Πέμπτη, Αυγούστου 24, 2006

Αντιμετώπιση μιας μηχανής με μηχανικά μέσα



Μηχανή είναι μια συσκευή μετατροπής ενέργειας. Μια συνηθισμένη μηχανή, όπως του παλιού ρολογιού, έχει πολλά γρανάζια και χρειάζεται λάδωμα για να λειτουργεί άψογα.

Αν το ελληνικό κράτος είναι μια μηχανή, σίγουρα είναι κατασκευαστικά κάπως ατελής. Μερικά γρανάζια είναι ακατάλληλα, άλλα λόγω μεγέθους -έχουν παραχοντρύνει- και άλλα λόγω ακατάλληλης θέσης στο μηχανισμό -βρίσκονται παραπάνω ή παρακάτω από τη θέση που τους πρέπει.

Ετσι, για να λειτουργεί καλά, αντί να προσεχτούν τα γρανάζια και άλλα να τροχιστούν για να λάβουν το κατάλληλο μέγεθος και μερικά να αλλάξουνε θέση, τη φλομώνουμε (τη μηχανή που είναι το ελληνικό κράτος) στο λάδι.

Με το λάδωμα η μηχανή λειτουργεί μεν, αλλά επιλεκτικά: Τρέχει, πετάει προς όφελος εκείνου που παρέχει το λάδι, υπολειτουργεί όμως ταυτόχρονα σε βάρος εκείνου που αρνείται να λαδώσει.

Η μηχανή αυτή υπάρχει και λειτουργεί (όπως λειτουργεί) ερήμην των πολιτικών προσώπων που ασκούν εξουσία. Το ελληνικό κράτος είναι μια μηχανή ανεξέλεγκτη, όσο και αν προσπαθούν κατά καιρούς να την ελέγξουν τοποθετώντας "δικά μας" παιδιά-γρανάζια σε θέσεις-κλειδιά οι εκάστοτε εκλεγμένοι κυβερνώντες. Ισως, μια ιδέα εκθέτω, να λειτουργούσε αποτελεσματικότερα αν, αντί να εκλέγαμε κυβερνώντες εξουσιαστές, εκλέγαμε κατευθείαν τα γραναζάκια, τους υπαλλήλους δλδ του ελληνικού κράτους, π.χ. τον εφοριακό ή τον καθηγητή ή το γιατρό ή το διευθυντή του ασφαλιστικού ταμείου της περιφερείας μας.

Ενα καλό βήμα έγινε με τη μετάθεση ευθυνών -και εξουσίας- στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό. Τι να σου κάνει ο κ. Δήμαρχος όταν στα Νεκροταφεία π.χ. λύνει και δένει ο επί συμβάσει εργολάβος ο οικοδομών τάφους; Μάλλον θα πρέπει να εκλέγονται όλοι οι υπάλληλοι, όχι μονάχα οι μόνιμοι αλλά και οι επί συμβάσει. Επί συμβάσει έργου, αορίστου χρόνου, κλπ κλπ, πράγμα που σημαίνει με μια λέξη: Μύλος!

Θα καταντήσουμε να αλληλοψηφιζόμαστε μεταξύ μας και να μετράμε τα κουκιά των γειτόνων της πολυκατοικίας μας. Απαπαπαπα, ούτε αυτό είναι λύση, άκυρη η ιδέα.

Τελικά, η λύση είναι ΜίΑ: Η αξιολόγηση των γραναζιών από τους ίδιους τους πολίτες που εξυπηρετούνται.

ΤΡΟΠΟΣ: Σε κάθε Υπηρεσία, κοντά στο μηχάνημα που δίνει αριθμούς προτεραιότητας, να υπάρχει ένα μηχάνημα με δυο κουμπάκια, ένα ΣΥΝ και ένα ΠΛΗΝ, δίπλα στα ονόματα των υπαλλήλων. Πας σε μια Υπηρεσία π.χ. και αντιμετωπίζεσαι ως πολίτης, με σεβασμό, και γίνεται η δουλειά σου στο άψε σβήσε ΧΩΡίΣ λάδωμα. Την ίδια στιγμή της διεκπεραίωσης, πατάς ένα κουμπάκι ΣΥΝ και αυτό εγγράφεται υπέρ του εξυπηρετικού υπαλλήλου. Αν συναντήσεις δυσκολίες για τις οποίες ευθύνεται ο υπάλληλος, πατάς ΠΛΗΝ. Απλά πράγματα.


9 σχόλια:

Lion είπε...

Κι ο υπαλληλος που θα εχει πολλα ΣΥΝ, τι θα παιρνει; Μηπως ο υπαλληλος που εχει πολλα ΠΛΗΝ θα απολυεται; Τι να τα κανω τα συνπλην, οταν ετσι κι αλλιως ειναι ολοι μονιμοι. Κι οσοι δεν ειναι, θελουν να γινουν (δες απεργιες για την προσληψη συμβασιουχων).

Προτεινω κατι αλλο: ο πολιτης που θεωρει οτι αδικηθηκε, καταφευγει σε μια ειδικη (κρατικη) υπηρεσια, που υπαρχει επιτηδες γι' αυτον τον σκοπο. Η ειδικη υπηρεσια ειναι αδεκαστη και πολυ γρηγορη. Τιμωρει τον κακο υπαλληλο αναλογα με το σφαλμα που εκανε. Η τιμωρια μπορει να φτασει απο επιβολη προστιμου, καθαιρεση, μεχρι την απολυση του "μονιμου" δημ. υπαλληλου. Το λαδωμα ειναι κλασσικος, στανταρ λογος απολυσης. Μετα την απολυση ο λαδωμενος περναει και απο ποινικο δικαστηριο εξτρα.

Γινεται και ειναι απλουστατο. Οι κουτοφραγκοι το εφαρμοζουν εδω και δεκαετιες. Αλλα οι κουτοφραγκοι ειναι ως γνωστον κουτοφραγκοι - και δεν εχουν και ηλιο. Γιατι να τους μιμηθουμε;

Υ.Γ. καποιος εξυπνακιας θα μπορουσε να πει "και τους ελεγκτες ποιος θα τους ελεγξει;". Η απαντηση υπαρχει φυσικα - αλλα τραβαει σε μακρος. Οποιος θελει, ας ερθει να σπουδασει δημοσια διοικηση στην Γερμανια - και θα του λυθουν αυτες οι αποριες.

Rodia είπε...

Εχεις δίκιο :-) ούτε τα ΣΥΝ-ΠΛΗΝ είναι λύση.. άσε που είμαι υπέρ της πρόληψης και ενάντια στην καταστολή...
Ο,τι και να σπουδάσει κανείς και όπου και να σπουδάσει, αποτέλεσμα δεν υπάρχει χωρίς ΠΑΙΔΕίΑ. Με καφαλαία. Αυτή όμως πώς διδάσκεται και από ποιούς; Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων..? Οπου νά'ναι ανοίγουνε οι νέες ΑΝΩΤΑΤΕΣ ιερατικές σχολές. Να μείνουμε ήσυχοι λοιπόν.

..και.. δε μου λες.. αυτό με τον ήλιο και το καλό κλίμα για πόσο θα μου το κοπανάς;..!!!!! :-)))

Κάποτε, ξέρεις, το δασκαλίκι ήταν λειτούργημα. Εκεί απάνω, στη φιλοτιμία των δασκάλων δλδ, πάταγε η κάθε κυβέρνηση και.. πάτωνε(!) τους μισθούς. Οι δάσκαλοι ζούσαν -και τους ήταν αρκετά- με ψίχουλα. Σήμερα, ε, καιρός ήταν να μην αρκούνται ούτε αυτοί στα ψίχουλα.. Το δυστύχημα είναι πως μείωσαν την απόδοσή τους, την κάνανε ανάλογη του μισθολογίου φαίνεται.

Κάποτε, οι γονείς λέγανε "μάθε παιδί μου γράμματα".. σήμερα λένε "μαθε παιδί μου κόλπα"..

Α, συγχίστηκα πάλι!!! ΦΤΟΥ!

..ξέρεις ότι ο γερμανός συνεταιρός μου ήθελε να εφαρμόσει ελληνικά κόλπα στη συνεργασία μας, η οποία διακόπηκε "με το μαχαίρι" βεβαίως βεβαίως..

Το γερμανό μάλλον τον συγκρατεί η αίσθηση της τιμωρίας που κρέμεται πάνω από το κεφάλι του, ενώ ο έλληνας διεγείρεται με αυτήν ακριβώς την αίσθηση.. O tempora, o mores!

Lion είπε...

Αααα, ειμαι επιμονος εγω. Με εχουν πρηξει με τον καιρο τα τελευταια 20 χρονια - ειναι η στανταρ ερωτηση. Τωρα που βρηκα εσενα, θα πληρωσεις εσυ για τα δεινα μου των 20 χρονων ;-)
(οκ, δεν ξανακανω κουβεντα)

Το προβλημα με τους γερμανους ειναι, οτι ουτε απατες της προκοπης δεν ξερουν να κανουν. Γι' αυτο και ο πρωην συνεταιρος σου απετυχε.

Με την Παιδεια εισαι σωστη μεν, αλλα ... ειναι τεραστια κουβεντα.

Rodia είπε...

Κατέβασα μια τρελή ιδέα!
Για σκέψου τι θα γινόταν αν ήτανε δυνατό να μεταφέρουμε όλους τους γερμανούς στην Ελλάδα και να πάμε όλοι οι έλληνες στη Γερμανία. Οι χώρες να μένανε οι ίδιες φυσικά, καθεμιά με τον καιρό της(!!!) και τους Νόμους της και τη λειτουργία του κράτους βεβαίως...

Βάζω στοίχημα ότι οι έλληνες θα μεγαλουργούσαν ενώ οι γερμανοί απλώς θα τρελαινόντουσαν!!!

;-)
..τι λες..?
χεχε..

Unknown είπε...

Ο καπετάνιος ψιλοσυμφώνησε (εστω μερικώς) με την παιδεία... θα πεθάνω....

(ναι παιδεία χρειάζεται και μόνο παιδεία... γιατί αλλιώς υπάρχουν οι πλίτες που θα τσαντιστούν που δεν τους έκαναν την μπαγαποντιά τους....)

ONOMATODOSIA είπε...

αριθμούς προτεραιότητας,


πλακα εχετε κει κατω.εδω τραβαμε αριθμους μονο στο zullasungstele.
τωρα τι ειναι αυτο; ειναι μια υπηρεσια για τις πινακιδες του αυτοκινητου. σε καμμια πεντακοσαρια χρονια θα ρθει μπορει και στην ελλαδα.ναι δεν παμε στο υπουργειο συγκοινωνιων..χο χο

συγνωμη για το ειρωνικο μου...αλλα αριθμο προτεραιοτητας σε ταχυδρομεια και τραπεζες και αλλες υπηρεσιες ε!... ελεος

Rodia είπε...

ONOMATODOSIA:
Ναι, αλλα εκει έχει συννεφιά και βρέχει ΕΙΠΑΜΕ!!:-)

Lion είπε...

Σχετικα με την τρελη σου ιδεα: ειχα καποτε πληρωμα στο πλοιο εναν γερμανο αστυνομικο (τροχονομο) με την παρεα του. Ηθελαν να μεινουν 2 μερες εξτρα μετα την κρουαζιερα για να δουν την Αθηνα.

Τους ξαναειδα 2 μερες μετα, στο αεροδρομιο. Ο τυπος ηταν *κιτρινος*. Δυο μερες Αθηνα (σαν πεζος) του ειχαν καταστρεψει τα νευρα ... Χρειαζοταν επειγοντως διακοπες - ετσι ειπε.

ONOMATODOSIA είπε...

ροδια, ο γερμανος λεει δεν υπαρχει ασχημος καιρος,απλως ... θελει την καταλληλη ενδυμασια.

τους βλεπω και με τη βροχη και με τα κρυα να χαιροντε την υπαιθρο...πολυ πρασινο.
οταν συννεφιαζει kai βρεχει στην ελλαδα ειναι...αστα