωστος" μηνυτής, κινδυνεύει..
28/10/06 14:26

--------------

15. στου Old Boy

Ε, λοιπόν είναι απίστευτο τι βρίσκει κανείς όταν ψάχνει!
Εψαξα για σατιρικές ιστοσελίδες, μια και ετοιμάζω μια πραγματεία (:-Ρ) περί σάτιρας και.. σιγά σιγά.. μετά από τα γνωστά που βρήκα, δλδ το "πουλάμε τρελλα" και το "ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ"

...φτάνω στον "Καφενέ του Μήτσου"!

Εκεί, διαπιστώνω μια μικρή αλλαγή: από kafenes.gr που ήτανε (κοίταξα στα παλιά λινκια που είχα και το διασταύρωσα, μη κάνω κανα λάθος, εδώ -τρεις πηγές):

TopSites Sublime Directory - Λίστα .gr domain - Γράμμα K - πρώτη πηγή

Statistiques de: www.kafenes.gr
Derni?re mise ? jour: 26 Jan 2005 - 06:03 P?riode d'analyse: - δεύτερη πηγή

TopSites Sublime Directory - Πληροφορίες για το domain kafenes.gr - τρίτη πηγή

...έγινε, ως δια μαγείας: kafenes.com !!!

Παρατηρώ καλά καλά το στέκι του Μήτσου και βλέπω στη δεξιά στήλη χαμηλά τον τίτλο "Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ - ο Δημοσθένης Λιακόπουλος καλείται να δώσει εξηγήσεις", πατάω και με βγάζει εδώ:

...οπότε, το μυστήριον μάλλον έχει λυθεί -για μένα τουλάχιστον.

Από πολύ παλιότερα λοιπόν χρονολογείται η μήνυς του κ. Δ. Λιακόπουλου, καθώς φαίνεται. "Πιάνει" έναν έναν αντιορθόδοξο ιλλουμινάτι και τον... εκπολιτίζει.

Το πράγμα δεν είναι καθόλου αστείο, τη στιγμή που βρίσκονται δικαστικοί λειτουργοί και εξαπατώνται.
Είναι βασικό αίτημα να επιμορφωθούν στα τεχνικά θέματα περί διαδικτύου, ιδίως αυτά τα πρόσωπα, τα οποία είναι αναγκαίο και επιθυμητό να τυγχάνουν του σεβασμού μας.

---------------------------------------------------------------
ΣΗΜ. Οπωσδήποτε έγραψα και αλλού, είχα καταληφθεί από... ιερή μανία κι έγραφα κι έγραφα... Εφταιγε και μια δυσμενής συγκυρία (ένας ταλαίπωρος ασθενής) που με κρατούσε περιορισμένη.

4 σχόλια:

Νομίζω είπε...

Άκουσα από άνθρωπο που δεν ασχολείται καν με blogs την ταυτότητα του μηνυτή αλλά δυστυχώς δεν ήξερε λεπτομέρειες, που είναι αναγκαίες αλλά βρέθηκε σε ένα πηγαδάκι που γνώριζε. Τώρα όλα αυτά μπορεί να είναι ράδιο αρβίλα (ή διαστημικά καρότα) αλλά ο funel κάτι ξέρει...
Ελπίζω να μάθω περισσότερα αύριο.

Rodia είπε...

Aν πάταγες πάνω στο σχόλιο αρ. 15 (Old Boy) θα το μάθαινες κι εσύ. ;-)

Rodia είπε...

Η βλακεία δύσκολα καταπολεμάται επωνύμως, ιδίως όταν είναι επικίνδυνη, όταν δημιουργεί κινδύνους να προσληφθεί ως επιστημοσύνη από αγνούς ή αμαθείς ανθρώπους. Ενας τσαρλατάνος π.χ. μπορεί άνετα να εξαπατήσει αφελείς. Δεν πρέπει να προστατευτούν από αυτόν; Η γελοιοποίηση ενός βλάκα ή μιας βλακώδους συμπεριφοράς ή μιας βλακώδους κρατικής επιβολής είναι μεν σύνθετη αλλά πιο αποτελεσματική. Οι ύβρεις δεν πετυχαίνουν αυτό που μπορεί να πετύχει μια καλή σάτιρα, και καλή σάτιρα είναι η πλέον χονδροειδής. Κάπως σαν τις παλιές καλές επιθεωρησεις!

:-)

κι ένα σχόλιο εδώ, σΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

Ανώνυμος είπε...

διαδικτυακη δικτατορια των προνομιουχων... των εχοντων και κατεχοντων... ξαναψηφιστε τους...