Πέμπτη, Αυγούστου 17, 2006

Η ελληνική επαρχία προβληματίζεται για
τα Γενετικά Τροποιημένα Τρόφιμα



Παραθέτω αυτούσιο το άρθρο από τη σελίδα της Αιτωλικής Εταιρείας Προστασίας Τοπίου και Περιβάλλοντος:


ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Στο ερώτημα τι είναι γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα μπορούσαμε να απαντήσουμε ότι αυτά είναι σπόροι γεωργικών προϊόντων (καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια κλπ.) που κατασκευάζονται στα εργαστήρια γιγαντιαίων πολυεθνικών εταιριών με σκοπό τα φυτά που προέρχονται απ’ αυτούς να αντέχουν σε ζιζανιοκτόνα - φυτοφάρμακα που παράγουν μόνο αυτές οι ίδιες οι εταιρίες.
Με τη χρήση των τοξικών αυτών φαρμάκων που παράγουν οι βιομηχανίες αυτές, καταστρέφονται όλα τα ζιζάνια που φύονται στα χωράφια των καλλιεργειών, αλλά όχι και τα φυτά του προϊόντος που καλλιεργείται, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος κατά στρέμμα.
Οι εταιρίες αυτές χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους της γενετικής μηχανικής με τις οποίες μπορούν και μεταφέρουν γονίδια από έναν οργανισμό σε άλλο. Γονίδια π.χ από τρία βακτήρια και δύο ιούς τοποθετούνται σε γενετικό υλικό από σπόρο καλαμποκιού και κάνουν το παραγόμενο φυτό ανθεκτικό σε συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο δηλητήριο. Η ανθεκτικότητα αυτή επιτρέπει την αυθαίρετη και αλόγιστη χρήση αυτών των ζιζανιοκτόνων και επιπλέον τα γενετικώς τροποποιημένα αυτά φυτά δυνατόν να παράγουν ένζυμα και ουσίες με απρόβλεπτες δυσμενείς επιπτώσεις σε φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς.
Η παραγωγή τέτοιων σπόρων στα εργαστήρια των πολυεθνικών αυτών εταιριών εμπεριέχουν εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και οικολογική ισορροπία ολόκληρου του πλανήτη αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο για τους εξής λόγους.

1. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Οι σπόροι που παράγονται από τα εργαστήρια αυτά, παράγουν φυτά των οποίων οι σπόροι των καρπών τους στερούνται της ικανότητας να φυτρώνουν όταν τους σπείρει εκ νέου ο παραγωγός. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί να είναι υποχρεωμένοι κάθε χρόνο να αγοράζουν σπόρους αποκλειστικά από την πολυεθνική αυτή εταιρία, η οποία έχει πολύπλοκες και πολυδάπανες μεθόδους να κάνει ξανά παραγωγικούς τους στείρους σπόρους της. Οι παραγωγοί επίσης θα είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν και τα ανάλογα φυτοφάρμακα της ίδιας εταιρίας απέναντι στα οποία και μόνο σε αυτά, είναι ανθεκτικές οι αναπτυσσόμενες καλλιέργειες. Αυτό όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ενέχει τον κίνδυνο 4-5 πολυεθνικές εταιρίες να ελέγξουν κάποια στιγμή την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και έτσι να ασκούν ανεπίτρεπτους εκβιασμούς σε ολόκληρους λαούς ή κυβερνήσεις. Βλέπουμε εδώ δηλαδή να είναι έτοιμα να εφαρμοστούν στην πραγματικότητα μέθοδοι που λίγα χρόνια πριν αποτελούσαν σενάρια κινηματογραφικών ταινιών φαντασίας.

2. ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΕΙΔΗ ΦΥΤΩΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

Τα γενετικά τροποποιημένα αυτά φυτά μπορούν να διασταυρωθούν ελεύθερα στη φύση με συγγενικά τους είδη και να δημιουργήσουν δυσκολοεξόντωτα νέα ζιζάνια αφού και αυτά ενδεχομένως θα γίνουν κάποια στιγμή ανθεκτικά στα ίδια ζιζανιοκτόνα στα οποία ήσαν ανθεκτικά τα γενετικώς τροποποιημένα. Θα αναφέρουμε εδώ το παράδειγμα της ελαιοκράμβης στην Ευρώπη όπου υπάρχουν 900 συγγενικά της είδη ενώ ήδη εντύπωση προκαλεί τελευταία η παρατηρούμενη ικανότητα των βακτηριδίων του εδάφους να μεταφέρουν τα ξένα γονίδια από τα γενετικά τροποποιημένα φυτά σε άλλα φυτά. Φυτά καλαμποκιού, σόγιας, βαμβακιού, που έχουν γενετικά τροποποιηθεί ώστε να παράγουν τοξίνες παρόμοιες με αυτές που παράγει ο βάκιλος της Θουριγγίας, παρατηρήθηκε ότι προκαλούσαν ταυτόχρονα και την ανάπτυξη ανεπιθύμητης ανθεκτικότητας σε βλαβερά για τις καλλιέργειες έντομα. Οι διασταυρώσεις αυτές και η δημιουργία νέων φυτών με νέες ιδιότητες μπορεί να έχει σαν συνέπεια την παραγωγή από τα φυτά αυτά ουσιών με πολύ επικίνδυνες επιπτώσεις για διάφορους άλλους φυτικούς ή ζωικούς οργανισμούς, ωφέλιμους ή μη, τους οποίους μπορεί να απειλήσουν ακόμα και με πλήρη εξαφάνιση. Πρόσφατα είδαμε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία σε καλλιέργειες με γενετικά τροποποιημένα φυτά μεγάλοι πληθυσμοί από πεταλούδες ψοφούσαν από άγνωστη ουσία που παρήγαγε το καλλιεργούμενο και γενετικά τροποποιημένο προϊόν.

3. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΥΣΙΩΝ ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΑ

Εξαιρετικά επικίνδυνο, για τον ίδιο τον άνθρωπο αυτή τη φορά, είναι το γεγονός ότι με την τροποποίηση που γίνεται στο γενετικό υλικό των διαφόρων φυτών, αυτά ναι μεν αποκτούν ανθεκτικότητα απέναντι σε ένα συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο αλλά ταυτόχρονα, δεν είναι κανένας σε θέση να μας πει αν αυτή η τροποποίηση θα έχει και άλλες επιπτώσεις στη γενετική συμπεριφορά του προϊόντος. Είναι πολύ πιθανό τα φυτά αυτά τελικά να παράγουν και ουσίες με διάφορες δυσμενείς επιπτώσεις π.χ με αλλεργιογόνες ιδιότητες που σε ορισμένα άτομα μπορεί να προκαλούν ακόμα και θανατηφόρα αλλεργικά shock ή να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην γονιμότητα του σπέρματος στον άνδρα ή του ωαρίου στη γυναίκα, ή να αναπτύσσουν καρκινογόνο δράση κλπ.

4. ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΓΝΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΜΙΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΡΟΠΟ

Οι γιγαντιαίες πολυεθνικές που σκοπός τους είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους και μόνο, ρίχνουν τελικά στην παγκόσμια αγορά γενετικά τροποποιημένα προϊόντα χωρίς να έχουν ούτε οι ίδιες επαρκή εμπειρία πάνω στις συνέπειες της παρέμβασης τους πάνω στους γενετικούς κώδικες των προϊόντων τους αυτών. Την ποικιλομορφία δηλαδή των ειδών που διαμόρφωσε η φύση μέσα σε εκατομμύρια χρόνια με τις λεγόμενες μεταλλάξεις, ο άνθρωπος επιχειρεί να το πετύχει στα εργαστήρια αυτών των πολυεθνικών, σαν επικίνδυνος μαθητευόμενος μάγος, μέσα σε λίγους μήνες. Αν σκεφτεί κανείς πως βρισκόμαστε στην αρχή ακόμα της επίλυσης του γρίφου του γενετικού κώδικα και έχουμε ακόμα πάρα πολλά να μάθουμε και να εξιχνιάσουμε, εύκολα αντιλαμβάνεται τους τεράστιους κινδύνους που παραμονεύουν λόγω και της γιγαντιαίας, σε πλανητικό επίπεδο, εφαρμογής των μεθόδων αυτών. Καλό είναι να αναφέρουμε πως για την παραγωγή των διαφόρων φαρμάκων π.χ αντιβιοτικών τα ερευνητικά εργαστήρια επιλέγουν ελάχιστες τελικά ενώσεις από χιλιάδες παρόμοιες που παράγουν στα εργαστήρια τους και τελικά καταλήγουν σε μία η οποία πριν δοθεί στην κατανάλωση περνά μέσα από τεράστιο αριθμό πειραμάτων πάνω σε πειραματόζωα και τελικά μέσα από αυστηρές προδιαγραφές παίρνει την άδεια κυκλοφορίας. Παρά την αυστηρότητα αυτή αρκετές από αυτές τις ουσίες αποσύρονται αργότερα λόγω των παρενεργειών τους που παρατηρούνται στον άνθρωπο ή λόγω της καρκινογόνου πολλές φορές δράσης τους.

5. ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ KΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

Μόνο εξαιρετικά διεστραμμένα μυαλά θα μπορούσαν να συλλάβουν τέτοιο τρόπο βιασμού της φύσης και ελέγχου της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής. Έτσι με την εξέλιξη αυτή της γενετικής θα αποφασίζουν για την τροφή μας 4-5 γιγαντιαίες πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες ήδη στην Αμερική κατάφεραν να θεωρούνται τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα τους ως φυσικά. Στην Ευρώπη όμως την οποία δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν, η αντίδραση των διάφορων κοινωνικών ομάδων και με πρωτοπόρο την Greenpeace ήταν έντονη. Το 80% των καταναλωτών απορρίπτει τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και απαιτεί να μπουν ταμπέλες που να δηλώνουν την προέλευση του προϊόντος ώστε ο καταναλωτής να έχει την δυνατότητα να διαλέξει, κάτι που απορρίπτουν ασυζητητί οι πολυεθνικές εταιρίες. Ο Ευρωπαίος καταναλωτής θα πρέπει να ξέρει ότι ήδη καταναλώνει προϊόντα με πρώτη ύλη από γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Η γενετικά τροποποιημένη σόγια που παράγεται στην Αμερική είναι ήδη αναμεμιγμένη με την κανονική και μπορεί να βρίσκεται στο 60-70% των βιομηχανοποιημένων τροφίμων που καταναλώνουμε. Έτσι παρά τη θέλησή μας συμμετέχουμε σε ένα μαζικό και ανεξέλεγκτο παγκόσμιο πείραμα.

Σαν συμπέρασμα θα λέγαμε ότι οφείλουμε όλοι μας να δραστηριοποιηθούμε:

** Σε προσωπικό επίπεδο, απορρίπτοντας τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και επιλέγοντας τα βιολογικά προϊόντα, για την παραγωγή των οποίων από τον κανονισμό της Ε.Ε απαγορεύεται η χρήση γενετικά τροποποιημένων σπόρων.
** Σε Νομαρχιακό επίπεδο απορρίπτοντας τις αιτήσεις εταιρειών για την εγκατάσταση πειραματικών καλλιεργειών με γενετικά τροποποιημένα φυτά.
** Σε επίπεδο Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβάλλοντας με κανονισμό τη σήμανση των γενετικά τροποποιημένων τροφών και ζητώντας την απαγόρευση της αποκλειστικής διάθεσής τους από λίγες εταιρείες, προς αποφυγή του κινδύνου των ολιγοπωλίων.

Αιτωλική Εταιρεία Προστασίας Τοπίου και Περιβάλλοντος



1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ορθώς και σοφότατο.

Σε γενικές γραμμές οποιαδήποτε γεννετική τροποποίηση ΒΛΑΠΤΕΙ.

Το ερώτημά μου είναι: Τί ακριβώς είναι τα βιολογικά τρόφιμα;

Με ποιόν τρόπο αυτά καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν σε ζιζάνια που θερίζουν τις συμβατικές καλλιέργειες; Πώς ακριβώς επιτυγχάνεται η αντοχή τους; Μήπως έχουν υποστεί κάποια άλλη γεννετική τροποποίηση γι' αυτό το σκοπό;