Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2006

ΑΝΤΙ-Κοινωνική Πολιτική




Ενας άνθρωπος από αυτούς που νοιάζομαι, είναι ένας συνταξιούχος ασθενής γύρω στα πενήντα. Συνταξιοδοτήθηκε από το ΤΣΜΕΔΕ για λόγους υγείας πριν 5-6 χρόνια. Αρχικά, ζήτησαν να κάνει αίτηση ανανέωσης της σύνταξης κάθε 2 χρόνια -δεν ήταν αιμοκαθαιρόμενος τότε και υπήρχε, μήπως, περίπτωση θεραπείας; ίσως γι αυτό να έπρεπε να κάνει αίτηση ανανέωσης.

Εδώ και δυο χρόνια έχει ξεκινήσει αιμοκάθαρση, οπότε το πρόβλημα της υγείας του είναι μη αντιστρέψιμο. Πέρισυ είχε κάνει αίτηση ανανέωσης της σύνταξής του και του ειπώθηκε (προφορικώς και όχι γραπτώς) ότι δεν θα χρειαστεί να ξανακάνει αίτηση.

Φέτος τον Ιούνιο, σύνταξη στοπ. Γιατί; Επειδή έπρεπε να κάνει αίτηση ανανέωσης. Πάμε απ' την αρχή πάλι. Το κατάπιε το χάπι, "θα παρανόησα κάτι", είπε, και υποβάλει τη σχετική αίτηση αμέσως. Του λένε (προφορικά, αχ, πόσο πετούμενα είναι πράγματι τα λόγια!) ότι τον Ιούλιο θα γίνει το Συμβούλιο των γιατρών και τον Αύγουστο θα πάρει αναδρομικά τη σύνταξή του. Σημειωτέον, η σύνταξη είναι ένα ποσοστό γύρω στο 80% της κανονικής σύνταξης επειδή δεν έχει συμπληρώσει ακόμα την επιθυμητή ηλικία -νομίζω τα 55 χρόνια, δλδ κάπου 500-600€ παίρνει, μη φανταστεί κανείς κανα υπέρογκο ποσό.

Τελοσπάντων, δανείζεται, τα κουτσοκαταφέρνει, φτάνει ο Αύγουστος, αλλά η σύνταξη όχι. "Τι γίνεται;" πάω και ρωτάω στο Ταμείο του. "Ξέρετε" μου λένε, "το Συμβούλιο ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ τον Ιούλιο, οι γιατροί είχαν φύγει διακοπές, θα γίνει οπωσδήποτε στα μέσα του Σεπτέμβρη", οπότε ξαναρωτάω "Σύνταξη πότε θα πάρει ο άνθρωπος;" και "Κατά το τέλος Οκτώβρη αν προλάβει να ενημερωθεί το ταμείο, αλλιώς τέλος Νοέμβρη οπωσδήποτε" μου απαντούν. "Και πώς θα ζήσει μέχρι τότε;" τολμώ να ξαναρωτήσω και παίρνω την απάντηση που αξίζει σε όλους όσοι πληρώνουμε μια ζωή Ταμεία και ταμειόπουλα: "Ας πάρει κάποιο δάνειο, όλοι δανείζονται σήμερα."

Μάλιστα αγαπητό ΤΣΜΕΔΕ, να δανειστεί. Και αν δεν μπορεί να δανειστεί, ας τα τινάξει επιτέλους να γλιτώσεις κι εσύ και οι υπάλληλοι και οι γιατροί σου. Λες και θα υπήρχες αν δεν υπήρχαμε όλοι εμείς να σε τροφοδοτούμε και να φουσκώνουμε το υδροκέφαλο τέρας που έχεις καταντήσει.

Ηθικόν δίδαγμα; Μάλλον δεν υπάρχει, επειδή η ηθική είναι είδος εν ανεπαρκεία πια. Οσο για κοινωνική πολιτική, είναι κάτι για το οποίο ακούω, αλλά δεν το έχω συναντήσει μέχρι τώρα.

Αντιγράφω μερικά αποσπάσματα από εδώ , από εδώ , και από εδώ , ώστε να γινει αντιληπτή η κατάσταση ενός πάσχοντα συνανθρώπου μας.


1. Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (ΧΝΑ)

"Νεφροπαθείς σε τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας(ΧΝΑ), είναι τα άτομα εκείνα, των οποίων έχουν καταστραφεί τελείως οι νεφροί και οι βλάβες είναι μη αναστρέψιμες. Οι νεφροί είναι ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, αφού χωρίς νεφρά ο άνθρωπος δεν ζει. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό(Τ.Ν.), με περιτοναϊκή κάθαρση και με μεταμόσχευση."

"Αιμοκάθαρση με Τ.Ν. είναι η εξωσωματική διαδικασία, κατά την οποία ο νεφροπαθής είναι υποχρεωμένος να προσέρχεται, μέρα παρά μέρα, σε οργανωμένη Μ.Τ.Ν. και να συνδέεται, τουλάχιστον για 4-5 ώρες με το ειδικό μηχάνημα Τ.Ν., προκειμένου να καθαρίσει το αίμα του από τις άχρηστες και βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες."

"Η βασική διαφορά των νεφροπαθών, σε σχέση με τις περισσότερες κατηγορίες ΑμΕΑ είναι ότι, ο νεφροπαθής πρέπει πρώτα να καταφέρει να διατηρηθεί στη ζωή και στη συνέχεια, παράλληλα, να προσπαθήσει για επίπεδο ζωής και ποιότητα ζωής. Χαρακτηριστικό είναι ότι άτομα άλλων κατηγοριών ΑμΕΑ, μπορεί για όλη τους τη ζωή να μην χρειαστεί να πάρουν ούτε ασπιρίνη και στα νοσοκομεία να περνάνε μόνο απ' έξω! Μια άλλη επίσης ουσιαστική διαφορά είναι, ότι οι νεφροπαθείς δεν έχουν εμφανή αναπηρία, αφού περπατούν, βλέπουν, ακούν, ενώ κανένας δεν γνωρίζει ότι για να μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά, θα πρέπει να συνδέονται μέρα παρά μέρα με το μηχάνημα ή να κάνουν τις απαραίτητες πλύσεις της περιτοναϊκής αιμοκάθαρσης. Ούτε είναι εύκολο από μια επιπόλαιη και επιφανειακή προσέγγιση να αντιληφθεί κανείς και να εκτιμήσει τις δυσκολίες και τα προβλήματά τους."

"Όπως είναι γνωστό όλες οι νόσοι και ιδιαίτερα οι χρονιες, συνοδευονται με πτωχη ποιότητα ζωής και αυτό ισχυει για όλες τις ηλικιες. Η επιδραση είναι μεγαλυτερη στις γυναικες, σε άτομα χωρις απασχοληση και συνεπως χαμηλο εισοδημα καθώς και σε άτομα με χαμηλο μορφωτικό επίπεδο. Το ιδιο συμβαίνει στους αιμοκαθαιρομενους καθώς και στους νεφροπαθείς πριν την ένταξη στην αιμοκάθαρση μεσω αυξησης της νοσηροτητας και μειωσης των φυσικων δραστηριοτητων. Οι περισσοτερες μελετες που έχουν γίνει αφορούν νεφροπαθείς με σακχαρωδη διαβητη, μια συστηματική νοσο που είναι συχνο αιτιο ΧΝΑ προκαλει βλάβες σε πολλά οργανικα συστηματα και γίνεται προξενος σοβαρων αναπηριων."

"Η βελτίωση των συνθηκών αιμοκάθαρσης, η στενοτερη συνεργασια νεφρολογων με τους γιατρους άλλων ειδικοτητων καθώς και η αναπτυξη οργανωμενων προγραμμάτων φυσικοθεραπειας, ψυχοθεραπειας και οικονομικης και κοινωνικής στήριξης."

2. ΕΡΥΘΡΟΔΕΡΜΙΚΗ ΨΩΡΙΑΣΗ

"Στην ερυθροδερμική ψωρίαση προσβάλεται όλο το δέρμα το οποίο εμφανίζεται ερυθηματώδες.Οι ασθενείς με ερυθροδερμική ψωρίαση συχνά εμφανίζουν υπερπυρεξία, υποθερμία, απώλεια πρωτεινών, διαταραχές στο ισοζύγιο ύδατος-ηλεκτρολυτών, καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια. Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η νοσοκομειακή νοσηλεία τους."


-----------
ΣΗΜ. Το δυστύχημα είναι οτι ο άνθρωπος αυτός πάσχει και από άλλες, συμπληρωματικές ασθένειες, όπως ερυθροδερμική ψωρίαση, κλπ, και έχει ανάγκη περιοδικής νοσηλείας σε διάφορα νοσοκομεία.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Ο κόσμος θα ησυχάσει μόνο όταν ο τελευταίος γιατρός του ΤΣΜΕΔΕ κρεμαστεί από τα έντερα του τελευταίου γραφειοκράτη του ΙΚΑ»

Ανώνυμος είπε...

Εγώ όλα αυτά θα τα έγραφα με τα μεγαλύτερα γράμματα του κόσμου!!!!

(τα γουρούνια)

Artanis είπε...

Τους τα σπας, μετά, ή δεν τους τα σπας τα γραφεία τους;
Είναι απίστευτα πράγματα αυτά το σωτήριο έτος 2006.

Για παρόμοιους λόγους ταλαιπωρείται η γιαγιά μου, βασικά εμείς, με αναπηρία 70%, γιατί πάσχει από πνευμονικό εμφύσημα. Και αν δεν είχε εμάς, θα έτρεχε εκείνη (με το οξυγόνο στα χέρια) για να συνεχίσει να παίρνει την μισή σύνταξη του παππού, ο οποίος πέθανε πριν 2 χρόνια.
Φυσικά, το ΙΚΑ της είπε ότι δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα, δεν θα σταματήσει να την παίρνει.
Όταν όμως πήραμε την δικηγόρο τηλέφωνο και κίνησε εκείνη τα νήματα, φυσικά-μα-τι-λέτε-τώρα-, το φίλτατο ΙΚΑ είπε θα έχανε τα 250 ευρώ, αν δεν έκανε τις αιτήσεις.
Και βέβαια, για να γίνουν οι αιτήσεις, πρέπει να περάσουμε από τέτοια γραφειοκρατία, που δεν φαντάζεσαι...
Αλλά, του κερατά, ό,τι κι αν χρειαστεί, δεν θα τους περάσει!
Την σύνταξη την δικαιούται και θα την πάρει!

Ροδιά μου, ελπίζω να λυθεί πολύ σύντομα το πρόβλημα του φίλου σου...
Κι αν χρειάζεστε βοήθεια, η δικηγόρος που σου έγραψα, ειδικεύεται ακριβώς σε τέτοια ζητήματα.

Να περνάς καλά, Ροδιά μου!!!
Σμουτς!

Rodia είπε...

Την υπόθεση την έφερα στο φως, επειδή νομίζω πως καλό είναι μεν να ασχολούμαστε με φιλοσοφικά ζητήματα, από την άλλη όμως επίσης καλό είναι να μαθαίνουμε και τα "ασήμαντα προσωπικά ζητήματα" που απειλούνε ζωές ανθρώπων κατόπιν της κρατικης αδιαφορίας.

Θα λείψω λίγες μέρες και θα μου λείψετε κι εσείς όλοι. Για τούτο άφησα τελευταίο αυτό εδώ το θέμα, μπας και ιδρώσει κανα αφτί.

σμουτς!:-) σε όλους τα αδερφοποιητά νικνέημς του μόνιτορ

Lion είπε...

Μπραβο Ροδια που βοηθας τον συνανθρωπο. Αναρωτιεμαι τι γινονται εκεινοι οι συμπολιτες μας, που δεν εχουν μια Ροδια διπλα τους.

Στην προκειμενη περιπτωση η γραφειοκρατια σκοτωνει - κυριολεκτικα.

Δεν θα αλλαξει τα πραγματα, αλλα το χρωσταω: φτου τους.

Μαύρος Γάτος είπε...

Βαρέθηκα να φωνάζω. Τίποτα άλλο θα κάνουμε;;;;

ΘΑ ΜΕ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΓΙ ΑΡΧΗ;;;;;

Unknown είπε...

Δράμα η κατάσταση...

αφού να φανταστείς ο Τεγόπουλος λέει να βγάλει την λέξη "ηθική" από το λεξικό του ως παρωχημένη....

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι έφτασαν σε νέο επίπεδο την λέξη "αναισθησία"...

Μα τι γουρούνια κυκλοφορούν ελέυθερα να διαχειρίζονται τις ζωές μας εν τέλει...

ovi είπε...

και μετά εγώ ψαχνω να βρω στοιχεία απο ελλαδα για το κράτος δικαίου!!!!

kokorman είπε...

Ελλάς το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει.

Μου θυμίζει την περίπτωση της γιαγιάς μου (πλησιάζει αισίως τα 95 της), όπου όταν τελείωσαν τα φύλλα του ασφαλιστικού βιβλιαρίου της του Δημοσίου και παρά την φαρδιά πλατιά σφραγίδα στην πρώτη σελίδα ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ που έλεγε "ΙΣΧΥΕΙ ΕΦ' ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ", οι υπάλληλοι επέμεναν να γίνουν όλες οι γραφειοκρατικές πράξεις για την ανανέωση. Άντε τώρα να τρέχεις στις εφορίες για τη φορολογική της δήλωση, να βρεις τα χαρτιά της για τις απολαβές της, να κάνεις αιτήσεις και να έχεις και δυο "πρόσφατες" φωτογραφίες (ευτυχώς που είχαμε και κάποιες φωτογραφίες της, γιατί πως να την πάρεις τη γυναίκα που δεν μπορεί ούτε να σταθεί στο φωτογράφο).

Μετά από κανένα τρίμηνο (λόγω απεργιών και διαφόρων αστάθμητων παραγόντων) επιτέλους η γιαγιά έχει το ανανεωμένο της βιβλιάριο.

Είμαστε και τυχεροί όμως που στο μεσοδιάστημα αυτό η γιαγιά δεν έτυχε την ανάγκη γιατρών και νοσηλείας.

Την αμέριστη συμπαράστασή μου ΡΟΔΙΑ και για σένα και για τον άνθρωπό σου.

Μετά τιμής,

+ΚΟΚΟΡΜΑΝ+