Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2006

Ποιον προστατεύουν τα ψυχοφάρμακα;




Η γνώμη μου είναι -και ας σκεφτούν πρώτα λίγο όσοι ετοιμάζονται να διαφωνήσουν- ότι προστατεύουν το κοινωνικό περιβάλλον των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται απροσάρμοστοι, ψυχασθενείς, κλπ κλπ, και όχι τους ίδιους τους ανθρώπους αυτούς. Προστατεύουν το περιβάλλον εφησυχάζοντάς το και συντηρώντας την εικόνα του διαχωρισμού των διαφορετικών, θέλοντας να επιβάλλουν την ομοιομορφία μέσω της ψυχρής συμπεριφοράς προς το συνάνθρωπο. Πλήττουν τους ευαίσθητους ανθρώπους. Ενισχύουν την απανθρωπιά και το φόβο απέναντι στον συντετριμμένο από την εξουσία. Θα έρθει πάλι στη μόδα η λοβοτομή άραγε; Πείθεις τον αδύναμο ότι έχει πρόβλημα, ενώ το πρόβλημα του το δημιουργείς εσύ κυρία Κοινωνία, και τον μετατρέπεις σε ούφο για να μην ενοχλεί την αισθητική σου. Φρίκη!



12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα συμφωνησω... και θα προτεινω μια ταινια και ενα βιβλιο... "angel baby" και "η ιστορια της τρελας" αντιστοιχα...
την καλημερα μου!

Stathis είπε...

Μην είσαι τόσο απόλυτη. Εν μέρει έχεις δίκιο, τα λεγόμενα ψυχοφάρμακα πράγματι προστατεύουν το κοινωνικό περιβάλλον.
Όχι μόνο όμως. Προστατεύουν επίσης τους ασθενείς από αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
Επίσης σε πολλές περιπτώσεις οι ψυχώσεις προκαλούν δυστυχία , σκέψου την αγωνία ενός ανθρώπου που έχει σύνδρομο καταδίωξης.
Και κάτι ακόμη. Το κοινωνικό σύνολο πάντα προσπαθεί να αυτοπροστατευθεί από αποκλίνουσες συμπεριφορές.
Αυτό δεν είναι κατ ανάγκην κακό. Υπάρχουν περιπτώσεις μανιοκαταθλιπτικών που στη φάση μανίας έχουν προκαλέσει τραγικά εγκλήματα. Ακόμη και μαζικές δολοφονίες.
Να σου θυμίσω επίσης πως σε "αγαπητικές" κοινωνίες όπως η ωραιοποιημένη ελληνική ύπαιθρος ή και η παλαιότερη καθαγιασμένη "γειτονιά" ο αποκλίνων γρήγορα μετατρεπόταν στον "τρελό του χωριού" που του επιφυλασόταν ο ρόλος του "διασκεδαστή" της.
Δεν συμφωνώ πως το "πρόβλημα " το δημιουργεί πάντοτε η κοινωνία. ΕΙδικά οι εξελίξεις στη νευροφυσιολογία έχουν δείξει πως στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι "σωματικό", εγγενές δηλαδή του ασθενή, και έχει να κάνει με προβλήματα στην έκκριση νευροδιαβιβαστών σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου.

Αθήναιος είπε...

Ροδιά, η λέξη "ψυχοφάρμακα" σκέτη δεν λέει τίποτε. Είναι γενίκευση. Όπως είπε ο Σταθης, σε κάποια στιγμή της ζωής μου εμένα με προστάτεψαν από το να πηδήξω από το μπαλκόνι γιατί επειδή δεν είμαι και ηλίθιος, είχα απόλυτη συναίσθηση της κατάστασής μου και αυτό μου προκαλούσε τεράστια οδύνη από την οποία σκεφτόμουν να γλυτώσω αυτοκτονώντας.

Η φίλη μου η Φ. που τελικώς αυτοκτόνησε, ήταν μια διάνοια και ένα πλάσμα λαμπερό. Σχιζοφρενής ούσα,τις φορες που παραμέλησε τη φαρμακευτική αγωγή, επιχείρησε δυο φορές να σκοτώσει συναδέλφους με τσεκούρι.Την τελευταία φορά που σταμάτησε την αγωγή, αυτοκτόνησε.

Ανώνυμος είπε...

simfono kai epauxano

Unknown είπε...

Κάθε νόμισμα έχει δυό όψεις...

Rodia είπε...

Stathis, δεν προσπαθώ να πείσω. Εκθέτω τη γνώμη μου. Μετά από αρκετά χρόνια που η "αγωνία ενός ανθρώπου που έχει σύνδρομο καταδίωξης" βρίσκεται καθημερινά στην πόρτα μου. Και δεν είναι επικίνδυνος. Οι ψυχωσικοί είναι φοβισμένα πλάσματα που αποζητούν αγάπη, ενδιαφέρον, φροντίδα και αποδοχή. Δεν είναι εγκληματίες. Τα ΠΟΛΥ περισσότερα εγκλήματα διαπράττουν οι έχοντες σώας τας φρένας. ΕΛΑΧΙΣΤΟ είναι το ποσοστό ψυχωσικών εγκληματιών. Ο τρόμος στην κοινωνία μας προκαλείται από τη διαφορετικότητα. Την ίδια διαφορετικότητα που κάποτε η κοινωνία περιγελούσε στο πρόσωπο του "τρελού του χωριού" σήμερα την έχει μετατρέψει σε "δημόσιο κίνδυνο" και αποκλείει από τον ιστό της τα διαφορετικά (ή απροσάρμοστα) πρόσωπα -ή "άτομα" όπως διαλέγει να τα αποκαλεί.
Αποκλείει ένα Θεόφιλο, ένα Βαν Γκογκ, ένα Μάλερ. 'Η τους μετατρέπει σε άκακα ουδέτερα άτομα/ούφο.
Δεν γράφω ότι η κοινωνία προκαλεί την ασθένεια, αλλά ότι ενισχύει το πρόβλημα του πάσχοντος. Πείθει τον απροσάρμοστο (ή ψυχωσικό ή ή ή) ότι έχει πρόβλημα επειδή δεν ακολουθεί κατά γράμμα τον τύπο μιας οργάνωσης με την οποία διαφωνεί.
Ισως να εντασσόταν με ευκολία αν η κοινωνία δεχόταν να τον αγκαλιάσει ως μέλος της, παραδεχόμενη τη διαφορετικότητά του. Ο μύθος του ΤΡΕΛΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΙΟΝΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ. Αυτό μονάχα.

..και.. ο όρος "σχιζοφρένεια" δεν είναι πλέον δόκιμος, εδώ και πολλά χρόνια..

Αθήναιε, γνωρίζω ότι διαφωνούμε. Ισως η συζήτηση μέσω σχολίων δεν διευκολύνει και τόσο την αλληλοκατανόηση. Γράφω για όσους χαρακτηρίζονται "απροσάρμοστοι, ψυχασθενείς, κλπ κλπ" για ανθρώπους των οποίων έχω ζήσει από πολύ κοντά την κατάσταση.

Γεγονός είναι πάντως ότι έχουμε πήξει από ανθρώπους που "υστερούν" στην επιθυμία ένταξής τους στο κοινωνικό ιστό -όπως είναι δια(παρα)μορφωμένος σήμερα- και η λύση ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ δεν βρίσκεται στο χαπάκωμα.

Ανώνυμος είπε...

Τι ποστ είναι αυτό? Mήπως ψάχνεις δικαιολογίες να μην πάρεις τα χάπια σου? :P

Πάντως με βρισκεις σύμφωνο.

ovi είπε...

Η λέξη 'ψυχοφάρμακα' οπως είπαν και κάποιοι παραπανω ειναι λίγο ...γενίκευση. Υπάρχουν ψυχικές ασθένειες ή καλύτερα ασθένειες του μυαλού που έχουν την ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής. Και αυτό πραγματικά για τη δική τους προφύλαξη και ισοροπία. υπάρχουν ψυχικές ασθένειες με χρονική διάρκεια που μόνο η φαρμακευτική αγωγή μπορει να βοηθείσει τον ασθενή να αντιμετωπίση την καθημερινότητα του πέρα απο τους μυθους οτι αυτή η αγωγή σου δημιουργει άλλα προβλήματα.
Αυτό το λέει κάποιος που προτιμάει να έχει πονοκέφαλο παρά να πάρει ασπιρίνη. :)

ovi είπε...

Παρ΄επιπτοντως η ιστορία του τρελού δολοφόνου με το πριόνι δεν ειναι και τόσο μυθος, ασθενής Φιλανδικού ψυχιατρείου αποκεφαλίσε επιβατη του μετρο στο Ελσίνκι με τσεκουρι πριν απο δυο χρόνια γιατι του έκρυβε τη ...θέα. Στοιχεια ειναι εύκολο να βρεις ακομα και στα archives του αγγλικου μέρους της Helsinki Sanomat.

Ο ασθενής είχε πάρει εξητήριο με την υποχρέωση να ακολουθήσει αυστηρή φαρμακευτική αγωγή με την επιβλεψη της οικογενειας του αλλά η οικογένεια έννιωσε οτι ...αποβλακώνεται και του είχε κόψει τα φάρμακα ένα δίμηνο!!! Το δικαστήριο φυσικά δεν μπορούσε να τον καταδικάσει σε ...τίποτα!!! Ο νεκρός ηταν 26 χρονών!!!

Λυπάμαι να σοκάρισα αλλά είναι η πικρη αλήθεια.

Rodia είπε...

Ovi, μια δολοφονία που έγινε από έναν ψυχασθενή αντιπαρατίθεται σε χιλιάδες δολοφονίες που έγιναν από γνωστικούς. Είναι σοβαρό αυτό;
Αν λογαριάσουμε πόσοι ψυχασθενείς βασανίζονται από τους στενούς συγγενείς τους, αποκρύπτονται ως βδελύγματα, δολοφονούνται, π.χ. περίπτωση Ελένης στό Κωσταλέξι, περίπτωση πατέρα μηχανικού που σκότωσε και έθαψε τον 24χρονο γιο του σε θεμέλια οικοδομής, κλπ κλπ, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ανθρώπινο είδος δεν εγκληματεί καθημερινώς επειδή χαπακώνεται;

Κάπου εκεί πάει το πράγμα με τη σπουδή που επιδεικνύουν οι ψυχογιατροί να συνταγογραφούν φάρμακα με φοβερές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ετσι, οι γονείς ή στενοί συγγενείς των λεγομενων ψυχασθενών αποφορτίζονται από τις ευθύνες τους και την "υποχρέωση" να παρέχουν στον άνθρωπό τους (είτε είναι παιδιά τους, είτε σύντροφοι, είτε αδελφοί, είτε είτε..) τα στοιχειώδη: αγάπη, ενδιαφέρον, αποδοχή. Αυτά, δεν τα αντικαθιστά κανένα χάπι.
Μέμφομαι όσους γιατρούς δεν εξαντλούν τά εργαλεία που τους δίνει η επιστήμη τους και δίνουν χάπια με το παραμικρό και φοβάμαι ότι η ώρα που τα ψυχοφάρμακα θα μοιράζονται σαν ασπιρίνες δεν είναι μακριά. Κρίμα δεν είναι να υπάρχουν άβουλοι άνθρωποι, επειδή η εξουσία ασκεί εύκολα έλεγχο σε ανθρώπους αδύναμους να αντιδράσουν;


..παρεμπιπτόντως, αν δροσίσεις τις επιφανειακές διελεύσεις του αίματος (χέρια -καρποί+αγκώνες εσωτερικά-, σβέρκος, κρόταφοι) περνά ο πονοκέφαλος χωρίς να πάρεις ασπιρίνη.. το κόλπο αυτό εφαρμόζεται επιτυχώς από αθλητές..(και από μένα)

Stathis είπε...

rodia

Συμφωνώ πως πρέπει να σταματήσει ο μύθος του τρελού δολοφόνου και κάθε μύθος που καταδικάζει ανθρώπους στην απομόνωση.
Αλλά σε πολλές περιπτώσεις η ορθή χρήση αντιψυχωσικών μπορεί να βοηθήσει σ αυτό.
Φυσικά και οι "γνωστικοί" εγκληματούν. Η αλήθεια είναι πως όποιος φτάνει στο έγκλημα έχει μια προβληματική πλευρά .
Η αλήθεια είναι όμως πως υπάρχουν περιπτώσεις που με τη σωστή χρήση φαρμάκων κάποια εγκλήματα θα είχαν αποφευχθεί.
Η περίπτωση που περιέγραψε ο ovi είναι χαρακτηριστική

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ε.Κ.Θ.


8ο Διεθνες Πανοραμα Ανεξαρτητων Δημιουργων Φιλμ και Βιντεο

Πρόσκληση συμμετοχής

8ο Διεθνές Πανόραμα
Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο
(2-9 Δεκεμβρίου 2006)



Η Λέσχη Κινηματογράφου του Τομέα Πολιτισμού του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά το ετήσιο κινηματογραφικό της φεστιβάλ -8ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων
Δημιουργών- που φέτος θα λάβει χώρα από 2 έως 9 Δεκεμβρίου 2006.

Το «Πανόραμα» είναι ανοιχτό σε ταινίες κάθε είδους και διάρκειας ως 120΄ για τις μεγάλου μήκους, ως 40΄ για τις μικρού μήκους και ως 90΄ για τα ντοκιμαντέρ Όλες οι ταινίες θα πρέπει να είναι υποτιτλισμένες στα Αγγλικά και να αποσταλούν σε κόπια VHS ή DVD (ανεξαρτήτως του αρχικού φορμά παραγωγής
τους) στην διεύθυνσή μας, έως και την 15η Νοεμβρίου 2006 (σφραγίδα Ταχυδρομείου).

Για περισσότερες πληροφορίες και για να προμηθευτείτε την αίτηση συμμετοχής για το 8ο Πανόραμα του ΕΚΘ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.ekth.gr http://www.ekth.gr. Μπείτε στο Μενού Πολιτισμός κάνοντας κλικ.
Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στο να κατεβάσετε απ' την ιστοσελίδα μας την φόρμα συμμετοχής για το Πανόραμα του ΕΚΘ, απλώς στείλτε μας μαζί με την ταινία σας, όσα στοιχεία θεωρείτε σημαντικά γι' αυτήν ( π.χ. σύντομη περίληψή της, είδος, φορμά παραγωγής, διάρκεια, λεπτομέρειες για την παραγωγή κ.λ.π).

Η διεύθυνση αποστολής των ταινιών είναι:

Για το
8ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ & Βίντεο Ε.Κ.Θ.
Κινηματογραφική Λέσχη- Τομέας Πολιτισμού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αριστοτέλους 32 Τ.κ. 54631 Θεσσαλονίκη


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση:
independenttucth@yahoo.gr mailto:independenttucth@yahoo.gr



Καλλιτεχνική Υπεύθυνη Αυγή Ατματζίδου 6972465986




ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Ε.Κ.Θ.

.

DEPARTMENT OF CULTURE T.U.C.TH http://t.u.c.th

http://www.blr.gr/tucth/main/politist.php

8th International Panorama
of Independent Film/Video Makers

Call for entries: Last deadline November 15th

8th International Panorama
of Independent Film/Video Makers
(December 2-9, 2006)



The Cinema Club of Trade Unions Centre of Thessaloniki announce the 8th International Panorama of Independent Film and Video Makers to be held between December 2-9 , 2006 in the Screening Hall of Trade Unions Centre in Thessaloniki, Greece.

"Panorama" is open to films and videos of all genres and of running time up to 120 minutes for full length films, up to 40 minutes for short films and up to 90 minutes for documentaries.

New entry deadline: November 15, 2006
(the postmark will be taken as proof of date).
Please send only VHS or DVD of your work.
All works must be subtitled in English.
For any further information and for the official entry form for the 8th Panorama, please visit our website on ( www.ekth.gr http://www.ekth.gr. Visit area culture and click on it.
If you have a problem in visiting our website and you can't download the

entry form for the "8th Panorama", just send us printed in a paper any information you think important about your work (a brief synopsis, genre, running time, original format, any details about production e.t.c.).

THE DVDS/ TAPES AND ANY OTHER MATERIAL MUST BE SENT AT THE ADRESS:

CINEMA CLUB
TRADE UNION CENTRE
ARISTOTELOUS 32 STR.
54631
THESSALONIKI GREECE

E-mail contact: independenttucth@yahoo.gr mailto:independenttucth@yahoo.gr

Art Director Avgi Atmatzidou e-mail : aatmatzidou@yahoo.com mailto:aatmatzidou@yahoo.com


CINEMA CLUB T.U.C.TH http://t.u.c.th