Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 28, 2006

Γίναμε 25% πλουσιότεροι ! (στα χαρτιά)



Μαθήματα δημιουργικής λογιστικής ή όταν ευημερούν οι αριθμοί

Οπως μπόρεσα να καταλάβω, η κυβέρνηση μας δήλωσε κατά 25% πλουσιότερους, συμπεριλαμβάνοντας στην εξαγωγή του Μέσου Ορου το "μαύρο χρήμα" δλδ το αφορολόγητο χρήμα δλδ τα "φακελάκια", τα φιλοδωρήματα, τις μίζες, τα "δωράκια", κλπ, μαζί με τους μισθούς και τις συντάξεις. Δεν είμαι ειδική και δεν κατανοώ τη λογιστική, αλλά αυτό που λένε ότι ο έλληνας έφτασε να αμοίβεται πλέον από σήμερα με το Μέσο Ορο του μισθού του πολίτη της Ε.Ε. όσο νά 'ναι μου χτύπησε ένα καμπανάκι. Δηλαδή κύριοι, πώς, με ποιο τρόπο αυξηθήκανε οι μισθοί; Η δική μου σύνταξη, ας πούμε, θα αυξηθεί; Μπα, ίδια θα μείνει. Θα δοθεί 25% αύξηση στους εκπαιδευτικούς που απεργούν αυτές τις μέρες; Μπα, αδύνατον. Αρα; Αρα, φάτε μάτια ψάρια... (ξανά)

Από την άλλη, άκουσα πως το ίδιο κόλπο είχε κάνει η Ιταλία ώστε να συμπεριληφθεί στις 7 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη και έμεινε με τη δόξα. Σήμερα πληρώνει το λάθος της. Εμείς, πότε και πώς θα το πληρώσουμε; Κάτι θα έγραφα για τη γυναίκα του καίσαρα, αλλά εδώ δε γράφω περί τιμιότητας...

Σήμερα στις 22:00 στην ΕΤ1, τα δυο πρώτα επεισόδια της σειράς "Λούφα και παραλλαγή", μη ξεχνιόμαστε, ε


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω. Αφού το χρήμα είναι μαύρο, πώς το υπολογίσανε αυτό το 25%; εμένα πάλι μου μυρίζεται ότι ο σαφής αυτός αριθμός δεν είναι για να τον πληρωθούμε, αλλά για να τον πληρώσουμε - αφού τα βγάζουμε πρέπει και να τα φορολογηθούμε!

Unknown είπε...

Λοιπόν κοίτα να δείς

Έστω "κοινωνία 10 ατόμων".

Καθένας από αυτούς παίρνει 10δρχ
Ένας από αυτούς παίρνει και 100δρχ μαύρα. Αυτό σημαίνει αν κοιτάξεις την κοινωνία μακροσκοπικά από την λογιστική ότι "βγάζει" 200δρχ, άρα 20δρχ ανά άτομο. Συνεπώς αποδέχεται το κράτος ότι κάθε άτομο βγάζει 10 δρχ νόμιμα και 10 δρχ παράνομα. "Νομιμοποιεί" την παρανομία (αφού δεν μπορεί να την πατάξει, όσο και αν έλεγε το αντίθετο, ή μάλλον δεν θέλει, αφού δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά μόνο δεν θέλω). Τώρα αδιαφορεί για το ότι εσύ βγάζεις μόνο 10 και σου λέει κακώς δεν παίρνεις και εσύ μαύρα, ώστε να διαμοιράσεις και την πίτα, συνολικά η "κοινωνία" έβγαλε 200, εγώ αυτό θα δηλώσω...

Τώρα πώς έβγαλε το 25%; Αυτό είναι κάτι που δεν το ξέρω, αλλά υποθέτω ότι υπάρχουν τρόποι να υπολογισθεί (από τα έξοδο ίσως;). Άλλωστε κάθε χρόνο δεν ακούμε σε απόλυτα μεγέθη ότι "η φοροδιαφυγή για τον τάδε τομέα είναι τόσα εκατομμύρια"; Ε αν τα αθροίσεις μπορείς να τα κάνεις και ποσοστό του ΑΕΠ :)

Συμπέρασμα: Το κράτος θέλει να πατάξει την διαφθορά αλλά σου ψυθιρίζει να κλέψεις γιατί χανόμαστε.

Συμπερασμα 2: Θα διαφωνίσω με όλον τον πολιτικό κόσμο της χώρας και θα πω πως η ανωτέρω συλλογισθική (αλλά και ο άνθρωπος που την σκέφτηκε) είναι εντελώς καραγκιοζηλίκι.

Συμπέρασμα 3: Άλλο λογική και άλλο λογιστική.

Ανώνυμος είπε...

Θα ζητήσω συγνώμη
Μαρινάκι μου αλλά θέλω να καταγγείλω
τον κύριο Αλογοσκούφη ότι έκλεψε και
εφαρμόζει στην οικονομία την μέθοδο
της κυρίας Ροζάριο

Rodia είπε...

Απο την κατανάλωση το έβγαλε το συμπέρασμα. Οπως φαίνεται, είχε "καλό σκοπό".. να αναβαθμίσει τη χώρα.. Σα να λέμε (το γνωστό ανέκδοτο): Αλα κουστούμι ο σακάτης!

Rodia είπε...

Γεια σου Φάντη μου, μαζί γράφαμε.. Ωραία μέθοδος αλλά μακριά από (τον κ.) μας, ε

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σωστό το σχόλιο του/της Darthiir the Abban. Οφείλουμε, όμως, να παραδεχτούμε ότι σε κάθε περίπτωση η συλλογιστική είναι δημιουργική, αφού χωρίς λεφτά γίναμε πλουσιότεροι. Τώρα πώς έγινε αυτό μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε τις μαθηματικές πρακτικές που είχαμε μέχρι τώρα. Καλό το ΑΕΠ, αλλά έτσι ονομάζουμε το πηλίκο μιας απλής διαίρεσης: τα κέρδη βιομηχάνων-εφοπλιστών-πετρελαιάδων συν τα κέρδη των μεσαίων και χαμηλόμισθων στρωμάτων. Δηλαδή υπάρχει καμία σχέση -και βεβαίως βεβαίως σύγκριση- μεταξύ εμού και το κ. Βαρδηνογιάννη;