Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 28, 2006

μια λέξη που δεν ξέρω αν υπάρχει στα λεξικά



(ή blogs και forums)


Πρόκειται για το ρήμα "υστερίζω". Δεν το έχω βρει σε λεξικά, αν και το χρησιμοποιώ συχνά -ιδίως τον τελευταίο καιρό. Το πρωτάκουσα πριν δεκαπέντε και βάλε χρόνια να το λέει ένας φίλος μου και το ενστερνίστηκα αμέσως. Οπως το ακούω, μοιάζει με συνδυασμό των λέξεων υστερία και τσιρίζω, πολύ ταιριαστών μεταξύ τους. Οταν ακούω να μιλούν για υστερία, φαντάζομαι κάποιον να τσιρίζει και να μου ξεσκίζει τ' αφτιά.

Αυτά για την προφορική χρήση τσιτάτων, λόγων δηλαδή χωρίς ουσία, που διατυπώνουν θεωρίες χωρίς απόδειξη. Στα παράθυρα των καναλιών τα συναντώ, καθώς και σε μερικές "συζητήσεις" από καθέδρας, όπου, εγκλωβισμένη σε μια καρέκλα με κατεύθυνση κάποιο ρήτορα που υστερίζει, δέχομαι κατάμουτρα φράσεις χωρίς αντίκρυσμα.

Αν το ρήμα "υστερίζω" μεταφερθεί στο γραπτό λόγο, σημαίνει τα διάφορα τσιτάτα που εξακοντίζονται στον τύπο αλλά και στο διαδίκτυο. Κατά καιρούς λαβαίνω μερικά μηνύματα με διάφορες προτροπές ή διαμαρτυρίες -συνήθως. "Κάντε αυτό" ή "Μη κάνετε το άλλο" γράφουν κάποιοι με κεφαλαία γράμματα, και απορώ γιατί άραγε διαλέγουν εμένα να στείλουν τα τσιτάτα τους. Ισως διαβλέπουν ότι είμαι ήρεμος άνθρωπος και θα λειτουργήσω ως κυματοθραύστης στον υστερισμό τους. Ισως να τα στέλνουν απλώς παντού.

Κάποτε θυμώνω. Οσο πατάει η γάτα. Σήμερα, ας πούμε, που έλαβα ένα με το τσιτάτο "Οι BLOGGERS δεν έχουν ανάγκη από προστάτες" δεν μπόρεσα παρά να συμφωνήσω, αν και δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο είναι ανάγκη να διατυπωθεί η φράση αυτή. Φυσικά και δεν έχουμε ανάγκη. Το άλλο τσιτάτο όμως που προηγείται, το αναιρεί: "ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ" γράφει ένα νικνέημ αναφερόμενο στη διαγραφή ενός σχολίου του από κάποιο blog. Τουλάχιστον, ας έγραφε και το σχόλιο για να αποκτήσω ιδίαν αντίληψιν -που λένε.

Αγαπητό νικνέημ, πριν αποφασίσεις να υστερίσεις, κατάλαβε σε παρακαλώ ότι το blog ανήκει στον blogger και εκείνος διατηρεί το δικαίωμα να επιτρέπει να σχολιάζονται τα κείμενά του ή όχι και με ποιους όρους -ελεύθερα, μετά από comments moderation, με word verification, κλπ κλπ. Διαφορετικά, δεν θα ήταν blogs αλλά forums. Αν επιμένεις να κάνεις γνωστή την άποψή σου στην οποία πιστεύεις και σε καίει, γράψε τη στο δικό σου blog, αν δεν έχεις άνοιξε ένα ή βρες ένα άλλο με παρόμοιο θέμα, να μάθουμε κι εμείς περί τίνος πρόκειται.


2 σχόλια:

Unknown είπε...

Αυτή ακριβώς η δομή ήταν που με πείραξε και εμένα...

An-Lu είπε...

Έτσι ακριβώς και με την εν λόγω υστερία και με τον τρόπο αντιμετώπισής της.....
Μήπως η πλανητική συγκυρία ευνοεί τις υστερίες; Για δες εδώ