Σάββατο, Σεπτεμβρίου 30, 2006

Το Πνεύμα και το Γράμμα του Νόμου στην Παιδεία (ΑΕΙ)



Ευκαιρία είναι να μάθουμε ποια είναι αυτή η περίφημη "δύναμη των bloggers" για την οποία γράφονται τόσα πολλά τελευταίως: Ανεβάζω τον σχολιασμό του κ. Τάκη Κωνσταντόπουλου σε προηγούμενο ποστ με τίτλο "Οι άριστοι φοιτητές υποβαθμίζουν τα πανεπιστήμια!", με την ευχή να γίνει ευρύτερα γνωστό το τι συμβαίνει στα ΑΕΙ της χώρας μας, μήπως ανακαλύψουμε πού πάσχει τελοσπάντων η Παιδεία.


σχόλιο 1.

Takis Konstantopoulos said...

Μόλις πριν λίγο έστειλα το παρακάτω κείμενο στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τακης Κωνσταντόπουλος

*Πρώην* καθηγητής Τμ. Μαθηματικών Πανεπ. Πατρών
(παραιτειθείς ακριβώς διότι το Τμήμα δίνει περισσότερη σημασία σε γραφειοκρατίες παρά στα Μαθηματικά)
---------------------------------

30-09-2006

Προς τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας Πανεπιστημίου Πατρών


Με θλίψη τις τελευταίες μέρες διαπιστώνω, ότι συνεχίζεται η ταλαιπωρία, στην οποία έχει υποβληθεί η φοιτήτρια κα Πέρλα Σούση (Εφημερίδες Έθνος 27-09-06 και Κόσμος 29-09-06). Η εν λόγω φοιτήτρια του Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών (2002-2004) επεράτωσε επιτυχώς 39 μαθήματα (δηλ. όσα ακριβώς απαιτούνται) για την απόκτηση του Πτυχίου Μαθηματικών, πήρε Master’s σε Pure Mathematics στο Cambridge και τώρα ξεκινά την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με υποτροφία του Γαλλικού Κράτους στην Ecole Normale Superieure (Παρίσι). Σημειωτέον ότι στην Πάτρα τελείωσε τις εξετάσεις όλων των μαθημάτων σε 3 έτη με βαθμολογία 9,8 (μέσος όρος), ενώ στο Cambridge ο βαθμός της ήταν ο υψηλότερος δυνατός (distinction).

Διετέλεσα καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών επί 3 έτη (2002-2004), διευθυντής του Τομέα Πιθανοτήτων και μέλος του ΔΣ (2003). Η κα Σούση συνέπεσε να είναι φοιτήτριά μου στα προπτυχιακά μαθήματα: Γραμμική Άλγεβρα, Θεωρία Πιθανοτήτων και Στοχαστικές Διαδικασίες. Εκτός τούτων, εντός της τριετίας παρακολούθησε και μεταπτυχιακό μάθημά μου, μη περιλαμβανόμενο στα απαιτούμενα 39, με άριστη απόδοση.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών βεβαίως την επαινεί. Το Πτυχίο της όμως δεν το δίνει, αφού το Τμήμα Μαθηματικών δεν συναινεί. Ισχυρίζεται (ή ερμηνεύει «αρμοδίως») διάφορα, ανάξια κάθε αναφοράς.

Ποιά είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αποστολή ενός ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ;
Είναι η προώθηση της Επιστήμης και των νέων Επιστημόνων;

Γνωρίζω ότι κάποια μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου υπηρετούν ευσυνείδητα την Επιστήμη και έχουν βοηθήσει/ενθαρρύνει/εμπνεύσει νέους Επιστήμονες.
Ωφείλουν άραγε τα μέλη αυτά--αντί να σιωπούν--να επισημάνουν στους αρμοδίους του Τμήματος Μαθηματικών ότι η προώθηση της Έρευνας όχι μόνο δεν επιτρέπει την τεχνητή δημιουργία εμποδίων αλλά απαιτεί και την άμεση άρση τυχόν υπαρχόντων;


Τάκης Κωνσταντόπουλος
Καθηγητής Θεωρίας Πιθανοτήτων
Πανεπιστήμιο Heriot-Watt, Εδιμβούργο
takis@ma.hw.ac.uk
http://www.ma.hw.ac.uk/~takis

Σαβ Σεπ 30, 02:01:36 μμ 2006

σχόλιο 2.

Takis Konstantopoulos said...

Αγαπητή Μαρίνα,

Υπηρέτησα στο Πανεπιστήμιο Πατρών επί 3 έτη (μετά από πολύχρονη ακαδημαϊκή καριέρα στην Αμερική). Κατάλαβα ότι είναι αν δεν ασχοληθείς με την πολιτική, με τη γραφειοκρατία, με διάφορες μικρότητες που ξεκινούν από το να φωνάζεις ως μικροπωλητής σε μια συνέλεύση καθηγητών έως στο να κάνεις τον σπουδαίο στους φοιτητές, τότε πρέπει να καταβάλεις μεγάλο κόπο για να διατηρηθείς σε κάποιο επιστημονικό επιπεδο.

Και επειδή δεν είχα χρόνο να αναπτύξω τις ικανότητες που απαιτούνται, ενώ παράλληλα το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η καθαρή και ορθολογιστική σκέψη, έφυγα και πάλι προς τα έξω.

Κατά την παραμονή μου στην Πάτρα γνώρισα κάποιους καλούς φοιτητές τους οποίους και προώθησα (ελπίζω) επιστημονικά, όχι μόνο δείχνοντάς τους ότι τα Μαθηματικά είναι ό,τι πιο όμορφο μπορούμε να παραγάγουμε (όπως, π.χ., μια συμφωνία του Mahler) αλλά και προειδοποιώντας τους ότι αυτή η ομορφιά μπορεί άμεσα να μετατραπεί σε ασχήμια αν δεν ειδωθεί από το σωστό πρίσμα. Υπέδειξα στους φοιτητές ότι πρέπει να αποφεύγουν εκείνα τα "πανεπιστημιακά συγγράμματα" (διανείμονται δωρεάν) που τους προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο.
Τους είπα ποιά είναι αυτά και γιατί είναι γεμάτα λάθη, ανακρίβειες και επιστημονικές ασυναρτησίες.

Η πλειοψηφία δεν επείσθη, διότι έχει ήδη πάρει το δρόμο προς τον πυθμένα. Κάποια μειοψηφία όμως, όπως η εν λόγω φοιτήτρια, κατάφερε, με πολύ κόπο, να πάει μπροστά.

Ξέρεις τι δύναμη χρειάζεται να διατηρήσεις την αγάπη σου για την Επιστήμη ενώ σε αναγκάζουν να διαβάσεις και να δώσεις εξετάσεις βασισμένες σε (1) παραδόσεις ανθρώπων που έχουν αναγάγει τα Μαθηματικά σε ανιαρές πράξεις και (2) σε συγγράμματα τα οποία είναι ντροπή για τα Μαθηματικά?

Αυτή τη δύναμη την είχαν πολύ λίγοι φοιτητές.

Το λυπηρό (τραγικό) είναι ότι κανείς δε μιλά. Και βλέπεις τι γνώμη έχει ο κόσμος για τα Μαθηματικά: "Μα, τι μπορεί να κάνεις; Μόνο δάσκαλος σε σχολείο η προαγωγός της παραπαιδείας μπορεί να είσαι", λένε.

Να πω και κάτι ακόμα πιο λυπηρό;
Η κατάσταση χειροτερεύει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα, ακόμα, υπάρχουν πολλά παιδιά με ζήλο και ιδέες. Όταν όμως μπουν στα πανεπιστήμια, το σύστημα (εμείς δηλαδή οι καθηγητές) φροντίζει να τις εξαφανίσει.

Τάκης Κωνσταντόπουλος

Σαβ Σεπ 30, 02:27:15 μμ 2006






----------------------------
ΣΗΜ. blogger: Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις δυο εξεχουσών προσωπικοτήτων του Παν/μίου Πατρών, όπου, όποιος επιθυμεί μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του, είναι:

Πρύτανης:

Σταύρος Κουμπιάς, koubias@ee.upatras.gr

Πρόεδρος Τμήματος Μαθηματικών:

Παναγιώτης Σιαφαρίκας, panos@math.upatras.gr




Μάλλον φταίει το... νερό !!!



Με ανησυχεί (και με τρομάζει ώρες ώρες) η αντιπαράθεση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, μαθητών και δασκάλων. ΑΝΤΙ παρά ΜΑΖΙ. Την εποχή που καταργήθηκαν οι ΕΔΡΕΣ πίστεψα ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε δρόμους ευνοϊκότερους για τους νέους. Τώρα αρχίζω να θυμώνω.

Σήμερα, όπου στρίψω και όπου κοιτάξω, το μάτι και το αφτί μου αντιλαμβάνονται έναν άτυπο ΠΟΛΕΜΟ μεταξύ φοιτητών-καθηγητών.

Δεδομένου ότι δε γίνεται να ρίξουμε το φταίξιμο στους νέους αφού ΕΜΕΙΣ τους καθοδηγούμε, ΕΜΕΙΣ έχουμε την υποχρέωση να τους δείξουμε/διδάξουμε, ΚΑΙ τρόπο ζωής, ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ.. Τι είναι άραγε αυτό που φταίει για ό,τι συμβαίνει..???

...και καταλήγω: Μάλλον φταίει το νερό!..

Ποιο νερό; Το νερό που πίνουμε, το νερό της κολυμπήθρας, το νερό που κουβαλούσαν οι νεροκουβαλητές στο μύλο; Δεν ξέρω, το ψάχνω.


Κατά τα λοιπά, γνωρίζουμε -ως έλληνες φυσικά- πώς να λύσουμε ΟΛΑ τα διεθνή ζητήματα, συζητούμε με πολλή σοβαρότητα θέματα όπως η παγκόσμια ειρήνη, η ανάκαμψη της οικονομίας του λεγόμενου τρίτου κόσμου, και πολλά άλλα βαρύγδουπα.

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2006

Οι άριστοι φοιτητές υποβαθμίζουν τα πανεπιστήμια!



Η περίπτωση της άριστης φοιτήτριας Πέρλας Σούση αποδεικνύει την πρόθεση της ελληνικής εξουσίας για καθήλωση του έλληνα πολίτη στην κατηγορία του βλάκα και -το πολύ- του μέτριου. Υποθέτω ότι έχουμε συναντήσει παρόμοιες περιπτώσεις στο περιβάλλον μας, αλλά αυτή εδώ ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Μάλλον επειδή η Πέρλα έχει το θάρρος να πολεμά και όχι να εξαφανιστεί "ήσυχα" στα ξένα ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω της, όπως έπραξαν άλλοι επιστήμονες στο παρελθόν, ούτε να χαθεί ανάμεσα στους μέτριους υποκρινόμενη την αφανή ηρωΐδα, ούτε να "επιμείνει ελληνικά" παραμένοντας στο χώρο των ΑΕΙ με κίνδυνο να συνεχίσει να υφίσταται το "σκάψιμο" του λάκκου γύρω της από τους "άξιους" συναδέλφους.

Εχω ένα λόγο παραπάνω να παρακαλέσω την Πέρλα να παραμείνει εκτός Ελλάδας, να μην επιστρέψει εδώ παρά μονάχα για διακοπές. Πέρλα, σε παρακαλώ, μη γυρίσεις!

Ολόκληρη η ηλεκτρονική επιστολή της Πέρλας Σούση προς τον Πρύτανη του Παν/μίου Πατρών:



Ημερομηνία: Thu, 21 Sep 2006 14:35:18 +0300
Θέμα: Απίστευτη ιστορία! Γιατί;

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,

Θα ήθελα πρώτα να εκφράσω το σεβασμό μου και τις ευχαριστίες μου που με δεχτήκατε στο γραφείο σας, για να ακούσετε το πρόβλημα που με έχει αναστατώσει και μου έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση. Παρακαλώ να μου επιτρέψετε να σας καταθέσω και γραπτώς αυτή μου την απογοήτευση λίγο πριν αναχωρήσω για το Παρίσι, όπου θα ξεκινήσω τη διδακτορική μου διατριβή στη Στοχαστική Γεωμετρία στην Ecole Normale Superieure με υποτροφία από τη Γαλλία (INRIA).

Ήδη, όπως γνωρίζετε, ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στα Μαθηματικά και νοιώθω μεγάλη τιμή και επιστημονική ευθύνη, γιατί αυτός ο τίτλος μου απονεμήθηκε με Άριστα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, παρά το ότι μέχρι αυτή τη στιγμή το τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οποίο πραγματοποίησα τις προπτυχιακές μου σπουδές αρνείται να μου χορηγήσει το πτυχίο μου.

Κύριε Πρύτανη, όταν τελείωσα το Λύκειο και έδωσα τις Πανελλήνιες εξετάσεις, στις οποίες αρίστευσα, επέλεξα να εναποθέσω τα πρώτα μου Πανεπιστημιακά όνειρα και την αγάπη μου για τα Μαθηματικά, στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Πριν ολοκληρωθούν τρία χρόνια φοίτησης μου, δυστυχώς, είχα εξεταστεί με επιτυχία στα 39 μαθήματα που απαιτεί το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Μαθηματικών με μέσο όρο 9,80. Στα τρία αυτά χρόνια είχα την τύχη να διδαχτώ τη μαθηματική σκέψη από καθηγητές, αληθινούς δασκάλους, που μου προσέφεραν όμορφες γνώσεις, αλλά είχα και την ατυχία να συναντήσω καθηγητές που μου προσέφεραν βαριές προσβολές.


Η ολοκλήρωση του συνόλου των εξεταστικών απαιτήσεων μέσα σε τρία χρόνια, αντί για χαρά και έπαινο, σηματοδοτήθηκε με την τρομερή φράση που μου είπε ο Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών, καθηγητής Π. Σιαφαρίκας: «Έτσι υποβαθμίζεις τη σχολή». Παράλληλα ο κύριος Χαλκιόπουλος της Γραμματείας με αποκάλεσε παράνομη, γιατί τελείωσα νωρίτερα. Να σημειώσω ότι είχα εγγραφεί και εξεταστεί σε όλα τα μαθήματα με καθόλα νόμιμο τρόπο και εγκεκριμένο από τη Γραμματεία.


Λίγες μέρες πριν, με τη συμπλήρωση τετραετίας από την εγγραφή μου, ήρθα πάλι στην Πάτρα και εξετάστηκα σε δύο ακόμη μαθήματα όπως μου υπεδείχθη από τη Γραμματεία, παρά το ότι είχα συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό μαθημάτων για τη λήψη πτυχίου. Στη συνέχεια ζήτησα στη Γραμματεία να κάνω αίτηση για χορήγηση πτυχίου, όμως μου απάντησαν ότι δεν μπορώ να το πάρω γιατί η εξέταση στα δυο επι πλέον μαθήματα πρέπει να είναι επιτυχής και επίσης ότι τα μαθήματα αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πτυχίο. Ακόμα μου είπαν ότι το θέμα πρέπει να περάσει από διοικητικό συμβούλιο για να αποφασίσουν αν θα μου δώσουν πτυχίο.

Αυτό σημαίνει ότι θα είμαι η μοναδική φοιτήτρια του Μαθηματικού που υποχρεούμαι να εξεταστώ επιτυχώς σε 41 μαθήματα ενώ όλοι οι άλλοι σε 39.
Μου αφαιρούν επίσης το δικαίωμα να επιλέξω ποια μαθήματα επιλογής θέλω να συμπεριληφθούν στο πτυχίο μου, όπως βάσει νόμου προβλέπεται για όλα τα ΑΕΙ της χώρας.

Κύριε Πρύτανη, αδυνατώ να σας περιγράψω τα συναισθήματά μου όπως μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν διαμορφωθεί από αυτό που θα τολμήσω να αναφέρω ως εμπαιγμό της προσπάθειας και της αγάπης μου για τα Μαθηματικά. Δεν ξέρω σε ποιες ενέργειες να προβώ προκειμένου να μου αποδοθεί αυτό το οποίο μου ανήκει!

Κρατώντας μέσα μου τις όμορφες γνώσεις που μου έχουν προσφέρει ορισμένοι καθηγητές που είχα την τύχη να συναντήσω στις σπουδές μου, σας εκφράζω και πάλι τις ευχαριστίες μου και το σεβασμό μου.

Πέρλα Σούση
Πρώην φοιτήτρια Πανεπιστημίου Πατρών
Κάτοχος Part III Cambridge(Distinction)
Υποψήφια Διδάκτωρ ENS

Από το σχετικό άρθρο στο "ΕΘΝΟΣ"

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 28, 2006

Γίναμε 25% πλουσιότεροι ! (στα χαρτιά)



Μαθήματα δημιουργικής λογιστικής ή όταν ευημερούν οι αριθμοί

Οπως μπόρεσα να καταλάβω, η κυβέρνηση μας δήλωσε κατά 25% πλουσιότερους, συμπεριλαμβάνοντας στην εξαγωγή του Μέσου Ορου το "μαύρο χρήμα" δλδ το αφορολόγητο χρήμα δλδ τα "φακελάκια", τα φιλοδωρήματα, τις μίζες, τα "δωράκια", κλπ, μαζί με τους μισθούς και τις συντάξεις. Δεν είμαι ειδική και δεν κατανοώ τη λογιστική, αλλά αυτό που λένε ότι ο έλληνας έφτασε να αμοίβεται πλέον από σήμερα με το Μέσο Ορο του μισθού του πολίτη της Ε.Ε. όσο νά 'ναι μου χτύπησε ένα καμπανάκι. Δηλαδή κύριοι, πώς, με ποιο τρόπο αυξηθήκανε οι μισθοί; Η δική μου σύνταξη, ας πούμε, θα αυξηθεί; Μπα, ίδια θα μείνει. Θα δοθεί 25% αύξηση στους εκπαιδευτικούς που απεργούν αυτές τις μέρες; Μπα, αδύνατον. Αρα; Αρα, φάτε μάτια ψάρια... (ξανά)

Από την άλλη, άκουσα πως το ίδιο κόλπο είχε κάνει η Ιταλία ώστε να συμπεριληφθεί στις 7 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη και έμεινε με τη δόξα. Σήμερα πληρώνει το λάθος της. Εμείς, πότε και πώς θα το πληρώσουμε; Κάτι θα έγραφα για τη γυναίκα του καίσαρα, αλλά εδώ δε γράφω περί τιμιότητας...

Σήμερα στις 22:00 στην ΕΤ1, τα δυο πρώτα επεισόδια της σειράς "Λούφα και παραλλαγή", μη ξεχνιόμαστε, ε


μια συζήτηση ανιαρή:
Περί μπούρκας το ανάγνωσμα, πρόσχωμεν!




Α- Εκτός απο τα ρύζια κλπ, που τώρα απαγορεύονται στην εκκλησία, κάποιος παπάς έλεγξε και το προσκλητήριο του γάμου "να είναι πρέπον αλλιώς δεν κάνει το μυστήριον"! Αυτό άκουσα απ' το ραδιόφωνο σήμερα το πρωί.

Β- Εχουν ξεσαλώσει!

Α- Οχι παίζουμε!

Β- Κατι βρωμάει άσχημα στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Α- Για κλάμματα είμαστε...

Β- Λέω να μεταναστέψω. Βαρέθηκα πια.

Α- Οι μαλάκες που πάνε στην εκκλησία να παντρευτούν ας τα πάθουν!

Β- Δεν είναι τόσο απλό...

Α- Το ξέρω, δεν το ξέρω λες;

Β- Πράγματα που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια, μένουν και βρωμάνε στο τέλος.

Α- Αλλά πολλά μικρά τέτοια προκαλούν αντίδραση. Τους κράζουν όλοι.

Β- Μπα, να δεις που θα τους δικαιολογήσουν... η παρθενορραφή θα επιστρέψει!

Α- Αυτοί που θα τους δικαιολογήσουν είναι οι καμμένοι, ό,τι και να γίνει, δικοί τους είναι.

Β- Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι οτι οι καμμένοι αυξάνονται..

Α- Αυτό ναι... ειναι η οικονομική σκατοκατάσταση.

Β- Ναι, συμφωνώ απολύτως: οικονομικό είναι το θέμα. Ας είχε ο κόσμος ψωμάκι και σού 'λεγα με τι θα ασχολιόταν!

Α- Η κουμπάρα νά 'ναι ευπρεπής, οι καλεσμένοι ήσυχοι, το νυφικό μακρύ και χωρίς ανοίγματα, οχι ρύζια, κλπ, το προσκλητήριο λευκό και απλό...

Β- Υπάρχει και το δημαρχείο... ρε τι γινεται στο ελλαδιστάν!

Α- Δάκτυλος των ισλαμιστών!...

Β- Ναι, σιγά σιγά θα έρθει και η μπούρκα!...

Α- Πολλοί δάκτυλοι τελικά!...

Β- Η μπούρκα -λευκή σαν πέπλο- θά 'ρθει σε δεύτερη δόση, σαν ορθόδοξο πατροπαράδοτο σύμβολο παρθενίας, κλπ κλπ, κάτι θεολογικό θα βρεί ο Γιανναράς!!!...


----------------------
ΣΗΜ. Πόσο ανιαρή μπορεί να είναι μια συζήτηση όταν συμφωνούν οι συνομιλητές!

;-)+ + + + <



Εργα γίνονται, ανεργία έχουμε !



Η σημασία της κοινωνικής εργασίας στην καταπολέμηση της ανεργίας

Οταν λέμε "Εργο" στον τόπο μας, εννοούμε κάτι τι φανταχτερό, ένα μεγάλο οικοδόμημα, ένα δρόμο, ένα μεγαλεπήβολο πλάνο, κ.λπ., ένα οικοδομικό έργο γενικώς. Ούτε που πάει ο νους μας σε έργα "αφανή", όπως π.χ. οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα μηπιαγωγεία, τα κέντρα για ηλικιωμένους, τα κέντρα περίθαλψης, κ.ά. Παράλληλα, νομίζουμε ότι με τα οικοδομικά έργα καταπολεμείται η ανεργία, πράγμα που μάλλον ενστερνίζεται και η κάθε εξουσία (δήμος ή κυβέρνηση) και πλακώνει τα μυστριά και τους γερανούς με το που θα εκλεγεί ή λίγο πριν τις εκλογές, όπως βλέπουμε να συμβαίνει αυτές τις μέρες. Κάθε τετράγωνο και γερανός, κάθε δρόμος και σκαπτικό μηχάνημα!

Πόσοι όμως θα εργαστούν σε αυτά τα έργα και ποιοί; Οι πτυχιούχοι μας μένουν απέξω, παρεκτός και αν χρισθούν κάτι άλλο! Νηπιαγωγός* σε θέση χειριστού εκσκαφέα, είναι υπεύθυνη θέση που απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις, δύσκολο πράγμα. Νηπιαγωγός σε θέση καθαρίστριας είναι εύκολο, αλλά κρίμα δεν είναι τα χρόνια που απαιτήθηκαν για να γίνουνε κτήμα οι σχετικές γνώσεις; Αν και οι απολαβές είναι ίσες, και ένας νηπιαγωγός είναι εξίσου χρήσιμος με μια καθαρίστρια, η εργασία που προσφέρουν διαφέρει. Ο μεν νηπιαγωγός χτίζει το μέλλον μας, διαμορφώνει το χαρακτήρα των παιδιών μας, η δε καθαρίστρια φροντίζει να μας απαλλάξει από τα σκουπίδια -κάπως σαν τον κ. funEL, αλλά σε πρακτικό επίπεδο.

Το επάγγελμα της καθαρίστριας δεν απαιτεί ειδικές σπουδές, όπως και το επάγγελμα του εργάτη. Οπότε, αυτές οι θέσεις εργασίας είναι εύκολο να καταληφθούν και από ανθρώπους οι οποίοι δεν γνωρίζουν καν τη γλώσσα. Δε χρειάζεται να ξέρει κανείς ορθογραφία για να κρατήσει επιτυχώς μια σφουγγαρίστρα ή ένα κασμά, και το έργο που θα παράγει θα είναι εντυπωσιακό. Φτηνή εργασία, ακριβά έργα πολυτελείας! Φάτε μάτια ψάρια, που λένε...

Το επάγγελμα του νηπιαγωγού απαιτεί ειδικές σπουδές, χρόνο και χρήμα για την εκμάθησή του, έφεση προς το αντικείμενο των σπουδών -δεν γίνεται νηπιαγωγός π.χ. κάποιος αγριάνθρωπος που δεν αντέχει τις παιδικές φωνούλες! Αυτό το επάγγελμα, είναι σημαντικό επειδή χτίζει ψυχές, αλλά... ποιος τη βλέπει την ψυχή..?

Αγαπητή κυβέρνηση, διορίστε ανθρώπους λειτουργούς σε έργα ουσίας και όχι σε έργα βιτρίνας. Καλή η βιτρίνα, δε λέω, αλλά αν η αποθήκη του καταστήματος μυρίζει μούχλα, αν τα ράφια είναι άδεια, ο πελάτης θα προσπεράσει. Εκτός αν το επιθυμητό είναι η διαπαιδαγώγηση πελατών με άριστα στη βλακεία. ΟΥΦΦΦ


----------
* στη θέση του νηπιαγωγού, νοείται και ο δάσκαλος, ο κοινωνικός λειτουργός, κ.ά. κοινωνικά λειτουργήματα. Αυτή η διαφορά μεταξύ επαγγέλματος και λειτουργήματος επίτηδες δεv θίχτηκε και παρέμεινε το ποστ στην απλή πρακτική αναφορά μισθών και δεξιοτήτων.

μια λέξη που δεν ξέρω αν υπάρχει στα λεξικά



(ή blogs και forums)


Πρόκειται για το ρήμα "υστερίζω". Δεν το έχω βρει σε λεξικά, αν και το χρησιμοποιώ συχνά -ιδίως τον τελευταίο καιρό. Το πρωτάκουσα πριν δεκαπέντε και βάλε χρόνια να το λέει ένας φίλος μου και το ενστερνίστηκα αμέσως. Οπως το ακούω, μοιάζει με συνδυασμό των λέξεων υστερία και τσιρίζω, πολύ ταιριαστών μεταξύ τους. Οταν ακούω να μιλούν για υστερία, φαντάζομαι κάποιον να τσιρίζει και να μου ξεσκίζει τ' αφτιά.

Αυτά για την προφορική χρήση τσιτάτων, λόγων δηλαδή χωρίς ουσία, που διατυπώνουν θεωρίες χωρίς απόδειξη. Στα παράθυρα των καναλιών τα συναντώ, καθώς και σε μερικές "συζητήσεις" από καθέδρας, όπου, εγκλωβισμένη σε μια καρέκλα με κατεύθυνση κάποιο ρήτορα που υστερίζει, δέχομαι κατάμουτρα φράσεις χωρίς αντίκρυσμα.

Αν το ρήμα "υστερίζω" μεταφερθεί στο γραπτό λόγο, σημαίνει τα διάφορα τσιτάτα που εξακοντίζονται στον τύπο αλλά και στο διαδίκτυο. Κατά καιρούς λαβαίνω μερικά μηνύματα με διάφορες προτροπές ή διαμαρτυρίες -συνήθως. "Κάντε αυτό" ή "Μη κάνετε το άλλο" γράφουν κάποιοι με κεφαλαία γράμματα, και απορώ γιατί άραγε διαλέγουν εμένα να στείλουν τα τσιτάτα τους. Ισως διαβλέπουν ότι είμαι ήρεμος άνθρωπος και θα λειτουργήσω ως κυματοθραύστης στον υστερισμό τους. Ισως να τα στέλνουν απλώς παντού.

Κάποτε θυμώνω. Οσο πατάει η γάτα. Σήμερα, ας πούμε, που έλαβα ένα με το τσιτάτο "Οι BLOGGERS δεν έχουν ανάγκη από προστάτες" δεν μπόρεσα παρά να συμφωνήσω, αν και δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο είναι ανάγκη να διατυπωθεί η φράση αυτή. Φυσικά και δεν έχουμε ανάγκη. Το άλλο τσιτάτο όμως που προηγείται, το αναιρεί: "ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ" γράφει ένα νικνέημ αναφερόμενο στη διαγραφή ενός σχολίου του από κάποιο blog. Τουλάχιστον, ας έγραφε και το σχόλιο για να αποκτήσω ιδίαν αντίληψιν -που λένε.

Αγαπητό νικνέημ, πριν αποφασίσεις να υστερίσεις, κατάλαβε σε παρακαλώ ότι το blog ανήκει στον blogger και εκείνος διατηρεί το δικαίωμα να επιτρέπει να σχολιάζονται τα κείμενά του ή όχι και με ποιους όρους -ελεύθερα, μετά από comments moderation, με word verification, κλπ κλπ. Διαφορετικά, δεν θα ήταν blogs αλλά forums. Αν επιμένεις να κάνεις γνωστή την άποψή σου στην οποία πιστεύεις και σε καίει, γράψε τη στο δικό σου blog, αν δεν έχεις άνοιξε ένα ή βρες ένα άλλο με παρόμοιο θέμα, να μάθουμε κι εμείς περί τίνος πρόκειται.


Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 27, 2006

Ποτ πουρί "του νόου ας μπέτε" !!!


Μπαίνω σήμερα το πρωί στο μόνιτορ και τι βλέπω; Μια απίθανη ακολουθία μικρών φράσεων που συσχετίζονται με διάφορους τρόπους. Αποφασίζω να παίξω μαζί τους. Πρώτο βήμα, η αντιγραφή. Δεύτερο, η αναφορά στους συνδέσμους. ΟΥΦ! Είναι περισσότερη δουλειά απ' ό,τι νόμιζα. Λέω από μεσα μου "θα γράψω τις 10 πρώτες" αλλά σύντομα αναιρώ γιατί όλο και κάτι τι καλό ανακαλύπτω παρακάτω. Οι πρώτες μικρές φράσεις (ή τμήματα ενδιαφέροντα -για μένα- από λίγες πρώτες μεγάλες φράσεις) είναι αυτές που ακολουθούν με τη σειρά που εμφανίζονται. Πέρα από το παιχνίδι των φράσεων, ανακάλυψα ένα σωρό καινούργια μέλη του μπλογκόκοσμου, νέους συνδέσμους ενδιαφέροντες, βιντεάκια, τραγουδάκια, εικονίτσες....

ΜΟΝΙΤΟΡ, Τετάρτη, 27 Σεπτέμβρη 2006.

Κυκλοφορούσε στο internet. ~~Atix
Τις τελευταίες μέρες πιάνει όλο και πιο πολύ χώρο. ~~Infesto
Βγήκε πάλι στο δρόμο. ~~Infesto
Το μεγαλύτερο ρίσκο που μπορεί να πάρει κανείς, είναι να μην παίρνει κανένα ρίσκο. ~~Madman returns
Για δέκα χρόνια δεν μπορούσα να γυρίσω πίσω,τώρα έχω ξεχάσει και το δρόμο... ~~μερικές φορές... ή σε απλά ελληνικά sometimes...
...στην πραγματικότητα τα μάτια μας πέφτουν για ύπνο όταν ξυπνάμε και ξυπνούν όταν μας παίρνει ο ύπνος. ~~ Old Boy
για καιρό έχω τη λέξη προστασία γραμμένη στο δωμάτιό μου. ~~ a_live
και τώρα; γυρνω σαν τρελος. στην αρχη της σκαλας.~~Greek gay lolita
Μη μελαγχολείτε! Μπόρα είναι, θα περάσει... ~~skepseis & photos
8/12 ερχεται στην αθηνα. ~~StereoNova
α ρ κ ε τ α με την βρεφοκρατουσα...! ~~StereoNova
...πάντως τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας δεν τη γλιτώνουν. ~~Paralysis by Analysis
γκέγκε Αντώνη; ~~πλινθοι και κεραμοι
Με μία λέξη: Απογοήτευση. ~~Ας φορέσουμε κάτι πιο ανάλαφρο...
Η σειρά θα τελειώσει στην 108η ημέρα παραμονής των ηρώων στο νησί. ~~Ανήλικος
Αναζητείται » Ανήλικος @27/09 03:16
Με λιγα λογια και πολλες τσιμπλες... ~~PREZA TV
Στο τέλος της ημέρας θα γίνει ο απολογισμός. ~~alzap
Περίεργο το τι προσέχει κανείς πάνω στους άλλους. ~~urbicide
Οι άνδρες πιστεύουν ότι αποτελούν το ισχυρό φύλο. ~~atheofobos
Νομιζεις οτι τα'χεις δει ολα μωρο μου. ~~so-de-lovely
Τον τελευταίο μήνα κάτι δεν πάει καλά στον παγκόσμιο αθλητισμό. ~~Site Seen
Δεν καταλαβαίνω. ~~Χαρτοπόντικας
πλακα ειχε το τεστακι. ~~Παραμυθούπολη
Γεια σας και πάλι γεια σας!! ~~Windows Live
Τρέχει το νερό, τρέχουν κι οι μονάδες! ~~:) c' est moi!
Τις τελευταίες μέρες, πολλά και διάφορα συμβαίνουν στην ζωή μου. ~~some photos, some ideas, some links, just a blog...
δεν αξιώθηκα ακόμη να διαβάσω την ποίησή του. ~~dimitris.gr
...θα μετανιώσεις για τίποτα; ~~dtsomp on the keyboard
Τα άκουσα , τα ξανάκουσα... τα είδα και τα ξαναείδα.... ~~Ήχοι & χρώματα
Καλησπέρα Σήμερα λέω να ασχοληθούμε με το ανέβασμα … στον λόφο . ~~ΣΚΕΨΕΙΣ
Για την ακρίβεια ο σωστός όρος είναι ανοιχτά προσθετικά μέλη. ~~elkosmas
...no sir, όχι στο Λογόκηπος. ~~Αυτο και το Αλλο
...θέση του ιωνικού Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος... ~~The Pagan Files


ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΘΑ ΠΑΙΞΩ! ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΣΑΝ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ:


- α ρ κ ε τ α με την βρεφοκρατουσα...!
- Βγήκε πάλι στο δρόμο.
- Κυκλοφορούσε στο internet.
- Τις τελευταίες μέρες πιάνει όλο και πιο πολύ χώρο.


- Το μεγαλύτερο ρίσκο που μπορεί να πάρει κανείς, είναι να μην παίρνει κανένα ρίσκο.
- για καιρό έχω τη λέξη προστασία γραμμένη στο δωμάτιό μου.


- Για δέκα χρόνια δεν μπορούσα να γυρίσω πίσω,τώρα έχω ξεχάσει και το δρόμο...
- και τώρα; γυρνω σαν τρελος. στην αρχη της σκαλας.


- στην πραγματικότητα τα μάτια μας πέφτουν για ύπνο όταν ξυπνάμε και ξυπνούν όταν μας παίρνει ο ύπνος.
- Περίεργο το τι προσέχει κανείς πάνω στους άλλους.


- 8/12 ερχεται στην αθηνα.
- Μη μελαγχολείτε! Μπόρα είναι, θα περάσει...


- Οι άνδρες πιστεύουν ότι αποτελούν το ισχυρό φύλο.
- Νομιζεις οτι τα'χεις δει ολα μωρο μου.


- πάντως τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας δεν τη γλιτώνουν.
- γκέγκε Αντώνη;


- Η σειρά θα τελειώσει στην 108η ημέρα παραμονής των ηρώων στο νησί.
- Με μία λέξη: Απογοήτευση.
- Δεν καταλαβαίνω.
- Τις τελευταίες μέρες, πολλά και διάφορα συμβαίνουν στην ζωή μου.


- Αναζητείται Ανήλικος
- Με λιγα λογια και πολλες τσιμπλες...


- Τον τελευταίο μήνα κάτι δεν πάει καλά στον παγκόσμιο αθλητισμό.
- Για την ακρίβεια ο σωστός όρος είναι ανοιχτά προσθετικά μέλη.


- θα μετανιώσεις για τίποτα;
- δεν αξιώθηκα ακόμη να διαβάσω την ποίησή του.


- Γεια σας και πάλι γεια σας!!
- Καλησπέρα Σήμερα λέω να ασχοληθούμε με το ανέβασμα... στον λόφο .
- Τρέχει το νερό, τρέχουν κι οι μονάδες!
- Τα άκουσα, τα ξανάκουσα... τα είδα και τα ξαναείδα....


- θέση του ιωνικού Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος...
- ...no sir, όχι στο Λογόκηπος.


- πλακα ειχε το τεστακι
- Στο τέλος της ημέρας θα γίνει ο απολογισμός.



Τρίτη, Σεπτεμβρίου 26, 2006

απλά ερωτήματα που ζητούν ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ



Μερικά ερωτήματα που έχω:

1. Γιατί δεν ακολουθούν οι Δήμαρχοι το παράδειγμα του Δημαρχείου Πυλαίας που είναι αυτάρκες σε ενέργεια από τη μελέτη που ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ στην αυλή του..? (ήπια ενέργεια από τρύπες στο έδαφος σε βάθος 60 μ.)

2. Υπάρχουν ένα σωρό μελετες ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ στα συρτάρια της Σχολής Μηχανολόγων (κλπ) του ΕΜΠ (υποθέτω και στα συρτάρια και άλλων Πολυτεχνικών Σχολών). ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ δεν επιδοτεί την εφαρμογή τους σε Δημόσια Κτίρια..?
..ίσως επειδή τα περισσότερα είναι νοικιασμένα..

3. Τι θα γίνει με τα λεωφορεία που κινούνται με υδρογόνο..? Υπάρχει η μελέτη, υπάρχει το μοντέλο, γιατί δεν κυκλοφόρησαν ακόμα..?

4. Πού είναι η σχετική νομοθεσία για την πώληση ηλ. ρεύματος από ιδιώτες στη ΔΕΗ..?

κλπ κλπ ερωτήματα που αφορούν την ενεργειακή πολιτική, εφαρμογές που μπορούν να παράγουν ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, να δημιουργήσουν ΧΡΗΜΑ για το κράτος, να ΔΟΞΑΣΟΥΝ (αυτό το γράφω για τους ελληνάρες!) τη χώρα σε διεθνές επίπεδο.

-----------------
ΣΗΜ.
Αυτά τα ερωτήματα τα έστειλα στο ποστ του Αστέρη Μασούρα (oneiros), ως σχόλιο σε ένα ΠΟΛΥ ενδιαφέρον άρθρο.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2006

Χοκουσάι, ένας ιάπωνας ζωγράφος που αγαπώ



Παρακολουθώ το έργο του Ιάπωνα ζωγράφου Χοκουσάι. Από το 1797 μέχρι τα 90 του χρόνια, το 1849. Προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω τις ζωγραφιές του, μέσα από τη δική μου οπτική. Τίποτα περισσότερο.

Πρώτο στοιχείο βρήκα ένα έργο του 1797, όπου ξεδιπλώνει το ταλέντο του σε ένα πολυάνθρωπο πίνακα σε πολλά επίπεδα. Ανθρωποι, γέφυρα, βουνά, πλάνα κοντινά και μακρινά. Ο ζωγράφος φαίνεται να αγωνιά να περιλάβει μέσα στο στενό πλαίσιο μιας ζωγραφιάς όσα μπορεί περισσότερα από αυτά που τον περιβάλλουν. Αγωνιά να αποδείξει και στον εαυτό του αυτό που δείχνει στους άλλους, το ταλέντο του στην απεικόνιση της πραγματικότητας. Ο Χοκουσάι ζωγράφισε αυτό το έργο στα 38 του χρόνια, που σημαίνει ότι είχε προηγηθεί σκληρή δουλειά για την εκμάθηση των κανόνων της τέχνης του.


Στις γκέισες του 1817 και του 1826 ξεδιπλώνει τη δεξιοτεχνία του με άνεση, υποταγμένος στην εμπορικότητα της εποχής, που αναζητά την τέρψη του βλέμματος. Οι ζωγραφιές αυτές -ιδίως η δεύτερη- μου δίνουν την εντύπωση ενός κορεσμένου καλλιτέχνη, ο οποίος έχει αρχίσει να βαριέται. Τι περισσότερο μπορεί να αναπτύξει σε αυτό το θέμα; Την γκέισα του 1817 ζωγράφισε στα 58 του χρόνια, ενώ τη γκέισα του 1826 στα 67 του. Η πρώτη μου δίνει την εντύπωση ότι ο ζωγράφος έχει βρει τον τρόπο να αποτυπώνει την εσωτερικότητα της γυναίκας, ενώ η δεύτερη ότι έχει πάψει πλέον το ενδιαφέρον του για το αντικείμενο και μένει στο περίτεχνο εξωτερικό περίβλημα: αποτυπώνει με λεπτομέρεια τα φορέματα.



Το "κύμα" το ζωγράφισε το 1830, όταν έχει περάσει στην έβδομη δεκαετία της ζωής του. Είναι ήδη 71 ετών. Ο πίνακας αυτός μου δίνει την εντύπωση ότι ο ζωγράφος έχει διαπιστώσει το νόημα τας ζωής, την ουσία της, και μπαίνει στον πειρασμό να την αποτυπώσει. Ανάμεσα στα τεράστια κύματα, στο πρώτο πλάνο, διακρίνεται μια βάρκα με έναν άνθρωπο μέσα. Υποθέτω ότι είναι ο ίδιος ο Χοκουσάι που παλεύει με αυτά, ενώ ο τελικός προορισμός -το ηφαίστειο στο βάθος- βρίσκεται ακόμη μακριά, όπως μακρύτερα από αυτόν και πλησιέστερα στο ηφαίστειο βρίσκεται ένα άλλο πλεούμενο τοποθετημένο σε θέση ισορροπίας σχετικά με το πρώτο.



Εδώ, σε αυτή την ζωγραφιά που αποπνέει αγωνία, ούτε ηφαίστειο ούτε τίποτε άλλο εκτός από κύματα. Θάλασσα φουρτουνιασμένη η ψυχή του ζωγράφου το 1833, στα 74 χρόνια του. Ο ίδιος μοναχικός βαρκάρης έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο, ενώ στο πρώτο βρίσκονται νέοι ταξιδιώτες. Τα χρώματα έντονα, μυρίζουν αγωνία. Το φως μοιάζει να δείχνει ηλιοβασίλεμα.



Ενα ήρεμο πικ νικ πλάι στον ορμητικό καταρράχτη. Ο ζωγράφος έχει αρχίσει ήδη να αφαιρεί περιττά στοιχεία από τις απεικονίσεις του, χωρίς αυτό να αποδυναμώνει το έργο του. Είναι 75 χρονών και ακροβατεί διασκεδάζοντας ήσυχα δίπλα στο ορμητικό νερό.



Στην ίδια ηλικία, το 1834 επίσης, ζωγράφισε την κρεμαστή γέφυρα από σχοινί. Με περισσότερη αφαίρεση, το έργο αυτό περνάει το θεατή -κατά τη γνώμη μου- στην επόμενη φάση. Ο ζωγράφος αρχίζει να στρέφεται προς τα μέσα, προς την ψυχή του. Εδώ, το ακροβατικό στοιχείο είναι παρόν, αλλά το νερό έχει ηρεμήσει. Είναι παγωμένο. Το ποτάμι δεν είναι απειλητικό. Χιόνι έχει σκεπάσει τον πάγο. Μου δίνει την εντύπωση ότι, ακόμα και αν γλιστρήσουν οι ακροβάτες που διαβαίνουν τη σχοινένια γέφυρα, θα πέσουν στα μαλακά. Τα σύννεφα κάνουν την παρουσία τους πάνω αλλά και κάτω από τη γέφυρα, σημάδι του πόσο ψηλά βρίσκεται, πόσο μακριά από το συνηθισμένο ανθρώπινο περιβάλλον. Το ότι στην απέναντι πλευρά, εκεί όπου οδηγεί τα βήματά τους η γέφυρα, το τοπίο είναι χιονισμένο, δείχνει ότι πλησιάζουν στο ηφαίστειο. Σε αυτό το έργο, τα πρόσωπα που απεικονίζονται είναι δύο. Δεν γνωρίζω κάτι για τη ζωή του Χοκουσάι, έχω την εντύπωση όμως ότι στο πέρασμα της γέφυρας αναζητά συντροφιά.



Είναι 1842 και ο ζωγράφος έφτασε στα 83 του. Μόνος. Πολλή μοναξιά σε αυτό το σκίτσο. Θα ήθελα να ξέρω γιαπωνέζικα για να διαβάσω τι γράφει!



Την ίδια χρονιά, το 1842, είναι ζωγραφισμένη η αυτοπροσωπογραφία του. Ενα σαρκαστικό πορτραίτο, που αποδίδει -έτσι το νοιώθω- την ανάγκη του να περιγελάσει το Χάρο. Ο ζωγράφος, μου δίνει την εντύπωση με αυτό το έργο του, προσπαθεί να σαρκάσει την απόγνωση. Για να διασκεδάσει το φόβο που τον κατακλύζει, χρωματίζει έντονα το πρόσωπό του. Ενα πρόσωπο μαραμένο, αλλα τόσο ζωντανό! Τα σχέδια στο ρούχο -κατά τη γνώμη μου- δείχνουν την χαρά της ζωής που δύσκολα απαρνιέται. Αλλωστε, εξακολουθεί να γελά.




Αυτά τα δυο τελευταία έργα του Χοκουσάι, τα σχολιάζω μαζί. Ζωγραφίστηκαν το 1849, όταν συμπλήρωσε τα 90 του χρόνια. Διακρίνω τη χάρη της τίγρης και τη γλύκα της μαϊμουδίτσας να ξεχειλίζουν από το πλαίσιο του πίνακα, όπου έχουν τοποθετηθεί καθένα από αυτά τα ζώα. Ο ζωγράφος πέρασε στην αφαίρεση όσο του ήταν δυνατό. Οσο αφαιρεί από την εξωτερική καθαρότητα των σχημάτων, τόσο προσθέτει το δικό του συναίσθημα στα έργα του. Με τη δύναμή του αυτή, έχω την εντύπωση -νοιώθω, καλύτερα- ότι ο ζωγράφος μεταβιβάζει το συναίσθημά του στον θεατή, επικοινωνεί δυναμικά μεν αλλά και με διακριτικότητα με όσους κοινωνούν το έργο του. Τα δυο ζώα είναι χαλαρά, η τίγρη ορμάει με χορευτική δυνότητα ανάμεσα στα χιόνια, με τόση χάρη που ξεφεύγει από τον αρπαχτικό της χαρακτήρα, ενώ η μικρή μαϊμού χαίρεται με ανεμελιά για τους καρπούς που βρήκε και χοροπηδά σκεπάζοντας τα μάτια. Το χρώμα κάνει την επανεμφάνισή του και, αν και τα περιγράμματα είναι θολά και απουσιάζει το φόντο, η κίνηση αποτυπώνεται εντυπωσιακά αποδίδοντας μια μεταφυσική εσωτερικότητα, τόσο ώστε ο θεατής να ανακαλύπτει το έργο από διαφορετικές "αναγνώσεις". Η εντύπωσή μου είναι ότι ο Χοκουσάι σε αυτά τα τελευταία έργα του πέτυχε αυτό που ο Πικάσσο ονειρευόταν μια ζωή: Ξαναβρήκε το παιδί μέσα του.


Κυριακή, Σεπτεμβρίου 24, 2006

Ενα επικίνδυνο οικονομικό πείραμα



ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ!!!


"...Η προκύπτουσα επέκταση της πίστεως επειδή αυξάνει την καταναλωτική δυνατότητα του κοινού, χαρίζει μία ψευδαίσθηση ευημερίας και αύξησης πλούτου. Σαν συνέπεια αυτής της ψευδο-ευημερίας λόγω αύξησης του χρέους επέρχεται μία γενικευμένη λαϊκή αδιαφορία που τελικά διαιωνίζει και ενισχύει την κρατική δύναμη και τη σπατάλη. Αντί να προτιμάται η μέθοδος πληρωμής τοις μετρητοίς, οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις αλλά και οι κυβερνήσεις υιοθετούν το νέο δόγμα «αγόρασε τώρα και πλήρωσε αργότερα»..."

"...Εάν υπήρξε κάποια εποχή που οι κεντρικές τράπεζες είχαν να παίξουν ένα χρήσιμο ρόλο, ήταν τότε που διέποντο από την πειθαρχία ενός κλασσικού κανόνα χρυσού. Έχοντας όμως εγκαταλείψει τους κανόνες του Νεύτωνα, οι κεντρικές τράπεζες πλέον ασχημονούν πάνω σην ελεύθερη αγορά και έχουν ταχθεί ενάντια στο πραγματικό χρήμα. Οι λόγοι για τους οποίους οι κεντρικές τράπεζες είναι όντως "βαρβαρικές" είναι οι ίδιοι ακριβώς με εκείνους που τις έκαναν ένα ανεπιθύμητο απομεινάρι. Είναι ένα απομεινάρι αυτοκρατορικό, εθνικιστικό και πολεμικό..."

"...Οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν ανεύθυνες πολιτικές που φθείρουν -ή και ακόμα καταστρέφουν- την αξία των νομισμάτων τους. Γι' αυτό ο θεσμός της κεντρικής τράπεζας έχει καταντήσει ένα απομεινάρι όχι μόνο βαρβαρικό αλλά συνάμα και επικίνδυνο..."

"...Κάπου στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, όταν το δολλάριο ΗΠΑ θα έχει καταρρεύσει -όπως και όλα τα άλλα fiat νομίσματα που προηγήθηκαν- οι άνθρωποι μελετώντας την ιστορία θα αναρωτιώνται πώς ήταν δυνατόν βαρβαρικοί θεσμοί όπως οι κεντρικές τράπεζες να κατάφεραν να κοροϊδέψουν τόσο πολύ κόσμο και να τον κάνουν να πιστέψει ότι ήσαν θεσμοί κοινωφελείς με σκοπό το δημόσιο συμφέρον. Η απάντηση είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες δημιούργησαν την ψευδαίσθηση της ευημερίας..."


Ολα αυτά περιέχονται στo άρθρο "The Barbarous Relic" (Το "Βαρβαρικό Απομεινάρι") του κ. James Turk, το οποίο ανέβηκε μεταφρασμένο σήμερα στο e-rooster blog, από τον Χρυσοθήρα

Μεταφέρω και το σχόλιο που έστειλα:

Εξαιρετικό το άρθρο, καθώς και η ιδέα να μεταφερθεί εδώ.
Μονάχα που δεν αναφέρει την αιτία που οδήγησε το τραπεζικό σύστημα (ως υποστηρικτή του δολλαρίου) να λειτουργήσει έτσι, με τόση ανεγκέφαλη επιθετικότητα. Μήπως η συγκέντρωση από τη Γαλλία (την εποχή του Ντε Γκωλ) μεγάλων αποθεμάτων χρυσού;

Σήμερα, γνωρίζουμε πού υπάρχει συγκεντρωμένος ο περισσότερος χρυσός;
Μήπως όταν (και ΑΝ) οι ΗΠΑ συγκεντρώσουν το χρυσό που απαιτείται ώστε να "καλύψει" το νόμισμά τους, επιστρέψουν στο προηγούμενο σύστημα; Αν αυτό δεν γίνει ποτέ (δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα γίνει) μήπως οι τράπεζες θα εξαφανίσουν εντελώς το χρήμα ως μέσον συναλλαγής αντικαθιστώντας το με το "πλαστικό χρήμα" -όπως ήδη προβάρεται αυτό ευρύτατα- με αποτέλεσμα η πολιτική εξουσία να περάσει κατευθείαν και χωρίς προσχήματα σε αυτές;

Αναρωτιέμαι επίσης, επειδή η εκτεταμένη διάδοση του "πλαστικού χρήματος" και των τρελών δανειοδοτήσεων στη χώρα μας συνέπεσαν με αλλεπάλληλες επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας στις ΗΠΑ, μήπως εδώ πέρα λαβαίνει χώρα κάποιο "πείραμα" σχετικό. Οπως π.χ. δοκιμάζονται κάπου όπλα πριν χρησιμοποιηθούν σε κάποιο πόλεμο...

ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

+πρόσχωμεν+

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2006

στη δίνη του ήχου των πρόσφατων γεγονότων





Φάγε! είπε η Μεβγάλ,
ρούφα και λιγάκι γάλ',
πλύνε και καμιά μασχάλ',
βάλε Δέλτα στο πεντάλ,
κι άμα κάνεις κεφάλ',
-αχ, κουφάλ'! αχ, κουφάλ'!-
τα ευρώπουλα θα τρέχουν σα στραγάλ'!





-------------
ΣΗΜ.
1. Η ζωγραφιά είναι του αγαπημένου Πολ Γκωγκέν και τοποθετήθηκε ως αντιπερισπασμός στη μπόχα που κατακλύζει τελευταίως την κοινωνία μας, ημών των γνωστικών.
2. Το γυμνό σκιτσάκι κάπου το είχα βρει παλιά στο ιντερνέτ και το βάζω εδώ για να υπενθυμίσω ότι ζούμε στο Ελλαντάν, στη χερσόνησο της παχυφαγίας.

Ποιον προστατεύουν τα ψυχοφάρμακα;




Η γνώμη μου είναι -και ας σκεφτούν πρώτα λίγο όσοι ετοιμάζονται να διαφωνήσουν- ότι προστατεύουν το κοινωνικό περιβάλλον των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται απροσάρμοστοι, ψυχασθενείς, κλπ κλπ, και όχι τους ίδιους τους ανθρώπους αυτούς. Προστατεύουν το περιβάλλον εφησυχάζοντάς το και συντηρώντας την εικόνα του διαχωρισμού των διαφορετικών, θέλοντας να επιβάλλουν την ομοιομορφία μέσω της ψυχρής συμπεριφοράς προς το συνάνθρωπο. Πλήττουν τους ευαίσθητους ανθρώπους. Ενισχύουν την απανθρωπιά και το φόβο απέναντι στον συντετριμμένο από την εξουσία. Θα έρθει πάλι στη μόδα η λοβοτομή άραγε; Πείθεις τον αδύναμο ότι έχει πρόβλημα, ενώ το πρόβλημα του το δημιουργείς εσύ κυρία Κοινωνία, και τον μετατρέπεις σε ούφο για να μην ενοχλεί την αισθητική σου. Φρίκη!



Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 22, 2006

Αναρωτήθηκα πάλι γιατί γράφω εδώ πέρα και...





"Επειδή θέλω να δείχνω πως εξακολουθώ να υπάρχω κάπου, όπως αυτό το δεντράκι... πως το μυαλό μου εξακολουθεί να είναι φρέσκο και δημιουργικό, πως εξακολουθώ να είμαι ένας άνθρωπος χρήσιμος -πέρα από το παιχνίδι της νοσοκόμας και του γιατρού που με συνθλίβει εδώ και 6 χρόνια... πως αρνούμαι να τιμωρηθώ επειδή απέφευγα ανέκαθεν τα θλιβερά πράγματα και τώρα έχω εγκλωβιστεί μέσα στην ίδια τη θλίψη με μικρές αναλαμπές απόδρασης, πως θέλω να δείχνω και σε μένα την ίδια ότι είμαι καλά -σφύζω από υγεία και όρεξη για δημιουργία- και δεν νιώθω καμιά ενοχή γι αυτό"

...νομίζω ότι έδωσα μια ικανοποιητική απάντηση!

Πόσο ικανοποιητική; Θα το μάθω όταν πατήσω την ένδειξη "Publish Post". Ετσι γίνεται συνήθως με τα blogs. Μόλις σταλεί στον αέρα το άϋλο γραπτό, τότε βλέπουμε πόσο (και ΑΝ) είναι αληθινό, πόσο αντιπροσωπεύει την αλήθεια μας. Γράφω σε πληθυντικό αριθμό, επειδή νομίζω πως αυτό δεν ισχύει μονάχα για μένα. Τώρα, πάρε κι εσύ ένα ζουμερό ρόδι και πες μου:




Εσύ γιατί γράφεις;


ΤΑ ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ




Σημειώνω για να μη τα ξεχάσω, ποια θέματα ταλανίζουν την περιοχή μας αυτές τις μέρες και με γεμίζουν ντροπή:

1. Το θέμα του καημένου του Αλεξ -φρίκη και ντροπή!
2.
Το θέμα Τσιτουρίδη -η αποθέωση της βλακείας, που πλασάρεται για εξυπνάδα.
3. Το θέμα του καβαλιώτη φοιτητή ιατρικης στη Ρουμανία που συνελήφθη να διακινεί παιδοφιλικό υλικό (το γράφω κομψά γιατί θα λιποθυμήσω διαφορετικά) στο ιντερνέτ.
4. Το θέμα Ψωμιάδη Μ.Χ. -οι κουμπάροι και οι φίλοι μένουν φίλοι. Θυσιάζεται για τη (λυκο)φιλία!
5. Το θέμα της επιτροπής ανταγωνισμού -η παρωδία με τις χειροπέδες.
6. Το θέμα του Βουλγαράκη -το κόλλημα με το μαρμαράκι εξ Ολλανδίας. Εκεί εναποθέτει όλο τον πολιτισμό.
7. Το θέμα του Παπαληγούρα -ποινικοποίηση της δωροδοκίας! (σαν ανέκδοτο μοιάζει)
8.
Το θέμα του Χάρρυ Κλυνν -άλλο ανέκδοτο κι αυτό! Μόλις πάει να του κάτσει η Δημαρχία, γίνονται όλα μπάχαλο. Χάνει και το φοβερό υλικό για σάτιρα που παράγει η κυβέρνηση αυτό τον καιρό με τη σέσουλα. Ο Μητσοτάκης τον βάφτισε;
9. Το θέμα του ΠΑΣΟΚ και λοιπών κομμάτων -έχουν αλαλιάσει και δεν προλαβαίνουν να εκμεταλλευτούν τα γεγονότα που τρέχουν. Ερχονται όλα τόσο απότομα και από πολλές μεριές, που μουδιάζουν αναμασώντας παλιά τσιτάτα αντί να τρέξουν ξοπίσω τους να τα πιάσουν.
10.
Το θέμα της Ντόρας -απόλαυση να μιλά στον ΟΗΕ με τα (με γερμανική προφορά) αγγλικά της.
11. Το θέμα του τελευταίου παρθένου εδάφους αθηναϊκού δρόμου -ήταν βραχώδες και τη γλίτωνε τόσα χρόνια, αλλά πάει, ασφαλτοστρώθηκε κι αυτό...
12.
Το θέμα της θετικής ενέργειας στο Γκάζι -μάλλον ως συμπλήρωμα του φυσικού αερίου.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΣΗΜ. Το θέμα του τύπου που "γιάτρευε" τον κοσμάκη με διάφορα κόλπα χωρίς πτυχίο γιατρού, δεν το συμπεριλαμβάνω στα κακά. Στη χειρότερη περίπτωση το βρίσκω αστείο και στην καλύτερη σκέφτομαι ότι ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΔΕΑ.

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 21, 2006

Αστοχία: Γράφω για τον αέρα ενώ πρώτο θέμα είναι η βροχή!






Βρέχει!
Πόσο μ' αρέσει όταν βρέχει
και τι μελαγχολία έχει
του φθινοπώρου η βροχή!*




Μμμμμμ... τι όμορφα ευωδιάζει το βρεγμένο χώμα!
Μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ



-----------
* στίχοι από παλιό τραγούδι. Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, τίνος, κλπ

Ο ΑΕΡΑΣ, Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ, ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ, ΚΛΠ ΚΛΠ





Δεν γράφω για τον αέρα που εισπνέουμε και περιέχει οξυγόνο, υδρογόνο, άζωτο και σωματίδια, ούτε για τον αέρα που εκπνέουμε και περιέχει διοξείδιο του άνθρακα, ούτε για τον αέρα που φυσάει σε θάλασσες και στεριές και είναι βοριάς, νοτιάς, λεβάντες, σιρόκος, όστρια, γαρμπής, γρέγος, κλπ, ούτε για τον αέρα που παίρνουν τα μυαλά άμα λάχει, ούτε για τον αέρα στα μπατζάκια μας, ούτε για το "άερα και κάερα" πού 'λεγ' η γιαγιά μου, ούτε το δροσερό αέρα που αποδίδουν τα κλιματιστικά στο εσωτερικό των κτιρίων υπερθερμαίνοντας τον αέρα του εξωτερικού περιβάλλοντος, ούτε για τον αέρα που πληρώνει κάποιος για να νοικιάσει ένα μαγαζί σε καλή μεριά, ούτε για τον αέρα που αφήνει μια οικοδομή από πάνω της για να χτιστούν επιπλέον όροφοι, ούτε για τον αέρα... ΣΤΟΠ. Αρκετά με τα ούτε και ούτε. Οικοδομή έγραψα; Κοντά πέφτω. Θα γράψω για τον αέρα που δεν είναι και πολύ γνωστός, μια και λίγοι τον γνωρίζουν.

Είναι ο αέρας που διακινείται από τους εργολήπτες Δημοσίων Εργων. Τον πληρώνουν οι Μεγάλοι εργολάβοι στους μικρούς, ώστε να αποχωρήσουν απο τη διεκδίκηση μιας δημοπρασίας ή στους στημένους μικρούς εργολάβους που τους βάζουν σκόπιμα να διεκδικούν μια δημοπρασία ώστε να την "κερδίσει" ο Μεγάλος.

Παράδειγμα παραστατικό, γιατί η περιγραφή είναι δύσκολη:

Μια δημοπρασία ενός Δημόσιου Εργου, για να θεωρείται επιτυχημένη, πρέπει να συγκεντρώνει αρκετές συμμετοχές. Πάνε λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι Εργολήπτες και παρουσιάζονται με μια τσάντα ο καθένας, η οποία περιέχει την προσφορά του που είναι μυστική. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στα εξής βήματα:

ΒΗΜΑ 1. Ας υποθέσουμε πως σε μια Δημοπρασία έμφανίζονται 12 εργολάβοι οι οποίοι διεκδικούν την ανάληψη του δημοπρατούμενου Δημόσιου Εργου.

ΒΗΜΑ 2. Οι 5 από αυτούς ενδιαφέρονται πραγματικά για τη δουλειά και έχουν στις τσάντες τους τις προσφορές τους και είναι έτοιμοι να κονταροχτυπηθούν μεταξύ τους για να την κερδίσουν.

ΒΗΜΑ 3. Οι υπόλοιποι 7 είναι μικροεργολάβοι-μαϊμού, οι οποίοι (συχνότατα) ζουν από το πούλημα του αέρα. Αυτοί έχουν τις τσάντες τους γεμάτες άσχετα χαρτιά -μέχρι και εφημερίδες.

ΒΗΜΑ 4. Οι μικροί είναι γνωστοί στους μεγάλους, συμβαίνει δε να είναι πολλές φορές "σοβαροί" μικροί, των οποίων τις προσφορές έχει συντάξει κάποιος (ή κάποιοι) μεγάλος/οι, έτσι δεν εμφανίζονται "ξυπόλητοι στ' αγκάθια". Δηλαδή, ένας (ή περισσότεροι) Μεγάλος Εργολάβος παίρνει μαζί με τη δική του προσφορά και άλλες 4-5 ακόμα -λιγότερο ικανοποιητικές-, τις οποίες μοιράζει σε τυχόν μικρούς εργολάβους αεριτζήδες που θα συναντήσει στην αίθουσα Δημοπρασιών ή θα έχει προσυνεννοηθεί μαζί τους ή, ή, ή, κλπ κλπ (διάφορες περιπτώσεις)

ΒΗΜΑ 5. Οι 5 σοβαροί διεκδικητές του Εργου, ή συμφωνούν μεταξύ τους ποιος θα πάρει αυτή τη δουλειά, ή -αν δεν συμφωνήσουν- προβαίνουν σε κλήρωση για το ποιος τελικά θα παραμείνει να διεκδικήσει τη δουλειά. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος της κλήρωσης είναι με τα τσιγάρα, ώστε να μη γίνει αντιληπτή τυχόν παράνομη κίνηση (χαρτάκια, ξυλάκια, κλπ) από την Υπηρεσία όπου διεξάγεται η Δημοπρασία. Δεν είναι τόσο φοβερό να παίρνει κάποιος ένα τσιγάρο από την τσέπη ενός άλλου που θέλει να το προσφέρει αλλά είναι φορτωμένος -δεν έχει ελεύθερο χέρι δλδ.

ΒΗΜΑ 6. Η κλήρωση με τα τσιγάρα γίνεται ως εξής: Σημαδεύεται ένας σταυρός (συνήθως αυτό το σύμβολο χρησιμοποιείται) πάνω στο φίλτρο του τσιγάρου που κερδίζει και αυτό μαζί με άλλα 4 ασημάδευτα μπαίνει στην τσέπη ενός εργολάβου εκ των 5 διεκδικητών. Οποιος τραβήξει το τσιγάρο με το σημαδεμένο φίλτρο, κερδίζει τη Δημοπρασία. Απλό. Κι όποιος λέει ότι η Υπηρεσία επιλέγει τον Εργολήπτη μειοδότη, είναι μακριά νυχτωμένος.

ΒΗΜΑ 7. Οσοι χάσουν στην κλήρωση αποσύρονται ευγενώς, ώστε να έχουν ελπίδες να κερδίσουν μια επόμενη φορά αξιοπρεπώς. :-Ρ

ΒΗΜΑ 8. Εκείνος εκ των Μεγάλων και σοβαρών διεκδικητών που μένει, εμφανίζεται με τους μικρούς, των οποίων οι προσφορές είναι λειψές ή ασύμφορες, ή απλώς αποσύρονται εντέχνως.

ΒΗΜΑ 9. Ο Μεγάλος υποχρεούται, βάσει άγραφου "νόμου" να πληρώσει στους μικρούς τον "αέρα" τους, ώστε να τους έχει πρόχειρους ο ίδιος (ή άλλοι Μεγάλοι) να τους ξαναχρησιμοποιήσει. Οι μικροί αρκούνται σε αυτόν το αέρα και με αυτόν, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος, συντηρούν γραφεία με υπαλλήλους, κλπ, κάνουν και καμιά υπεργολαβία σε κάνα Μεγάλο που και που και πορεύονται.

ΒΗΜΑ 10. Οι υπόλοιποι Μεγάλοι που χάνουν στην κλήρωση και αποσύρονται, ουδεμία υποχρέωση έχουν προς τους μικρούς, τους οποίους αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο κερδίσας. Στην περίπτωση που οι Μεγάλοι συμφωνήσουν για το ποιος θα πάρει τη δουλειά και δεν γίνει κλήρωση, μοιράζονται εξίσου το κόστος του αέρα των μικρών.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ -1: Από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το μοντέλο "πακέτο Μελέτη + Εργολαβία" ο τομέας των Δημόσιων Εργων πάσχει βαρειά. Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε στην περίοδο των Κέντρων Υγείας ως πλέον σύντομη διαδικασία, μια και η εφαρμογή του παλιού συστήματος Μελέτη ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ απο την Εργολαβία παρουσίαζε καθυστερήσεις εφόσον ο νόμος προέβλεπε το δικαίωμα ενστάσεων από τυχόν αποκλειόμενους μελετητές και η διαδικασία διερεύνησης των ενστάσεων, πράγματι, απομάκρυνε το χρόνο έναρξης του έργου και τα Κέντρα Υγείας έπρεπε να ανεγερθούν σύντομα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ -2: Ο Νόμος για τις αναθέσεις Δημοσίων Εργων εξακολουθεί να υπάρχει. Σε αυτό το Νόμο αναφέρεται ρητώς ότι ο Μελετητής ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τον Εργολήπτη, ούτε να συστεγάζεται, ούτε συγγενική, ούτε την παραμικρή υπόνοια συνεργασίας, διαφορετικά η Δημοπρασία ακυρώνεται. Τα "πακέτα μελέτη+εργολαβία" αντιθέτως, περιλαμβάνουν μελετητή και εργολήπτη ΔΥΟ ΣΕ ΕΝΑ που λένε, αλλά εξακολουθούν να είναι νόμιμα, παρόλο που ο λόγος (δηλαδή η σύντομη ανέγερση των Κέντρων Υγείας) για τον οποίο επινοήθηκαν έχει εκπνεύσει. Επιπλέον, επεκτάθηκαν έκτοτε και σε όλα τα Δημόσια Εργα.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Να καταργηθούν τα "πακέτα" γιατί εμποδίζουν, εκτός των άλλων παρενεργειών που παρατηρούνται στο χώρο των Δημοσίων Εργων, στο να γίνονται πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές μελέτες. Να αναβιώσει ο θεσμός των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών που κοιμάται μακαρίως. Να εφαρμόζεται στο εξής ο Νόμος Ανάθεσης Δημοσίων Εργων με διαχωρισμένες τις επιλογές μηχανικού/ών Μελετητή/ών και μηχανικού/ών Εργολήπτη/ών.


..και μετά λέμε γιατί γεμίσαμε ένα σωρό εξαμβλώματα και κομίζουμε εκ του εξωτερικού γλαύκαν εις Αθήνας..


Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 20, 2006

Θα νομιμοποιηθεί ο "αέρας" στις δημοπρασίες...

...Δημοσίων Εργων τώρα που ποινικοποιείται η δωροδοκία;

Εκλογές στα λαγούμια της Μυρμηγκούπολης



Εδώ Μυρμηγκούπολη! Εδώ Μυρμηγκούπολη! Σας μιλάει ο αυτόματος ανακοινωτής εκλογών, το μηχάνημα που αγοράστηκε και τοποθετήθηκε για χάρη σας στο χωράφι αυτό όπου βρίσκεται η κατασκαμμένη πόλη σας. Αγαπητοί μυρμηγκουπολίτες και μυρμηγκουπολίτισσες, σε λίγες μέρες θα κληθείτε να ψηφίσετε το Δήμαρχο της αρεσκείας σας. Κουβαλείστε τα σποράκια σας και βάλτε τα στη κάλπη και προσοχή: όχι κάλπικα παρακαλώ. Να είναι μικρού έως μετρίου μεγέθους για να χωράνε να περάσουν από τους υπόγειους διαδρόμους. Να είναι φουσκωτά, γεμάτα ουσία, απαγορεύονται τα τζούφια. Σε περίπτωση παράβασης αυτού του κανόνα, η ψήφος είναι άκυρη και τα σποράκια πάνε στην εξωτερική αποθήκη να τα φάν' οι αρουραίοι και οι χορτοφάγες νυχτερίδες -αν υπάρχουν.


Εδώ Μυρμηγκούπολη! Εδώ Μυρμηγκούπολη! Μετά την απόθεση του σπόρου στην κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι δέκα για όλη την επικράτεια της μυρμηγκούπολης και κάθε ψηφοφόρος έχει δυο επιλογές, δηλαδή ψηφίζει δύο υποψηφίους. Επειδή όμως δε γίνεται να κουβαλάει δυο σποράκια τη φορά, η ψηφοφορία θα γίνει σε δυο δόσεις: μια τη μία Κυριακή και μια την επόμενη. Ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα σποράκια θα χριστεί Δήμαρχος από τον Αρχιμηρμύγκαρο. Οι μήρμυγκες που θα μετρούν τα σποράκια, παρακαλούνται να μη τα τρώγουν αλλά να τα συγκεντρώνουν στις αποθηκευτικές περιοχές του κάθε υποψηφίου, ώστε να είναι δυνατή και νέα καταμέτρησή τους σε περίπτωση ενστάσεων.

Εδώ Μυρμηγκούπολη! Εδώ Μυρμηγκούπολη! Ο αυτόματος ανακοινωτής εκλογών σας εύχεται σε καλή μεριά να πάει το σποράκι σας, να βγει Δήμαρχος που να μη κρατήσει για τη πάρτη του όλα τα σποράκια των ψηφοφόρων και να σκεφτεί τους αδύναμους αδελφούς σας. Το κείμενο που αναμεταδίδεται γράφτηκε από ομάδα ανηλίκων μυρμηγκουπολιτών, ώστε να μη περιλαμβάνει προωθητικά συνθήματα υπέρ ουδενός υποψηφίου, να είναι ουδέτερο κατά το δυνατό. ΟΒΕΡ

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2006

ΜΑΚΑΡΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΧΑΡΡΥ!



Πριν από πολλά χρόνια (15-20) είχα την ευκαιρία να οργανώσω την παραγωγή μιας εκπομπής για παιδιά νηπιακής ηλικίας στην ΕΤ2, όπως λεγότανε τότε το δεύτερο κανάλι που κληρονόμησε την ΥΕΝΕΔ. Μου είχε προταθεί από φιλικό πρόσωπο που ήτανε στα μέσα και στα έξω της τιβι εκείνης της περιόδου.
Πήγα λοιπόν σε μια φίλη εξαίρετη νηπιαγωγό με πολλές περγαμηνές και εκλεκτό δυναμικό από νέους ευφάνταστους ανθρώπους, και συζητήσαμε το θέμα. Το αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν να πλησιάσουμε τον κ. Χάρρυ Κλυνν και να του ζητήσουμε να συμμετάσχει στην εκπομπή για ένα εικοσάλεπτο της ώρας περίπου, μια και λογαριάζαμε σε 40 με 45 λεπτά τη συνολική διάρκεια της εκπομπής.
Ο κλήρος έπεσε σε μένα να τον αναζητήσω και να συζητήσω μαζί του, όπως και έγινε. Τηλεφώνησα στο "Δελφινάριο" όπου εργαζόταν, ζήτησα τον κ. Τριανταφυλλίδη και μου είπαν να ξανακαλέσω σε μισή ώρα ακριβώς. Ξανακάλεσα και συνομίλησα με έναν ευγενέστατο και σοβαρό κύριο, ο οποίος μου δήλωσε πως είναι όνειρό του να κάνει κάτι για παιδιά. Οταν του εξήγησα τι θέλαμε από εκείνον και τον διαβεβαίωσα ότι το εικοσάλεπτο θα το διαχειριστεί ο ίδιος όπως θέλει και πως του έχουμε εμπιστοσύνη, απάντησε ότι πολύ φοβάται μην απορρίψουν όλη την προσπάθεια εξαιτίας της συμμετοχής του. Δεν πονηρεύτηκα αμέσως και πήρα τη φίλη μου τη νηπιαγωγό να της πω τα ευχάριστα νέα: Ο Χάρρυ Κλυνν δέχεται!
Μετά από 2-3 μέρες πήγα στο κανάλι με τα προσχέδια και συνάντησα τον/την παράγοντα που μου είχε ζητήσει την παιδική εκπομπή. Η κατάπληξή μου δεν περιγράφεται όταν συνάντησα μια κάθετη άρνηση και μια ψύχρα όταν αναφέρθηκα στο όνομα του λαϊκού καλλιτέχνη. Ευχαρίστως να γίνει δεκτή η εκπομπή, αλλά χωρίς το Χάρρυ Κλυνν.
Φυσικά, έφυγα μαζί με τα προσχέδια και εγκατέλειψα την ιδέα εντελώς. Μισά πράγματα δεν γίνονται. Γίνονται; Ντράπηκα τόσο πολύ που ούτε καν τηλεφώνησα στον Χάρρυ Κλυνν να τον ενημερώσω για το πόσο δίκιο είχε και δεν ξαναέκανα παρόμοια σχέδια, να εμπλακώ με ραδιόφωνα και τηλεοράσεις δηλαδή. Ηταν η τελευταία φορά που μου πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί και στη χώρα μας να υπάρχει αξιοκρατία.. ή μάλλον η προτελευταία! Ξαναεπιχείρησα πάλι σε άλλο τομέα, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστοριούλα...

Ανεβάζω τη διακήρυξη του Χάρρυ Κλυνν, ελπίζοντας να μη κρυφτεί πίσω από το "κύριος Τριανταφυλλίδης", να κάνει πράξη τη ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ και να ξεχάσει τη λεξούλα "ΘΑ" στη δισκογραφική δουλειά του.



Σε μια δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία οι πολίτες δεν είναι μόνο υποκείμενα υποχρεώσεων, αλλά και φορείς δικαιωμάτων. Προσωπικών και συλλογικών. Ο συνδυασμός «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ» δεσμεύεται να εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμά του που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων κατοχυρώνοντας θεσμικά τις υποχρεώσεις του Δήμου στο δικαίωμα του πολίτη:

Να ζει σε περιβάλλον καθαρό, ήσυχο και ασφαλές.
Να έχει πρόσβαση για τα παιδιά του στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα προγράμματα της απογευματινής δημιουργικής απασχόλησης.
Να έχει υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας του από τα Δημοτικά Κέντρα Υγείας και τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς.
Να έχει χώρους και προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού.Να έχει βοήθεια και υποστήριξη στα γηρατειά, στη φτώχια και στην αρρώστια.
Να αντιμετωπίζεται ισότιμα και με σεβασμό, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, γλώσσα, εθνικότητα, θρησκεία ή ιδιαιτερότητα.
Να ενημερώνεται για τον τρόπο που ο Δήμος διαχειρίζεται τα χρήματα που εισπράττει.
Να διατυπώνει τη γνώμη και την κριτική του και να μετέχει στις αποφάσεις που τον αφορούν.
Να έχει παροχή δημοτικών υπηρεσιών τουλάχιστον αντίστοιχων με τα χρήματα που καταβάλει ως δημότης, ως καταναλωτής και ως φορολογούμενος πολίτης.

Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)



Δοξάστε με! Μακάρι να μπορούσα να συμβάλλω Χάρρυ, αλλά είναι δύσκολο να μεταγραφώ, έτσι μετατοπίζω το βάρος της ψήφου στους αναγνώστες που είναι συνδημότες σου.

Εθνος ανάδελφον! Εμ, έτσι που καταντήσαμε με τους ανάδελφους κυβερνώντες, καλά να πάθουμε! Αυτοί τ' αγγέλου τους νερό δε δίνουν, που λένε, τους μικρομεσαίους, τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους θα κοιτάξουνε; ε?

Γρανίτα από τζατζίκι! Να δούμε πόσο θα μοσχοβολάει σκορδάκι μετά τα αποτελέσματα.. ή θα μείνουμε με την εσάνς λεμόνι;

Μαλακά πιο μαλακά! Μακάρι να πέσουμε στα μαλακά αυτή τη φορά...

Πατάτες! Και πατάτα να είναι η προσπάθεια, αξίζει τον κόπο.. ή όχι..?

Ραντεβού με την Εισαγγελία; Ε, καιρός ήταν! Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και τα μυαλά στα κάγκελα...



Μήπως ήρθε η ώρα να μπει ο Χάρρυ από το παράθυρο, τώρα που οι πόρτες έχουν κλείσει για τα καλά για όλους εμάς τους αδύναμους; Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε στα έδρανα της εξουσίας μια καθαρή λαϊκή μορφή; Σαν τον Ηρακλή, στο περίπου, που καθαρίζει την κόπρο του Αυγεία; Μήπως Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ πλησιάζει να γίνει πραγματικότητα; Λέω.. μήπως..?



-----------------------------
ΣΗΜ. Οι εικόνες από εδώ, εδώ, και εδώ.
Οι σελίδες του Χαρρυ εδώ, και εδώ.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 18, 2006

8ο Διεθνές ΠΑΝΟΡΑΜΑ Ανεξάρτητων Δημιουργών...

...Φιλμ & Βίντεο - ΠΑΤΡΑ 23-30 Σεπτ. 2006



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

56 ΧΩΡΕΣ 208 ΤΑΙΝΙΕΣ


Επεξηγήσεις: v.a video art, πειρ. πειραματικό, μ.μ μικρού μήκους, Μ. μ μεγάλου μήκους, ντοκ. ντοκιμαντέρ, anim. animation

Ενότητες: «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη», «Ελληνικό Πανόραμα», «Στα πέρατα της γης», «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Βαλκανική γειτονιά»

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2006
Ώρα έναρξης 15.00


15.00 «Στα πέρατα της γης»

NatoNosferatu, Tamara Vukov -Καναδάς, 3΄ 40΄΄, πειρ. 2005
Swimming To The Boy, Timber Dean -Αυστραλία, 15΄, μ.μ., 2004
A Special One, Galina Sinkina -Ρωσία, 43΄, ντοκ., 2005
Cold Meat, Rajeev Jhaveri -Ινδία, 13΄, μ.μ., 2006
The Fifth Step, Donna Mabey -Πορτογαλία, 16΄, μ.μ., 2005

17.00 «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη»

Asmahan, Hisham Muhieddine Bizri -Λίβανος, 20΄, πειρ, 2005
Attacked, Edan Sasson -Ισραήλ, 24΄, ντοκ., 2006
Blloku, Zhani Terpini -Αλβανία, 10΄4΄΄, ντοκ. 2005
Inn on the road to Europe, Mladen Krstevski -Π.Γ.Δ.Μ, 90΄, Μ.μ 2005
Lost in the rain, Wang Wei -Κίνα, 30΄, μ. μ. 2006
Through A Mist, Lin Kuan-hui -Ταϊβάν 47’ μ. μ. 2005
New Samaritans, Alexander Shabataev, Sergey Grankin, Efim Kuchuk -Ισραήλ 52’ ντοκ. 2006
Alsateh, Kamal Aljafari -Παλαιστίνη 63’ Μ. μ., 2006
A visit to the paradise, Muqdad Ridha -Ιράκ 9’ μ.μ., 2006
Sylvia's Baklava, Silvana Vienne -ΗΠΑ 14’ ντοκ., 2006
The shattered, Lalji George -Ινδία 88΄, Μ.μ., 2004
The Peanut, Seller Farid Shah -Μπαγκλαντές 20΄, ντοκ. 2005
I.T.P, Cagri Ural -Τουρκία 6’ 55΄΄, μ.μ. 2006
Al-Anfal-In the name of Allah, Baath and Saddam Mano Khalil
-Κουρδιστάν 52΄, ντοκ. 2005

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2006
Ώρα έναρξης 15.00


15.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

Journal II, Θεοφάνης Νούσκας -Ελλάδα 5΄ 25΄΄, πειρ., 2006
Egoiste, Στέφανος Κοσμίδης -Ελλάδα 10΄, μ.μ., 2004
I Robot, Θοδωρής Τζανταρμάς -Ελλάδα 3΄07΄΄ πειρ., 2005
Η βροχή, Γιώργος Αγγελούδης -Ελλάδα 8΄, μ.μ., 2006
Blog, Τελτζίδης Γιώργος-Άρης Παντελίδης -Ελλάδα 6΄ 20΄΄, μ. μ. 2006
Κύκλος, Παρίσης Πάνου -Ελλάδα 9΄ 20΄΄, μ.μ., 2005
Metamorphosis, Γιάννης Τσιτσίμης -Ελλάδα, 11΄, πειρ., 2006
With One Hand, With One Finger, Μιχάλης Μεϊμάρογλου 8΄ 46΄΄ , μ.μ., 2006
Μικρού Μήκους, Μάνος Παπαδάκης -Ελλάδα 43’ ντοκ. 2006
Sub glorious sin, Tριαντάφυλλος Μποσταντζής -Ελλάδα 15΄, μ.μ., 2005

17.00 «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη»

Pigeons is my life, Erik Fusco -Ολλανδία 16΄, ντοκ, 2005
The Colours of White Russia, Mitchell Kanashkevich -Λευκορωσία 56΄, Μ.μ., 2005
Il tesoro, Silvio Wolf -Ιταλία 9 40΄΄, v. a. 2006
Parent, Andres del Cano Lopez -Ηνωμένο Βασίλειο- Σκωτία 5΄ 35΄΄, μ.μ., 2006
Maestro, Geza M. Toth -Ουγγαρία 5’ anim., 2005
The Art Reception, Ulf Kristiansen -Νορβηγία 11’ 20’’ anim., 2006
Art Enrage, Alex Bourei -Βέλγιο 4’ 11΄΄ πειρ., 2005
Sve Pet, Dana Budisavljevic -Κροατία 46’ ντοκ., 2004

19.35 «Στα πέρατα της γης»

Jakarta is mine, Andibachtiar Yusuf -Ινδονησία 13’ ντοκ., 2003
Dosis, Fabian Forte -Αργεντινή 15΄, μ.μ., 2004
Saira, DR.Biju -Ινδία 90΄, Μ.μ. 2005
Nothing girl, Pierre Daudelin -Καναδάς 12΄, μ.μ., 2004
Plunge, Harry Chew -Σιγκαπούρη 20:50’’ ντοκ. 2005
Black Rain, George Barbakadze -Αυστραλία 6΄, μ.μ., 2006

21.40 «Ελληνικό Πανόραμα»

Lift, Βερονίκη Τσουγκράνη -Ελλάδα 1΄35΄΄ πειρ. 2006
Ο Λοττοφάγος (the lotto-eater), Φώτης Συμεωνίδης -Ελλάδα 23’ μ.μ. 2006
Black Tie, Πάρης Πατσουρίδης -Ελλάδα 12’ 52΄΄, μ.μ., 2006
Ναυαγοί σε ένα όνειρο, Σφαιρόπουλος Γαβριήλ -Ελλάδα16’ 18’’ μ. μ. 2006

22.30 «Βαλκανική γειτονιά»

Yuga, Ivica I.Ramovic -Σερβία 74’ ντοκ. 2005
The sign, Anela Ramic, Sanja Bjelogrlic, Elma Rovcanin, Enisa Zgodic -Βοσνία-Ερζεγοβίνη 10΄, μ.μ., 2005
Lora –testimonies, Nenad Puhovski -Κροατία 60’ ντοκ., 2004

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2006
Ώρα έναρξης 15.00


15.00 «Στα πέρατα της γης»

The Captives, Mark La Rosa -Αυστραλία 57΄, μ.μ., 2004
Godot, Arturo Sampson -Μεξικό 14΄, μ.μ., 2005
Beta Test, Γιώργος Δρίβας -Γερμανία 13΄, μ.μ., 2005
Lababo, Seymour Barros Sanchez -Φιλιππίνες 6΄ 43΄΄, μ.μ., 2006
Grand Odyssey, Tomyuki Kato -Ιαπωνία 20΄, anim., 2005
And Now A Word From Our Sponsors, Wojciech Lorenc -ΗΠΑ 9’ 10’’μ.μ. 2006

17.00 «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη»

Anonymous, Feng Shui films- Cristian Pozo -Ισπανία 20΄, μ.μ., 2006
Vijaya, Inara Kolmane Λετονία 70’ ντοκ., 2006
White Cell, Ivar Corceiro -Πορτογαλία 6‘14” πειρ., 2006
Spare the blood, spoil the child, Victor Orozco -Γερμανία / Μεξικό
9’ 15’’ anim., 2005
The Butterfly Woman, Signe Søby Bech -Δανία 31΄, μ.μ., 2005

19.15 "Festival PiXelDanNcE"

Experimental

Jekaterina Novitskova -Εσθονία "A night at the opera" 2’.47”
Francesco Moretti -Ιταλία "Pornoatempo" 5’.49”
Bret Battey -Ηνωμένο Βασίλειο "Autarkeia Aggregatum" 9’.30”
Vogler -Ελλάδα " ;’’. " 6’.45”
Maersk, Bas Van Huizen, Rawpikzl. -Ολλανδία "Nyght" 5’.05”

19.45 «Ελληνικό Πανόραμα»

Eyes and Mouths, Αθανάσιος Κοσμίδης -Ελλάδα 4’ πειρ., 2005
The Legend of Giagonan, Γιάγκος Ραυτόπουλος -Ελλάδα 85΄, Μ.μ., 2004
Με μια ματιά, Έλλη Τζαμαλούκα -Ελλάδα 7’ μ.μ 2006

21.15 «Βαλκανική γειτονιά»

Dim (the smoke), Vladimir Perovic -Μαυροβούνιο 26΄, μ.μ., 2006
Climbing the giraffe, Eva Pervolovici -Ρουμανία 19’ 53΄΄, μ.μ., 2006
Motion report, Verica Patrogic -Σερβία και Μαυροβούνιο 17΄, μ.μ., 2004
Shaking life, Peter Vadocz -Ουγγαρία 3’ vid. art 2006
Κάτω απ’το σεντόνι, Μελίνα Τσαμπάνη & Πέτρος Καλκόβαλης -Ελλάδα 90΄,Μ.μ., 2005

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2006
Ώρα έναρξης 15.00


15.00 "Festival PiXelDaNcE"

Animation

Gerard Vak Αυστρία "Still life" 4’.10”
Θάνος Κοσμίδης Ελλάδα "Maria’s Choreography" 3’.40”
David Burns Η.Π.Α "Visual Orchestra" 2’
Claudio Castelli Ιταλία "Futurists toys" 9’.43”
Κωνσταντίνος Χαϊδάλης Ελλάδα "The Smogbook" 4’.36”
Seegee, Legshagger, Rawpikzl. Ολλανδία "Vlieg" 2’.18”

15.30 «Στα πέρατα της γης»

Women workers leaving the factory, Luis Torres Leiva -Χιλή 21΄, μ.μ., 2005
A Man and a Woman, Hao YiFeng -Κίνα 135’ M.μ. 2005
Portrait of the Artist as his Muse, Etienne Desrosiers -Καναδάς 9’ ντοκ., 2005
Unexpectedly Television, Saeed Nouri -Ιράν 12΄, μ.μ., 2005
The way in which he is lying there, Κική Πετράτου -Ολλανδία 7΄, μ.μ., 2005
Anticipation, Greg Sawtell -ΗΠΑ, 3΄25΄΄, anim., 2006

19.00 «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη»

Ο Δρόμος–Η ροή της ζωής και του χρόνου, Ανθή Τομαρά -Ελλάδα, 9΄27΄΄v.A. 2006
La espera, Fernando Uson -Ισπανία, 3΄ 30΄΄, μ.μ., 2006
Balyksyt (a fisherman), Vyacheslav Semenov -Ρωσία-Σιβηρία, 25΄, μ.μ., 2005
Zweimal Eva, zweimal Adam, Jan Frehse -Γερμανία, 19΄, μ.μ., 2004
Kitui Sand Dams Eva, Zwart & Hans van Westerlaak -Ολλανδία 14΄ 40΄΄ ντοκ., 2006
Μixer, Αντρέας Αντωνόπουλος -Ελλάδα, 4΄, μ.μ., 2006
The Marriage, Krzysztof Rzączyński -Πολωνία, 28΄, μ.μ., 2004
The Parched Land, Taras Tomenko -Ουκρανία, 24΄, μ.μ., 2004
Katerina’s Birthday, Dionis Papadhimitri -Αλβανία, 8΄, μ.μ., 2005
My first love, Joseb Jachvliani -Γεωργία, 15΄, μ.μ., 2005

21.30 "Festival pixeldance"

Performance Documentary

S&M Jurcer Σλοβενία "Avenues of Time" 9’.36”

Experimental

Joon Sung Η.Π.Α "Touch the strings" 4’.02”

21.45 «Στα πέρατα της γης»

Alice's adventures in wonderland, Kωνσταντία Σοφοκλέους -Κύπρος, 43΄΄anim.2005
The Force, Cristina Pinheiro -Βραζιλία, 2΄55” πειρ., 2005
The Spirit of the Chicago Greeks, Dr. Jenna Constantine -ΗΠΑ , 42΄, ντοκ. 2005
I could hurt a fly, Jan Hakon Erichsen -Νορβηγία, 8΄ 40΄΄, πειρ. 2006
Bugging the bug, Velislav Kazakov -Καναδάς, 4΄42΄΄, anim., 2004
Green Line, Laurent Mareschal -Γαλλία, 4΄, anim., 2005

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2006
Ώρα έναρξης 15:00


15.00 «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη»

Poor to ask for, Vitor Moreira -Πορτογαλία, 25΄, μ.μ., 2006
Passage, Attila Szabo -Ουγγαρία, 2΄30” , πειραματική , 2006
Round dance of the goats, Michael Sasdi -Ελβετία, 6΄20΄, μ.μ., 2005
About Sara and Sveta, Ural`skaya Irina -Ρωσία, 43΄, ντοκ. 2005
Just A Story, David Chokolashvili -Γεωργία. 35΄, μ.μ.,
Empty house, Vincent Chabrillat -Γαλλία, 9΄,μ.μ., 2005
Elektra Zen Suite, Alessandro Brucini -Ιταλία, 20΄, μ.μ., 2006
Pharmakon, Ιωακείμ Μυλωνάς -Κύπρος, 13΄, μ.μ., 2006
Night Story, Victor Candeias -Πορτογαλία ,19΄, μ.μ., 2005
Kooniklaster, Mariko Saga -Πολωνία, 17΄, μ.μ., 2006
Shinex, Γιώργος Εγκωμίτης -Κύπρος, 13΄, μ.μ., 2006
Bushido: The Way of the Warrior, Susan Jacobson -Ηνωμένο Βασίλειο,7΄, μ.μ. 2004
Pasaukimai, Inesa Kurklietyte -Λιθουανία 9’ 30΄΄, μ.μ., 2005
Even if she had been a criminal, Jean-Gabriel Periot -Γαλλία, 10΄, ντοκ., 2006
Forgotten portrait in interior, Vakhtang Kuntsev-Gabashvili -Γεωργία, 20΄,ντοκ.2006
She?, Sergey "2B" Chmil -Ουκρανία, 4΄, μ.μ., 2005

19.25 «Στα πέρατα της γης»

Turning Point, Prerna Wadhawan -Ινδία, 15΄, μ.μ., 2005
Ulysses, Alberto Diamante -Καναδάς 85΄, Μ.μ., 22005
The wrong victim, Gerald Thompson -Αυστραλία, 9΄, μ.μ., 2004
Poets Train, Andre Scucato -Βραζιλία, 6΄,πειρ., 2005
Voice of The Eternal Self Images From Beyond, Έλενα Κορακιανίτου -Η.Π.Α.,5΄54΄΄, v.a., 2003
The Trip, Hisham Younes -Αίγυπτος, 66΄, Μ.μ., 2006
Old Woman, Lau Chee Nien -Σιγκαπούρη ,17΄, μ.μ., 2006
Sharar, Saleh Kasem, Ammar Quttaineh, Hazim Bitar -Ιορδανία, 17΄, μ. μ. 2006
In golf we trust, Pablo Mazzeo, Gustavo Kaplan -Αργεντινή, 4΄, μ.μ., 2005

00.00 "Festival pixeldance"

Experimental Documentaries

Χάρης Πάλλας Ελλάδα "Η ζωντανή Γραμμή" 2’.08”
Jean-Gabriel Periot Γαλλία "Even if she had been a criminal" 9’.30”

Experimental

Wilfried Agricola de Cologne Γερμανία "Distortion Projected" 4’.50”
Legshagger, Rawpikzl Ολλανδία "Mulch" 4’.06”
Μάκης Λιλίτσης Ελλάδα "Γραμμή επικοινωνίας" 2’.43”

Music Videos

Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου Ελλάδα "Clean room" 2’.04”
Usue Arrieta, Vicente Peleteiro, Vicente Vazquez Ισπανία "Cowboy Vasco" 3’.52”

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2006
Ώρα έναρξης 15:00


15.00 «Στα πέρατα της γης»

Rigodon, Sari Dalena & Keith Sicat -Φιλιππίνες–HΠΑ 80΄, Μ.μ., 2005
Kuleshov’s Cabinet, Allan Brown -Καναδάς 5’ πειρ. 2005
The Last Patch, Rifqi Assaf, Omar Saleh, Hazim Bitar -Ιορδανία 13΄, μ.μ., 2006
Photo of love, Payman Haghani -Ιράν 30΄, μ.μ., 2005
The Mamtsotsi bird, Jo Horn -Νότια Αφρική12΄, μ.μ., 2006

17.20 Festival Pixeldance

Dance videos

Τάσος Λάγγης Ελλάδα "Adamah" 7’
Complot Βενεζουέλα "Hard and even" 4’.37”
Balleteatro Πορτογαλλια "There were I sleep" 7’.43”

Experimental

Βαρυτιμιάδης Νίκος -Ελλάδα "Agony" 2’.33”
Έρη Σκυργιάννη -Ελλάδα "Lifespeed" 3’.33”
Meike, Sophie, Tobias, Alex, Natasa, Luksuz Productions -Σλοβενία "Cockta" 1’.10”

18.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

Στο Παίδων, Αλέξης Κομνάκος, Ελλάδα, 8΄ 5΄΄, μ.μ., 2005
Φύλακας Άγγελος, Δημήτρης Μπαβέλλας , Ελλάδα, 15΄ μ.μ., 2004
«Λευ-κωμα», Γιάννης Τριτσιμπίδας, Ελλάδα, 27 ΄,ντοκ., 2005
Negatif, Αλέξανδρος Λεονταρίτης, Ελλάδα,15΄, μ.μ., 2004
Καθίστε μέσα, Στάθης Αθανασίου, Ελλάδα, 15΄, μ.μ., 2005
0+ , Άρης Μπαφαλούκας. Ελλάδα. 25΄, μ.μ., 2004
Πού πάμε;, Κυρηναίος Παπαδημάτος. Ελλάδα .10΄30΄΄ μ.μ., 2006
Αφροδίτη, Νίκος Γιαβρόπουλος, Ελλάδα, 20΄, πειρ., 2005
Όλυμπος, Ηλίας Ιωσηφίδης, Ελλάδα, 59΄ ντοκ., 2006
Για το φούρνο, Γιώργος Καραστάθης, Ελλάδα, 8΄ 50΄΄, μ.μ., 2005
Ματωμένη Γη, Βασίλης Στογιάννης, Ελλάδα, 8΄, ντοκ., 2005
Ψυχές και Σώματα, Σουργιαδάκης Γιώργος, Ελλάδα, 9΄, μ.μ., 2003
Το άλλο φύλο (κι εγώ), Μανώλης Τσίπος, Ελλάδα, 4΄24΄΄, μ.μ., 2006
Ευρετήριο χαμένων ονομάτων, Πάνος Βαρδόπουλος, Ελλάδα ,7΄, v. a. 2006
Διαγραφή, Ιάσονας Κοκκινάκης, Ελλάδα,19΄, μ.μ., 2006
Catharsis, Ορφέας Περετζής, Ελλάδα, 13΄, μ.μ., 2006
Μια ζωή σαν άλλη, Ζαφείρης Χαιτίδης, Ελλάδα, 11΄, μ.μ., 2006
Frau Liza, Νίκος Αποστολάκος, Ελλάδα, 8΄ 57΄΄, μ.μ., 2005
The electronic age, Άγις Γιαννούλης, Ελλάδα, 5΄ 47΄΄, μ.μ., 2004
Μόνο μη λυπάσαι, Κακαντώνης Μανώλης, Ελλάδα, 8΄45΄΄, μ.μ., 2006

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2006
Ωρα έναρξης 15:00


15.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

Καβοντορίτης, Γιάννης Φραγκουλάκης -Ελλάδα, 60΄, ντοκ., 2005
Αντίο Κλειώ, Βαγγέλης Λεμπέσης -Ελλάδα 60΄, Μ. μ., 2006
Εκτός σχεδίου, Μένιος Δίτσας -Ελλάδα, 64΄, ντοκ., 2005
Πολλά μπορούμε να κάνουμε, Σταύρος Ψυλλάκης -Ελλάδα, 60΄, ντοκ., 2005
Ambidextrous, Φίλιππος Μπουραϊμης -Ελλάδα, 4΄20΄΄, μ.μ., 2005
73.2% , Ομάδα Τέχνης "See Through" -Ελλάδα, 2΄ 47΄΄, πειρ., 2006
Κάρπαθος, ξεκλειδώνοντας μυστικά με τα μάτια της ψυχής, Μανώλης Δημελλάς, Φίλιππος Αλαβέρας -Ελλάδα, 69΄, ντοκ., 2005
Υπέρβαση, Ελπίδα Κοσμά, Φρατζής Παπαποστόλου, Ηλίας Κοντολέφας -Ελλάδα, 25΄, μ. μ., 2006
Η ζωή μου το άγαλμα σου, Αγγελική Σπηλιωτοπούλου -Ελλάδα, 12΄, μ.μ., 2006
Τα φυτά αισθάνονται, θυμούνται, Κατερίνα Ζούγρου -Ελλάδα, 2΄ 45΄΄. Anim. 2005
Κηφισός, πρόσκαιρη νάρκη, Διονυσία Κοπανά -Ελλάδα, 37, ντοκ., 2006
Με τα δικά τους μάτια, Ειρήνη Φοσγκεράου -Ελλάδα, 25΄, ντοκ., 2006
Ευδαιμονική Αθανασία, Ράνια Καραμούζη -Ελλάδα, 20΄, v.a., 2005
O "έτσι", Νίκος Ζιάγκος -Ελλάδα, 93΄, Μ.μ., 2005

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2006
Ωρα έναρξης 15:00


15.00 «Ελληνικό Πανόραμα»

Αγία Φαεινή, Γεράσιμος Βάκρος -Ελλάδα, 10΄49΄΄, v.a., 2006
Changing 1/3, Μάνος Γεωργακόπουλος -Ελλάδα, 2΄ 1΄, v.a. 2005
Fragments, Πέτρος Τασούλας -Ελλάδα, 5΄ 25΄΄ μ.μ., 2005
HA HA HA HA, Καριδάκης Γεώργιος -Ελλάδα, 1΄ 47΄΄, v.a., 2005
Μνήμες, Μανώλης Καρπαθάκης -Ελλάδα, 7΄06΄΄, μ.μ., 2006
Souvenirs, Κακανιάρης Αλέξανδρος -Ελλάδα, 7΄ 36΄΄, μ.μ., 2005
Κουρσάλ, Νίκος Θεοδοσίου -Ελλάδα, 61΄, v.a., 2006
Cross, Αλέξανδρος Κακαβάς -Ελλάδα, 1΄, v.a., 2004
Η ραπτομηχανή, Ηλίας Μοσχοιτόπουλος -Ελλάδα, 3΄ 10΄΄, v.a., 2006
And I was alone, Χάρης Λαγκούσης -Ελλάδα ,1΄, anim., 2004
Princess' taste, Ζαχαρίας Μαυροειδής -Ελλάδα, 3΄59΄΄, μ.μ.,
Ακροκόρινθος, Δημήτριος Μπούρας -Ελλάδα, 25΄ 42΄΄,ντοκ., 2006
Μάζεψε τα, Ελένη Μπινιάρη -Ελλάδα, 7΄ 17΄΄, μ.μ., 2006
Το λιμάνι της Πάτρας - η αυλόπορτα της πόλης, Ελισέος Βγενόπουλος -Ελλάδα, 25΄, ντοκ., 2004
Οι 4 εποχές, Διονύσης Μπονέλης -Ελλάδα, 3΄ 8΄΄, μ.μ., 2006
Ματιές στις ελληνικές θάλασσες- Κάτοικοι του βυθού, Δημήτρης Πέττας -Ελλάδα,40΄, υποβρύχιο ντοκ. 2005
Big Bang, Ελένη Γιόκαρη -Ελλάδα, 4΄ 24΄΄, v.a., 2005
Σε Παρα-καλώ / Your call is promoted, Ξανθοπουλίδου Μαρία -Ελλάδα, 5’ 59΄, μ.μ.,2005
Black Rose, Μιράντα Φουστέρη -Ελλάδα, 9΄, μ.μ., 2005
Ο εχθρός μου, Σεμέλη Προκοπίου -Ελλάδα, 8΄, μ.μ., 2006
Τέλος χρόνου, Κορίνα Κονταξάκη, Μάνος Κοκορομύτης -Ελλάδα, 9΄, ντοκ., 2005
Cutting, Μαρία Χριστοφοράτου -Ελλάδα, 7΄, v.a., 2005
Ο Άγγελος, Ιωάννα Ασμενιάδου -Ελλάδα, 16΄, μ.μ., 2005
Ισορροπία, Μπούσμπουρα Ηλιάνα -Ελλάδα, 11΄, μ.μ., 2004
Full moon with sapi & ivo, Νικηφόρος Τσίτσας & Βάλλια Αγγελή-Τσίτσα -Ελλάδα, 15΄, v.a. 2005
The Stroll, Κοντοδήμα Αγλαΐα -Ελλάδα, 4΄30΄΄,μ.μ., 2005

20.00 μμ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

info:www.indepedent.gr

το art magazine CULTure σας προσκαλεί 23 με 30 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα (Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2006,www.patras2006.gr), στο 8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΦΙΛΜ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ art magazine CULTure

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 08, 2006

ΔΕΘ Νο 71, μια εταιρεία μαϊμού, και μια δηλητηρίαση


1.

Ανοιξα τιβι κι έπεσα πάνω στα εγκαίνεια της 71ης ΔΕΘ. Μιλούσε ο Ανθιμος, ο οποίος κατέβασε όλη σχεδόν την Παλαιά Διαθήκη και τον Απόστολο Παύλο, καθώς και μπόλικα χασμουρητά των ακροατών.

Μετά, ανέβηκε ο κ. Μπακατσέλος, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι "ήδη ένα ελληνόπουλο σπουδάζει στο Χάρβαρντ, όπου εξειδικεύεται σε θέματα σχετικά με εκθέσεις και συνεδριακά κέντρα" και θα ήθελα να μάθω ΠΟΙΟ είναι αυτό το ελληνόπουλο.

Αυτή τη στιγμή, μιλάει ο πρωθυπουργός και λέει αυτά που ήδη έχουμε ακούσει.

----------------------

2.

Το 1978 είχα μια εμπειρία σχετική με εταιρεία μαϊμού, η οποία απετελείτο από ΕΝΑΝ άνθρωπο και προμήθευε στο ΥΠΕΧΩΔΑ παν σχετικόν με είδη γραφής και... φωτογραφίας! Το "γραφείο" του ήταν ΕΝΑ δωματιάκι σε πολυκατοικία της οδού Ομήρου, ακριβώς δίπλα στο εργαστήριο εκλεκτού γνωστού καλλιτέχνη φωτογράφου, στον οποίο έδινε "υπεργολαβία" τα σχετικά με το φωτογραφικό τομέα. Οταν ρώτησα γιατί δεν δίνονται ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ στον φωτογράφο οι εντολές από το υπουργείο, πήρα την απάντηση πως "δεν έχει τις ανάλογες γνωριμίες".

----------------------

3.

Προσπαθώ εδώ και λίγες μέρες να εγκαταλείψω την έδρα μου για λίγες μέρες ξεκούρασης, αλλά όλο κάτι συμβαίνει και με εμποδίζει. Το τελευταίο συμβάν είναι μια καραμπινάτη δηλητηρίαση από ΣΤΑΦΥΛΙΑ, η οποία με έχει αφήσει... σέκο! Με το ζόρι πληκτρολογώ με πολύ κόπο στέκομαι όρθια -και καθιστή.


>>> Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να μιλά. Για τη Θράκη, για τους έλληνες αθίγγανους, για σχολεία σε μειονοτικούς οικισμούς, κλπ κλπ.

>>> Επιμένω: ΠΟΙΟ ελληνόπουλο στείλαμε στο Χάρβαρντ και πώς το διαλέξαμε;


Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2006

ΑΝΤΙ-Κοινωνική Πολιτική




Ενας άνθρωπος από αυτούς που νοιάζομαι, είναι ένας συνταξιούχος ασθενής γύρω στα πενήντα. Συνταξιοδοτήθηκε από το ΤΣΜΕΔΕ για λόγους υγείας πριν 5-6 χρόνια. Αρχικά, ζήτησαν να κάνει αίτηση ανανέωσης της σύνταξης κάθε 2 χρόνια -δεν ήταν αιμοκαθαιρόμενος τότε και υπήρχε, μήπως, περίπτωση θεραπείας; ίσως γι αυτό να έπρεπε να κάνει αίτηση ανανέωσης.

Εδώ και δυο χρόνια έχει ξεκινήσει αιμοκάθαρση, οπότε το πρόβλημα της υγείας του είναι μη αντιστρέψιμο. Πέρισυ είχε κάνει αίτηση ανανέωσης της σύνταξής του και του ειπώθηκε (προφορικώς και όχι γραπτώς) ότι δεν θα χρειαστεί να ξανακάνει αίτηση.

Φέτος τον Ιούνιο, σύνταξη στοπ. Γιατί; Επειδή έπρεπε να κάνει αίτηση ανανέωσης. Πάμε απ' την αρχή πάλι. Το κατάπιε το χάπι, "θα παρανόησα κάτι", είπε, και υποβάλει τη σχετική αίτηση αμέσως. Του λένε (προφορικά, αχ, πόσο πετούμενα είναι πράγματι τα λόγια!) ότι τον Ιούλιο θα γίνει το Συμβούλιο των γιατρών και τον Αύγουστο θα πάρει αναδρομικά τη σύνταξή του. Σημειωτέον, η σύνταξη είναι ένα ποσοστό γύρω στο 80% της κανονικής σύνταξης επειδή δεν έχει συμπληρώσει ακόμα την επιθυμητή ηλικία -νομίζω τα 55 χρόνια, δλδ κάπου 500-600€ παίρνει, μη φανταστεί κανείς κανα υπέρογκο ποσό.

Τελοσπάντων, δανείζεται, τα κουτσοκαταφέρνει, φτάνει ο Αύγουστος, αλλά η σύνταξη όχι. "Τι γίνεται;" πάω και ρωτάω στο Ταμείο του. "Ξέρετε" μου λένε, "το Συμβούλιο ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ τον Ιούλιο, οι γιατροί είχαν φύγει διακοπές, θα γίνει οπωσδήποτε στα μέσα του Σεπτέμβρη", οπότε ξαναρωτάω "Σύνταξη πότε θα πάρει ο άνθρωπος;" και "Κατά το τέλος Οκτώβρη αν προλάβει να ενημερωθεί το ταμείο, αλλιώς τέλος Νοέμβρη οπωσδήποτε" μου απαντούν. "Και πώς θα ζήσει μέχρι τότε;" τολμώ να ξαναρωτήσω και παίρνω την απάντηση που αξίζει σε όλους όσοι πληρώνουμε μια ζωή Ταμεία και ταμειόπουλα: "Ας πάρει κάποιο δάνειο, όλοι δανείζονται σήμερα."

Μάλιστα αγαπητό ΤΣΜΕΔΕ, να δανειστεί. Και αν δεν μπορεί να δανειστεί, ας τα τινάξει επιτέλους να γλιτώσεις κι εσύ και οι υπάλληλοι και οι γιατροί σου. Λες και θα υπήρχες αν δεν υπήρχαμε όλοι εμείς να σε τροφοδοτούμε και να φουσκώνουμε το υδροκέφαλο τέρας που έχεις καταντήσει.

Ηθικόν δίδαγμα; Μάλλον δεν υπάρχει, επειδή η ηθική είναι είδος εν ανεπαρκεία πια. Οσο για κοινωνική πολιτική, είναι κάτι για το οποίο ακούω, αλλά δεν το έχω συναντήσει μέχρι τώρα.

Αντιγράφω μερικά αποσπάσματα από εδώ , από εδώ , και από εδώ , ώστε να γινει αντιληπτή η κατάσταση ενός πάσχοντα συνανθρώπου μας.


1. Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (ΧΝΑ)

"Νεφροπαθείς σε τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας(ΧΝΑ), είναι τα άτομα εκείνα, των οποίων έχουν καταστραφεί τελείως οι νεφροί και οι βλάβες είναι μη αναστρέψιμες. Οι νεφροί είναι ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, αφού χωρίς νεφρά ο άνθρωπος δεν ζει. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό(Τ.Ν.), με περιτοναϊκή κάθαρση και με μεταμόσχευση."

"Αιμοκάθαρση με Τ.Ν. είναι η εξωσωματική διαδικασία, κατά την οποία ο νεφροπαθής είναι υποχρεωμένος να προσέρχεται, μέρα παρά μέρα, σε οργανωμένη Μ.Τ.Ν. και να συνδέεται, τουλάχιστον για 4-5 ώρες με το ειδικό μηχάνημα Τ.Ν., προκειμένου να καθαρίσει το αίμα του από τις άχρηστες και βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες."

"Η βασική διαφορά των νεφροπαθών, σε σχέση με τις περισσότερες κατηγορίες ΑμΕΑ είναι ότι, ο νεφροπαθής πρέπει πρώτα να καταφέρει να διατηρηθεί στη ζωή και στη συνέχεια, παράλληλα, να προσπαθήσει για επίπεδο ζωής και ποιότητα ζωής. Χαρακτηριστικό είναι ότι άτομα άλλων κατηγοριών ΑμΕΑ, μπορεί για όλη τους τη ζωή να μην χρειαστεί να πάρουν ούτε ασπιρίνη και στα νοσοκομεία να περνάνε μόνο απ' έξω! Μια άλλη επίσης ουσιαστική διαφορά είναι, ότι οι νεφροπαθείς δεν έχουν εμφανή αναπηρία, αφού περπατούν, βλέπουν, ακούν, ενώ κανένας δεν γνωρίζει ότι για να μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά, θα πρέπει να συνδέονται μέρα παρά μέρα με το μηχάνημα ή να κάνουν τις απαραίτητες πλύσεις της περιτοναϊκής αιμοκάθαρσης. Ούτε είναι εύκολο από μια επιπόλαιη και επιφανειακή προσέγγιση να αντιληφθεί κανείς και να εκτιμήσει τις δυσκολίες και τα προβλήματά τους."

"Όπως είναι γνωστό όλες οι νόσοι και ιδιαίτερα οι χρονιες, συνοδευονται με πτωχη ποιότητα ζωής και αυτό ισχυει για όλες τις ηλικιες. Η επιδραση είναι μεγαλυτερη στις γυναικες, σε άτομα χωρις απασχοληση και συνεπως χαμηλο εισοδημα καθώς και σε άτομα με χαμηλο μορφωτικό επίπεδο. Το ιδιο συμβαίνει στους αιμοκαθαιρομενους καθώς και στους νεφροπαθείς πριν την ένταξη στην αιμοκάθαρση μεσω αυξησης της νοσηροτητας και μειωσης των φυσικων δραστηριοτητων. Οι περισσοτερες μελετες που έχουν γίνει αφορούν νεφροπαθείς με σακχαρωδη διαβητη, μια συστηματική νοσο που είναι συχνο αιτιο ΧΝΑ προκαλει βλάβες σε πολλά οργανικα συστηματα και γίνεται προξενος σοβαρων αναπηριων."

"Η βελτίωση των συνθηκών αιμοκάθαρσης, η στενοτερη συνεργασια νεφρολογων με τους γιατρους άλλων ειδικοτητων καθώς και η αναπτυξη οργανωμενων προγραμμάτων φυσικοθεραπειας, ψυχοθεραπειας και οικονομικης και κοινωνικής στήριξης."

2. ΕΡΥΘΡΟΔΕΡΜΙΚΗ ΨΩΡΙΑΣΗ

"Στην ερυθροδερμική ψωρίαση προσβάλεται όλο το δέρμα το οποίο εμφανίζεται ερυθηματώδες.Οι ασθενείς με ερυθροδερμική ψωρίαση συχνά εμφανίζουν υπερπυρεξία, υποθερμία, απώλεια πρωτεινών, διαταραχές στο ισοζύγιο ύδατος-ηλεκτρολυτών, καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια. Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η νοσοκομειακή νοσηλεία τους."


-----------
ΣΗΜ. Το δυστύχημα είναι οτι ο άνθρωπος αυτός πάσχει και από άλλες, συμπληρωματικές ασθένειες, όπως ερυθροδερμική ψωρίαση, κλπ, και έχει ανάγκη περιοδικής νοσηλείας σε διάφορα νοσοκομεία.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 05, 2006

τη πραγματική τρομοκρατία υφίστανται οι γυναίκες


Καλά λέω ότι ο ΟΗΕ φαλήρισε. Εκτός αν δουλειά του είναι να ασχολείται μοναχα με διακρατικές οικονομικές συμφωνίες. Το άρθρο του OVI για την κλειτοριδεκτομή (ας λέμε ξεκάθαρα την αποτρόπαιη πράξη και ας μην αναφερόμαστε κομψά στο circumcision, που δεν το καταλαβαίνουμε και πολύ καλά ως έλληνες) ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ, μαζί με τα περισσότερα ανταποκρινόμενα σε αυτό σχόλια. Συγχαρητήρια ovi για τον αγώνα σου και ΚΟΥΡΑΓΙΟ για ν' αντέξεις!

Παραθέτω μικρά αποσπάσματα από σχόλια, μερικά από τα οποία ξεπερνούν το θέμα:

"Αυτή τη στιγμή, η Γαλλία είναι η μόνη χώρα όπου οι παραβάτες καταδικάζονται, ενώ καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν θεωρεί την απειλή του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων σαν βάσιμη δικαιολογία για τη χορήγηση ασύλου."

"Οι θρησκείες και δη το διάσημο τρίο, χριστιανισμός, ιουδαϊσμός και ισλάμ είναι εξορισμού ασύμβατες με πολυπολιτισμικές κοινότητες. Η Ευρώπη είναι ίσως το μόνο μέρος στον κόσμο όπου έχει ξεπεραστεί σε μαγάλο βαθμό η θρησκεία, ενώ διατηρούνται ισχυρά τα προσωπικά πιστεύω. Στην Αμερική για παράδειγμα, υπάρχουν "Χριστιανοί" εξίσου αν όχι περισσότερο επικίνδυνοι (φανατικοί) από τους μουσουλμάνους."

"Θα πρέπει να είναι απλά προφανές για έναν εξωγήινο παρατηρητή, αλλά και στο δυτικό κόσμο μόλις πριν από μερικές δεκαετίες έγιναν οι γυναίκες ισότιμοι πολίτες."

"Τίποτα δεν είναι απλό άλλα και η άγνοια ή η αδιαφορία για το τι συμβαίνει είναι χειρότερο. Ούτε εγώ ένιωσα ποτέ ότι μπορώ μόνος μου ή ακόμα και με την league να πολεμήσω την άγνοια, αλλά έναν, έναν μόνο που κερδίζουμε, έναν πατέρα, έναν αδερφό, έστω έναν θειο είναι πολύ πολύ πολύτιμο."

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 04, 2006

ΤΩΡΑ στη ΝΕΤ: Παιδάκια-Ζωντανή Διαφήμιση



Ανοιξα την τιβι να δω τι παίζεται, ζάππινγκ, τα γνωστά.. και πέφτω πάνω σε αθλητική εκπομπή όπου ένα μάτσο τρελαμένα γιαπωνεζάκια φωνάζανε "ΕΛΛΑΣ ΟΛΕ ΟΛΕ".. τίποτα το μεμπτόν ως εδώ.. Προσέχω λίγο καλύτερα και βλέπω στα καθίσματα των θεατών που "παρακολουθούν" αυτές τις εκπομπές για μπούγιο, να κάθονται και να ξύνουν τη μύτη τους (από ανία μάλλον) ΠΑΙΔΑΚΙΑ μικρά με μπλούζες πορτοκαλί και τυπωμένη επάνω τους με μαύρα γράμματα τη φίρμα γνωστού ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ. Οι ομιλητές μιλούν για μπάσκετ.

Η ώρα που άνοιξα την τιβι ήταν 00:02 π.μ. και τώρα, που ξανακοίταξα και ουδεμία αλλαγή υπήρξε στο πλάνο, η ώρα είναι 00:27 π.μ.

Οποιος είναι βέβαιος πως αυτή είναι μια καλή διαφήμιση του φροντιστηρίου, να το δηλώσει και να μη παραλείψει να στείλει εκεί περα το παιδάκι του να μορφωθεί. Ευτυχώς, δε μπαίνω σε δίλλημμα. Δεν έχω μικρά παιδιά.

ΦΑΟΥΛ πρώτα πρώτα στη ΝΕΤ.

ΦΑΟΥΛ σους γονείς των ΜΙΚΡΩΝ παιδιών -κάτω από τα 13, όπως τα κόβει το μάτι μου, αλλά τι σημασία έχει; Θα μορφωθούν και θα μάθουν.

ΦΑΟΥΛ στο φροντιστήριο, φυσικά.





...ξανακοιτάζω τώρα την οθόνη και τα παιδάκια (η ζωντανή διαφημιστική τοιχογραφία τους) είναι ακόμα εκεί πέρα. Χασμουριούνται, χαιρετούν προς κάποιο βιντεολήπτη, κάποιο τρίβει τα ματάκια του, ένα άλλο τεντώνει τα χεράκια... Η ώρα είναι 00:46 και σε λίγο θα πατήσω "Publish Post" βοήθειά μας.. και ούτε γνωρίζω τι ώρα τελειώνει η εκπομπή. Οι ομιλητές συζητούν τώρα για ποδόσφαιρο. Ποστάρω και πάω για ύπνο. Καληνύχτα Ελλάδα.


__________

ΣΗΜ. Φροντιστήριο Η ΜΑΘΗΣΗ είναι η τυπωμένη φίρμα, για τους περίεργους.


Κυριακή, Σεπτεμβρίου 03, 2006

Τα υπερτιμολογημένα blogs (μετα-συνέχεια)




Εδώ και μερικές μέρες ανακάλυψα το κόλπο που λανσάρησε ο sykofantis-bastoyni και τον ακολούθησαν και άλλοι. Μεταχρονολογούν τα posts τους, ώστε να παραμένουν στην κορυφή του monitor. Πονηροί οι βλάχοι, αλλά αποφάσισα να πάψω να τα επικέπτομαι, έτσι, για να τους κοπεί ο τσαμπουκάς!

Και ποια/ποιος είμαι 'γώ που κόβω τσαμπουκάδες; θα ρωτήσει κάποιος ανυποψίαστος -ίσως. Καμιά και κανένας δεν είμαι, απλά επισημαίνω συμπεριφορές αλητήριες -γνώμη μου και δεν την παίρνω πίσω ούτε ζητώ συγγνώμη, εκτός αν δοθούν επαρκείς εξηγήσεις του τύπου "δεν γνώριζα πώς στο καλό μπαίνει η ώρα στο blog".

Και τι με νοιάζει; θα πει κάποιος άλλος -ίσως. Με νοιάζει και με κόφτει επειδή θέλω να είναι οι άνθρωποι που εκτιμώ ευθείς και έντιμοι και όχι να φρακάρουν στην πόρτα του λεωφορείου εμποδίζοντας άλλους ν' ανέβουν ούτε να μοστράρουνε σα λαχταριστά χαζοχαρούμενα μοντελάκια του κάθε περιοδικόπουλου.

Γιατί "δεν κοιτάζω τη δουλειά μου και ν' αφήσω τον κόσμο στην ησυχία του"; ίσως ειπωθεί και αυτό. Επειδή, όταν κοιτάζουμε όλοι τη δουλειά μας, μπορεί και να χαθεί ένα παιδάκι -όπως ο δύσμοιρος Αλεξ- και να μη το πάρουμε χαμπάρι ή να γίνει κανα πραξικόπημα και επίσης να μη το καταλάβουμε, άσε που μπορεί να πάθουμε και το ανεπανόρθωτο και να λέμε "φταίει ο τσολιάς που την είχε βαρειά".

Για του λόγου το αληθές, τα blogs που βρίσκονται εξακολουθητικά στην (θέση) κορυφή σήμερα εδώ και κάμποσες ώρες, είναι:

Simple is Beautiful @03/09 22:46

Simple is Beautiful @03/09 20:58

Εξομολογησεις Κανιβαλων.. @03/09 20:47

rockordie @03/09 20:17

Το αμέσως επόμενο, αυτή την ώρα που γράφω, είναι αυτό, το οποίο ακολουθεί με θάρρος την ώρα Ελλάδος:

>-------- Μαύρος Γάτος --------< Ταξίδι Χωρίς Επιστροφή @03/09 18:27


Συμπέρασμα; Ιδωμεν!

__________
ΣΗΜ. εντωμεταξύ, μπήκαν καμιά δεκαριά ακόμα ανάμεσα στο Γάτο και τον Κανίβαλο, που φαίνεται να έχει... άγριες διαθέσεις!;-)


μια του ύΨΟΥΣ, μια του ΒάΘΟΥΣ !!! (μετα-σκέψεις)



Φυσικά, αναφέρομαι στα δυο τελευταία παιχνίδια. Αυτά που επιβεβαίωσαν τη ΔΙΚΗ ΜΟΥ θεωρία περί ΕΛλήνων, που είναι:

ΜΙΑ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ, ΜΙΑ ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ!!! Πράγματι ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ γιατί επιβεβαιώσαμε τον εαυτό μας. Τόσο απλά.

Το ποστ δεν έχει κανενός είδους μομφή για τους αθλητές, που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, όπως το απέδειξαν σε ΟΛΑ τα παιχνίδια της ομάδας.

Τα ματιάσαμε τα παιδιά! Αυτοματιαστήκαμε μάλλον, εκτος αν λειτούργησε ο νόμος του μύθου της Νιόβης, όπου τιμωρείται η υπέρμετρη αλαζονεία -των παρατρεχάμενων φυσικά και όχι των αθλητών που δείξανε την αξία τους. Εμείς, με τη βλακεία μας, το χάσαμε το χρυσό!

Οταν φεύγουνε καραβάνια εκδρομέων για Ιαπωνία μεριά, σκάζοντας ένα κόσμο ευρώπουλα (περίπου 3.500€ το άτομο) για αεροπορικά εισιτήρια, χωρίς μάλιστα να έχουν εξασφαλισμένη θέση στο γήπεδο, όταν ακούω να λένε διάφοροι απλοί πολίτες (στα κανάλια) ότι πάνε για να βρεθούν στο πανηγύρι του τέλους, ε, τότε.. αυτή η προεξόφληση του αποτελέσματος, εμένα μου χτυπά ένα καμπανάκι.

Μιλάμε, γράφουμε, ενθουσιαζόμαστε κι απογοητευόμαστε για ποιο πράγμα..? Επειδή κάποιοι... μυριούχοι (έτσι δεν είναι; κάποια μύρια βγάζουνε τα παιδιά και μπράβο τους) ανταγωνίζονται κάποιους άλλους μυριούχους στην αρένα. Κάτι σαν τους παλιούς μονομάχους περίπου, μονάχα που σήμερα δεν παίζουν με τη ζωή τους -ευτυχώς!

Αρτον και θεάματα για να βουλώνουν τα στόματα με ιαχές αντί για ψωμάκι.

------
..και.. τώρα ας ευχηθώ: Καλό ποδόσφαιρο!:-)


Πάει! Μπήκα στο τριπάκι του metablogging!



Λέτε να χαθώ; "Οποιον ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρών' οι κότες" λέει η σοφή παροιμία, αλλά λέω να τολμήσω να ψιλοανακατευτώ. Επειδή... ανακατεύομαι από τη στιγμή που ανακάλυψα στο blog του Allu Fun Marx μερικά πραγματάκια και στο blog του vrypan μερικά άλλα.

Τι θέλω και το ψάχνω; Είχανε ψαχνό πάντως. Πολύ ψαχνό! Τόσο που κόντεψε να μου κοπεί η όρεξη. Μπούχτισα!

Για ποιοτικά blogs λέει ένας, για διαλογή των καλύτερων ελληνικών blogs για την ακρίβεια, και αποκλείει τα ζουμερά και ενδιαφέροντα και προβάλλει τα μυξοπάρθενα ξενερέ, αλλά εγκεκριμένα από τη στενότητα του εγκεφάλου του -γνώμη μου και δεν ζητώ συγγνώμη.

Δημόσια Αίτηση Διαγραφής
(ή παραίτηση από ευθιξία)

Ας μου διαγράψει λοιπόν ο κ. του ΜindΒlog το ένα και μοναδικό που πρότεινε να δεχτεί, και δέχτηκα και'γώ, η φιλάνθρωπος που θέλω και επιμένω να συνδράμω προσπάθειες νέων ανθρώπων, χωρίς να περιμένω -εξαιτίας του ενθουσιασμού μου- να δω πώς στο καλό εξελίσσεται αυτή η προσπάθεια. Κάτι με ενόχλησε, είναι η αλήθεια, όταν απαγόρεψε να συμμετέχω με όλο μου το διαδικτυακό... blog-στόλο! Στο κάτω κάτω, τόση γνώση έχει από διαδίκτυο που δεν του έκοψε πως όποιος θέλει να μένει κρυφός σκαρώνει πολλά blogs με διαφορετικό παρωνύμιο κάθε φορά και αλωνίζει, όπως ακριβώς κάποια γνωστή διαδικτυακή περσόνα. Τα δικά μου είναι δικά μου, είναι μερικές από τις πλευρές του χαρακτήρα μου που εκτίθενται σε γενική θέα επειδή έτσι θέλω βρε αδερφέ!

Επρεπε να έχω πονηρευτεί πάντως ότι κάπου βρωμάει αυτή η ιστορία. Με την ταξινόμηση πρώτα πρώτα ποιών; Των blogs!!! Που είναι κάτι το οποίο, εκ των πραγμάτων, δυσκολεύει τη θεματολογία. Δεν γράφουμε εγκυκλοπαίδειες ούτε λεξικά εδώ πέρα. Ελάχιστα είναι τα θεματικά blogs παγκοσμίως. Οσα έχουν συγκεκριμένο θέμα είναι συνήθως ομαδικά blogs με κατεύθυνση οικολογική, οικονομική, κλπ κλπ ευαισθησίες. Τα υπόλοιπα, το μεγάλο πλήθος δηλαδή, περί πολλών τυρβάζουν.

Η πλάκα πάλι είναι πως το εξαίσια θεματικό blog του Greek Gay Lolita το έκοψε η... λογοκρισία!

Αλλο ένα αστείο είναι ότι το θεματικό blog μου, εκείνο όπου εκθέτω τη δουλειά μου, τους πίνακές μου δηλαδή, το ενέταξε στην ενότητα "φωτογραφία". Ετσι μού 'ρχεται να κοπιάρω όλες τις εικόνες απο το blog του Λε Νονς και να τις ανεβάσω σούμπιτες!!!

Δεν θα πάρουμε κ. ΜindΒlog και δε θα πάρετε και σεις διαφήμιση από μένα. Απλό. Εκτός αν αναθεωρήσετε τις απόψεις σας και ενταχθείτε στο διαδίκτυο με σεμνότητα και θάρρος, αν καταργήσετε τους παράξενους (τουλάχιστον) κανόνες σας και ανοίξετε τα μάτια σας. ΔΥΝΑΤΑ!

..αυτό είναι μια μοναδική παραχώρηση..

-----
"Το ποστ αυτό θα αποσυρθεί σε λίγες ώρες, δεν το θεωρώ απαραίτητο να παραμείνει, για τούτο δεν δέχεται σχόλια" Εγραφα.. αλλά μετά σκέφτηκα ωριμότερα.